Nieuws
Shania Twain na 24 jaar terug in de top 3

De 10 acts met de langste periode tussen twee top 3-hits

De 10 acts met de langste periode tussen twee top 3-hits
Shania Twain  Paul McCartney  Cher  Pink Floyd  Snow  Willeke Alberti  Elvis Presley  Roy Orbison  Santana  Kim Wilde  Nena 

Unhealthy van Anne-Marie & Shania Twain stijgt deze week van nummer 5 naar 2 in de Top 40. Het is voor het eerst sinds 1999 dat Shania Twain weer met een hit in de top 3 staat. Toch is zij niet de zangeres die het langst heeft moeten wachten tussen twee top 3-noteringen.

1. Paul McCartney
32 jaar en 9½ maand tussen Ebony And Ivory (1982) en FourFiveSeconds (2015)

De artiest dit het langst heeft moeten wachten tussen twee top 3-noteringen is Paul McCartney. In de jaren na zijn nummer 3-duet Ebony And Ivory met Stevie Wonder scoorde hij nog wel verschillende hits - waaronder drie top 10-hits - maar een top 3-hit zat er niet meer in. Na de top 10-hit Hope Of Deliverance leek het erop dat de Top 40-carrière van de ex-Beatle voorbij was. Niets bleek minder waar. In 2015 maakte hij een verrassende comeback met het nummer FourFiveSeconds, een samenwerking met Rihanna en Kanye West. Het bereikte de tweede plaats in de Top 40. Deze prestatie leverde de destijds 72-jarige muzikant verschillende records op. Een deel van die records, zoals zanger met de langste hitcarrière, heeft hij inmiddels moeten afstaan aan Elton John, maar FourFiveSeconds is tot op heden nog wel de grootste hit van een 60+-er. En uiteraard staat dit record - artiest met de langste periode tussen twee top 3-hits - ook nog steeds op zijn naam.

2. Cher
32 jaar en 1 maand tussen Sunny (1966) en Believe (1998)

Voor Paul McCartney stond het record op naam van Cher. Na haar nummer 2-hit Sunny uit 1966 scoorde ze jarenlang geen top 10-hits meer. Althans niet solo, want in 1967 haalde ze nog wel de top 10 met The Beat Goes On. Dat betrof echter een duet met haar toenmalige echtgenoot en was dus een hit van Sonny & Cher. Pas in 1989 zagen we Cher weer terug in de top 10 dankzij haar comebackhit If I Could Turn Back Time. Het leverde haar het record op van zangeres die het langst heeft moeten wachten tussen twee top 10-hits, maar dat moest ze twee weken geleden afstaan aan Shania Twain. In de jaren 90 volgden nog verschillende top 10-hits, maar de top 3 zat er telkens niet in. Tot 1998. Toen haalde ze het erepodium met de single Believe. Dat nummer bereikte zelfs de eerste plaats en daarmee werd Cher de artiest die vanaf haar debuut in de Top 40 het langst heeft moeten wachten op haar eerste solo-nummer 1-hit.

3. Pink Floyd
27 jaar tussen Another Brick In The Wall - Part II (1980) en Proper Education (2007)

Pink Floyd is uiteraard een van de meest legendarische rockbands uit de muziekgeschiedenis. Desondanks heeft de groep maar vier keer in de Top 40 gestaan en eigenlijk maar één grote hit gescoord: Another Brick In The Wall - Part II. We zeggen 'eigenlijk', wat wat veel mensen vergeten zijn, is dat Pink Floyd in 2007 nog een grote hit scoorde. De band was op dat moment niet eens actief. Het ging dan ook om een remix van een PInk Floyd-nummer, waarvoor de groep keurig een hoescredit had gekregen. Om onbekende reden stond overigens alleen "Floyd" op de hoes en geen "Pink". Het nummer dat geremixt was, was uiteraard hun grootste hit: Another Brick In The Wall. De remix kreeg de naam Proper Education en werd gemaakt door de Zweedse dj Eric Prydz, die daarmee zijn eerste top 3-hit te pakken had. Pink Floyd brak daarmee op dat moment het record van act met de langste pauze tussen twee top 10-hits, maar dat record werd twee jaar later gebroken door de Sugarhill Gang (29 jaar) en is tegenwoordig in handen van Boney M. (41 jaar). Zowel Another Brick In The Wall als Proper Education bereikten de derde plaats in de Top 40.

4. Snow
25 jaar en 10 maanden tussen Informer (1993) en Con Calma (2019)

De Canadese dancehallraper Snow brak in het voorjaar van 1993 door met zijn reggae-hit Informer, die drie weken op de tweede plaats in de Top 40 stond. Hij werd echter van de eerste plaats gehouden door Mr. Blue van René Klijn en What Is Love van Haddaway. Terwijl Informer nog in de lijst stond, scoorde Snow al een hit met de opvolger Girl I've Been Hurt, maar die track kwam niet in de buurt van het succes van Informer. Nadien is Snow nog wel doorgegaan met het maken van muziek, maar buiten zijn thuisland sloeg die nauwelijks aan. In de rest van de wereld werd Snow al snel vergeten. Pas in 2019 scoorde de inmiddels 49-jarige rapper weer een hit. Die had hij te danken aan Daddy Yankee, die hem een gastbijdrage gunde op zijn hit Con Calma. Dat was dan weer een bewerking van Snows eigen hit Informer. Dankzij Con Calma scoorde hij 26½ jaar na zijn Top 40-debuut alsnog een nummer 1. De enige artiesten die nog langer hebben moeten wachten op hun eerste nummer 1-hit zijn Cher, Rob De Nijs en (postuum) André Hazes.

5. Willeke Alberti
25 jaar en 7 maanden tussen Dat Afgezaagde Zinnetje (1967) en Gebabbel (1992)

De Nederlandse artiest die het langst heeft moeten wachten tussen twee top 3-hits is Willeke Alberti. De inmiddels 78-jarige zangeres scoorde in haar 30-jarige Top 40-carrière 18 hits. Twee daarvan bereikten de top 3: Dat Afgezaagde Zinnetje en Gebabbel. Haar eerste top 3-hit was een duet met haar vader Willy Alberti, dat in de Top 40 samen genoteerd stond met de originele versie van het nummer: Sometin' Stupid van Nancy & Frank Sinatra. Haar tweede top 3-hit was een duet met Paul De Leeuw. Gebabbel was de dubbele A-kant van Pauls klassieker Vlieg Me Me Mee (Live). Voor haar beide top 3-noteringen heeft Willeke dus wel de hulp gehad van een ander nummer, maar dat maakt haar hits niet minder verdient. In de 25 jaar tussen deze twee hits kwam Willeke wel twee dicht in de buurt van een top 3-hit. Zowel Carolientje (1977) als Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen (1983) bereikten de vijfde plaats. Dat maakt Willeke de enige zangeres in de Top 40-geschiedenis die in vier decennia een top 5-hit heeft gescoord.

6. Elvis Presley
24 jaar en 9 maanden tussen Wooden Heart (Muss I Denn...) (1977)  en A Little Less Conversation (2002)

In deze top 10 vind je twee artiesten die in de top 3 terugkeerden toen ze al overleden waren. Elvis Presley maakt het nog wat bonter, want hij scoorde zijn eerste top 3-hit ook postuum. Dat was Wooden Heart (Muss I Denn...), een Duits kinderliedje dat hij begin jaren 60 in de film G.I. Blues had gezongen. Uitgerekend dit curieuze liedje werd na zijn overlijden op 16 augustus 1977 opnieuw uitgebracht op single. Het nummer bereikte de tweede plaats, maar werd nota bene van de eerste plaats gehouden door een eerbetoon aan hemzelf: I Remember Elvis Presley van Danny Mirror. Tussen 1965 en zijn overlijden heeft Elvis overigens nooit in de top 3 gestaan, al kwam hij een paar keer wel dichtbij. In The Ghetto en I Just Can't Help Believin' bereikten allebei de 4e plaats. Nu is het wel zo: als de Top 40 voor 1965 al bestaan had, dan zou Elvis ongetwijfeld ook meerdere nummer 1-hits hebben gescoord. In 2002 leek het er eventjes op dat Elvis alsnog zijn eerste nummer 1-hit zou scoren, maar helaas. Junkie XL's remix van A Little Less Conversation, dat tijdens het WK voetbal gebruikt werd in een internationale reclamecampagne van Nike, stond vier weken op nummer 2. Het werd van de eerste plaats gehouden door Underneath Your Clothes van Shakira en Perdono van Tiziano Ferro.

7. Shania Twain
24 jaar en 2 maanden tussen That Don't Impress Me Much! (1999) en Unhealthy (2023)

Net als Willeke Alberti en Elvis Presley behoort Shania Twain nu tot het clubje artiesten dat twee nummer 2-hits heeft gescoord, maar nog nooit op nummer 1 heeft gestaan. Andere collega's die in datzelfde schuitje zitten, zijn onder meer Ellie Goulding, Sia, Kate Ryan, Leila K. en Ria Valk. Het is natuurlijk niet zeker of ze in dit rijtje blijft staan. Ze zou volgende week zomaar kunnen doorstijgen naar de eerste plaats. Dat zou ook bijzonder zijn, want daarmee zou Shania Twain het record breken van oudste zangeres met een nummer 1. Dat staat nu nog op naam van Barbra Streisand, die in 1997 op haar 55e nog een nummer 1-hit scoorde met Tell Him. Daarnaast zou de zesde plaats innemen in de top 10 van artiesten die het langst hebben moeten wachten op hun eerste nummer 1-hit. Maar goed, zover is het nu nog niet. Het feit dat ze na zo'n lange tijd een comeback heeft gemaakt, heeft er voor gezorgd dat ze nu al in heel veel lijstjes staat. Zo is ze sinds kort de zangeres met langste periode tussen twee top 10-hits en ook de zangeres met de langste periode tussen twee Alarmschijven. In dit overzicht moet ze echter twee vrouwelijke collega's (Cher en Willeke Alberti) boven zich dulden.

8. Roy Orbison
24 jaar en 1 maand tussen Pretty Woman (1965) en You Got It (1989)

Roy Orbison kende zijn hoogtijdagen midden jaren 60. In de allereerste Top 40 van 2 januari 1965 stond hij op nummer 3 met zijn bekendste hit: Pretty Woman. In 1965 en 1966 scoorde hij in totaal 8 Top 40-hits, maar daarna zagen we hem jaren niet meer terug in de lijst. Eind 1988 stond hij echter aan de vooravond van een grote comeback. Hij scoorde als lid van de supergroep Traveling Wilburys al een bescheiden hit met Handle With Care, maar zou ook solo terugkeren in de spotlights met nieuwe muziek. In november trad hij op tijdens het Diamond Awards Festival in Antwerpen en gaf hij vast een voorproefje met zijn nieuwe nummer You Got It. Drie weken later overleed de 52-jarige zanger echter plotseling aan een hartstilstand. In januari 1989 werd You Got It postuum als single uitgebracht, waarna het werd uitgeroepen tot Alarmschijf. Roy Orbison kwam uiteindelijk even hoog in de Top 40 als met zijn grote hit Pretty Woman: tot de derde plaats. De videoclip bestond uit beelden van zijn optreden in Antwerpen.

9. Santana
22 jaar tussen She's Not There (1978) en Maria Maria (2000)

De Amerikaanse latinrockband Santana heeft in vier decennia in de top 10 gestaan, maar haalde slechts twee keer de top 3. Dat gebeurde voor het eerst in 1978. Toen stond hun Zombies-cover She's Not There twee weken op nummer 2, maar werd het van de eerste plaats gehouden door If I Had Words van Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley. In de jaren daarna scoorde (Carlos) Santana nog grote hits met They All Went To Mexico en The Healer, maar het zou tot 2000 duren voordat de band weer terugkeerde in de top 3. Dat gebeurde met Maria Maria, de derde single van het succesvolle comebackalbum Supernatural. De eerste single Smooth was in de Verenigde Staten een dikke hit geworden, maar sloeg in Nederland en de meeste andere Europese landen nauwelijks aan. Maria Maria werd wel aan de twee kanten van de Atlantische Oceaan een grote hit, al moest Santana weer genoegen nemen met de nummer 2-positie. Maria Maria stond drie weken op die plek, achter Freestyler van Bomfunk MC's.

10. Kim Wilde
21 jaar en 7 maanden tussen Cambodia (1982) en Anyplace, Anywhere, Anytime (2003)

Anyplace, Anywhere, Anytime was in 2003 een grote comebackhit voor twee jaren 80-iconen: Nena en Kim Wilde. Zij hadden hun krachten gebundeld op een nieuwe tweetalige versie van Nena's laatste top 10-hit Irgendie Irgendwo Irgendwann uit 1984. Anyplace, Anywhere, Anytime bereikte de eerste plaats en dat zorgde ervoor dat Nena en Kim Wilde allebei in verschillende lijstjes terechtkwamen. Nena kwam 20½ jaar na 99 Luftballons weer op nummer 1 en daarmee werd ze de eerste artiest met een pauze van meer dan 20 jaar tussen twee nummer 1-hits. Dit record heeft ze nu nog steeds. Voor Kim Wilde was Anyplace, Anywhere, Anytime haar eerste nummer 1-hit in de Top 40, nadat ze begin jaren 80 wel twee keer een nummer 2-hit had gescoord, met Chequered Love en Cambodia. Zij kreeg daarmee een plekje in de top 10 van acts die het langst hebben moeten wachten op hun eerste nummer 1-hit. Je vraagt je misschien af: waarom staat Kim Wilde wel in deze top 10 en Nena niet? Dat komt omdat 99 Luftballons pas een jaar later een hit was dan Cambodia. Daardoor heeft Kim Wilde 21 jaar en 7 maanden moeten wachten tussen twee top 3-hits en Nena 'slechts' 20 jaar en 5 maanden. Zij valt daarmee net buiten deze top 10 en staat op een denkbeeldige elfde plaats.

(24/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter