Nieuws
Top 10

Zangeressen met de langste periode tussen twee Alarmschijven

Zangeressen met de langste periode tussen twee Alarmschijven
Britney Spears  Whitney Houston  Kylie Minogue  Trijntje Oosterhuis  Kiki Dee  Shania Twain  Cher  Diana Ross  Avril Lavigne  Shakira 

Vorige week schreven we nog hoe bijzonder het was dat Kylie Minogue na 18½ jaar weer eens een Alarmschijf te pakken had. Nu is die prestatie overtroffen door Shania Twain, die het record bij de vrouwen op 24 jaar zet.

In dit overzicht kijken we naar zangeressen die het langst hebben moeten wachten op een nieuwe Alarmschijf. Het gaat dus om de langste periode tussen twee Alarmschijven.

Bij de mannen is dit record in handen van Paul McCartney. Hij moest 25½ jaar wachten tussen My Brave Face (1989) en FourFiveSeconds (2015). Die prestatie verbleekt echter bij wat Boney M. in 2021 flikte. De Duitse discogroep was tussen Rivers Of Babylon uit 1978 en Rasputin uit 2021 maar liefst 43 jaar lang Alarmschijfloos.

Naar aanleiding van de prestatie van Kylie Minogue plaatsten we vorige week al een top 5 van zangeressen met de langste periode tussen twee Alarmschijven. Ter gelegenheid van het nieuwe record van Shania Twain hebben we dit lijstje nu uitgebreid tot een top 10.


1. Shania Twain
24 jaar tussen That Don't Impress Me Much (1999) en Unhealthy (2023)

Het lijkt een trend te worden. De afgelopen 12 maanden is al vier keer de Alarmschijf gegaan naar een zangeres die al meer dan 20 jaar actief is. In het geval van P!nk leverde dat geen notering in dit overzicht op. Zij heeft immers haar hele carrière regelmatig een Alarmschijf binnengeharkt. Bij Britney Spears en Kylie Minogue was er wel sprake van een comeback en dat is nu ook bij Shana Twain het geval. In de jaren rond de millenniumwisseling stond ze met zes hits in de Top 40. Daarvan werd er eentje Alarmschijf: de countrypopklassieker That Don't Impress Me Much. 24 jaar later is het met Unhealthy, haar samenwerking met de Britse zangeres Anne-Marie pas tijd voor haar tweede Alarmschijf.

2. Britney Spears
21 jaar tussen I'm A Slave 4 U (2001) en Hold Me Closer (2022)

Voordat Shania Twain met Unhealthy de Alarmschijf pakte, heeft dit record bijna een jaar lang op naam gestaan van Britney Spears. Nadat zij eind 2001 haar 6e Alarmschijf binnensleepte met I'm A Slave 4 You scoorde ze nog wel een heleboel hits, waaronder de nummer 1-hit Scream & Shout in 2013, maar die werden allemaal geen Alarmschijf. Pas 21 jaar later kreeg ze weer een keer die eer dankzij Hold Me Closer, haar samenwerking met Elton John. Het was voor de tweede keer dat Sir Elton een zangeres aan dit record hielp. De eerste keer dat hij dit deed was in 1993 bij Kiki Dee (zie hieronder bij nummer 6). Kiki hield het record 21 jaar vast, maar bij Britney duurde het slechts 11 maanden.

3. Whitney Houston
19 jaar tussen Could I Have This Kiss Forever (2000) en Higher Love (2019)

Net als Britney Spears heeft Whitney Houston 7 Alarmschijven op haar naam. Die laatste heeft ze echter niet zelf meegemaakt. In 2012 was ze op 48-jarige leeftijd overleden in het bad van haar hotelkamer in Beverly Hills. Zeven jaar na haar dood maakte de Noorse producer Kygo een remix van Higher Love, een nummer dat ze eind jaren 80 al had opgenomen. Qmusic zag potentie in deze remix en riep de track in de zomer van 2019 uit tot Alarmschijf. Dat bleek terecht, want twee maanden later bereikte het nummer de top 10. Momenteel is op Netflix een biopic over het leven van de zangeres te zien: Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody.

4. Kylie Minogue
18½ jaar tussen I Believe In You (2005) en Padam Padam (2023)

In Engeland haalde Padam Padam vorige maand al de top 10. Daarmee zette Kylie Minogue toen een bijzondere prestatie neer, want ze was pas die vierde zangeres in dat land dat in vijf verschillende decennia in de top 10 had gestaan. Zo ver is het in Nederland nog niet, maar met deze Alarmschijf op zak ziet het er wel naar uit dat Kylie binnenkort toegevoegd kan worden aan het rijtje met zangeressen die in vier decennia in de Top 40 hebben gestaan. Naast de twee bovenstaande zangeressen staan nog andere grootheden, waaronder Diana Ross, Madonna, Kate Bush en Willeke Alberti. Cher scoorde zelfs in vijf verschillende decennia een Top 40-hit. Hoewel Kylie in deze top 5 niet op nummer 1 staat, is ze wel de hoogst genoteerde zangeres die haar laatste Alarmschijf pakt met een solonummer.

5. Trijntje Oosterhuis
17½ jaar tussen Wereld Zonder Jou (1997) en Walk Along (2014)

De Nederlandse zangeres die het langst heeft moeten wachten tussen twee Alarmschijven is Trijntje Oosterhuis. In 1997 kreeg ze haar eerste Alarmschijf voor Wereld Zonder Jou en 17½ jaar later volgde haar tweede voor Walk Along. Dat was het liedje waarmee ze enkele maanden later ons land zou vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. In dit lijstje van zangeressen staat ze niet op nummer 1, maar als we kijken naar Nederlanders met de langste periode tussen twee Alarmschijven, dan staat ze wel fier bovenaan. Zij pakte het Nederlands record destijds af van André Hazes. Tussen zijn laatste twee Alarmschijven, Oranje Bovenaan uit 1990 en de 2006-versie van Wij Houden Van Oranje, zat 16 jaar.

6. Kiki Dee
17 jaar tussen Don't Go Breaking My Heart (1976) en True Love (1993)

Net als Britney Spears had Kiki Dee haar laatste Alarmschijf te danken aan een samenwerking met Elton John. In het geval van Kiki was ook haar eerste Alarmschijf een duet met Sir Elton. Tussen Don't Go Breaking My Heart en True Love gingen 17 jaar voorbij. In die jaren kwam ze nooit verder dan de Tipparade, maar haar nieuwe samenwerking met Elton leverde haar wel weer Top 40-succes op. True Love was afkomstig van Eltons duettenalbum Duets en was een cover van het gelijknamige lied van Bing Crosby en Grace Kelly, afkomstig uit de jaren 50-film High Society. Het nummer had in 1974 ook al in de Top 40 gestaan in de coverversie van Sandra & Andres.

7. Cher
15½ jaar tussen Dark Lady (1974) en If I Could Turn Back Time (1989)

Als je bij comebacks aan Cher denkt, dan denk je uiteraard meteen aan haar nummer 1-hit Believe uit 1998. Dit was echter niet Chers enige comeback in de Top 40 en zelfs niet eens degene na de langste periode. De Amerikaanse zangeres had begin jaren 90 immers ook nog drie top 10-hits gescoord. De eerste grote comeback van Cher vond plaats in 1989 met het nummer If I Could Turn Back Times. Ze had op dat moment meer dan 15 jaar niet meer in de Nederlandse Top 40 gestaan. De laatste keer was in 1974 met Dark Lady. Deze beide hits werden destijds uitgeroepen tot Alarmschijf, waardoor Cher ook een plek in deze top 10 verdient. In haar eigen land scoorde Cher in deze periode overigens ook lange tijd geen hits. Tussen 1979 en 1987 richtte zij zich meer op haar acteercarrière en stond ze nooit in de Billboard Hot 100.

8. Diana Ross
10½ jaar tussen Someday We'll Be Together (1970) en Upside Down (1980)

We gaan door met een andere succesvolle zangeres die in jaren 60, 70, 80 én 90 meerdere malen in de Top 40 stond: Diana Ross. De Alarmschijf bestaat sinds november 1969 en daarmee behoort Someday We'll Be Together, dat in januari 1970 tot Alarmschijf werd uitgeroepen, tot de vroegste Alarmschijven. Het is de 11e om precies te zijn. Bovendien mag Diana Ross zich - na Adèle Bloemendaal - de tweede zangeres in de Top 40-geschiedenis noemen die een Alarmschijf heeft gekregen. Someday We'll Be Together was overigens wel een nummer van The Supremes, maar omdat die groep sinds 1967 Diana Ross & The Supremes heet, hebben we deze Alarmschijf wel meegeteld. Nadat ze in 1970 solo ging, heeft ze verschillende hit gescoord, maar ze moest tot 1980 wachten tot haar volgende Alarmschijf. Dat werd Upside Down.

9. Avril Lavigne
9 jaar tussen Don't Tell Me (2004) en Here's To Never Growing Up (2013)

Shania Twain is niet de enige Canadese zangeres in deze top 10. Avril Lavigne hoort er ook bij. Tussen 2002 en 2004 zette zij een heel bijzondere prestatie neer. Haar eerste vijf singles werden allemaal uitgeroepen tot Alarmschijf. Dat waren er vier van haar debuutalbum Let Go en eentje van de opvolger Under My Skin. Al die nummers bereikten vervolgens ook nog eens de top 10. Na 2004 was haar aanstekelijke pop-punk over zijn hoogtepunt heen en scoorde ze geen grote hits meer. Ze is wel altijd doorgegaan met het uitbrengen van muziek. Eén keer leidde dat nog tot een Alarmschijf. In april 2013 kreeg Here's To Never Growing Up, de eerste single van haar titelloze vijf studioalbum, plotseling die eer. Ondanks de Alarmschijfbonus werd Here's To Never Growing Up geen grote hit. Het nummer kwam nooit hoger dan de 28e plaats. Vooralsnog is het ook haar laatste Top 40-succes.

10. Shakira
8½ jaar tussen Can't Remember To Forget You (2014) en Don't You Worry (2022)

Er zijn tot op heden slechts twee artiesten die zowel samen met David Guetta als met Rihanna, de twee succesvolste acts uit de Top 40-historie, een hit hebben gescoord. Dat zijn Bryson Tiller en Shakira. In het geval van Shakira werden die twee samenwerkingen allebei uitgeroepen tot Alarmschijf. Het waren Shakira's 9e en haar 10e Alarmschijf en omdat er 8½ jaar tussen zat, verdient ze ook nog eens een plekje in deze top 10. Lang wachten was Shakira overigens inmiddels wel bekend, want tussen haar vorige Alarmschijven (Beautiful Liar met Beyoncé en Can't Remember To Forget You) zat ook al een periode van 7 jaar. Daarmee is wel duidelijk: als Shakira een Alarmschijf wil, dan moet ze samenwerken met een wereldster. Op Can't Remember To Forget You zong ze samen met Rihanna en Don't You Worry was een samenwerking met David Guetta en The Black Eyed Peas. Die laatste track geldt nog altijd als de grootste monstercollab uit de Top 40-geschiedenis. De drie acts samen hadden op dat moment namelijk al 88 eerdere hits gescoord.

(14/07/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist