Nieuws
Op deze dag in 1988

Vandaag: het overlijden van Roy Orbison

Roy Orbison
Roy Orbison  The Rolling Stones  ABBA  Bangles  Idols  Frans Bauer  Beyoncé 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden.  In deze aflevering van Vandaag: het plotselinge overlijden van Roy Orbison, die op het punt stond om zijn comeback te vieren.

Het is 6 december 1988. De Amerikaanse muzikant Roy Orbison staat op het punt om zijn wereldwijde comeback te vieren. In het voorbije decennium stond hij in het voorprogramma van The Eagles, werden zijn hits Crying en Pretty Woman gecoverd door respectievelijk Don McLean en Van Halen en werd zijn lied In Dreams gebruikt in de film Blue Velvet. Orbison heeft daardoor bekendheid gekregen bij het jongere publiek. Hij heeft dat besef zelf ook gekregen. Hij is meer en meer in de spotlights komen te staan. Hij is hotter dan ooit. 

Dat had ex-Beatle George Harrison ook in de gaten. Na een gelukkige samenloop van omstandigheden vormden Harrison en Orbison samen met Tom Petty en Electric Light Orchestra-frontman Jeff Lynne de band Traveling Wilburys. De eerste single Handle With Care kwam op 26 november 1988 nieuw binnen in de Top 40. Daarna steeg het lied linea recta door naar de 24ste plaats. 

Op die positie heeft Handle With Care zich op 6 december 1988 nog steeds genesteld. Voor Roy Orbison moet de Top 40-notering een voorproefje zijn op de comeback die komen gaat. Samen met Jeff Lynne heeft hij gewerkt aan het album Mystery Girl. Dat album moet Orbison weer nieuw hitsucces opleveren. Drie weken eerder trad hij op in Antwerpen en liet hij de eerste single You Got It horen. Het was de eerste keer dat Roy Orbison deze plaat live ten gehore bracht. Het zou tegelijkertijd de laatste keer zijn.

Het is nog steeds 6 december 1988. Roy Orbison besluit bij zijn moeder te dineren. Daarna gaat het echter faliekant mis. Hij krijgt een hartstilstand en overlijdt vervolgens op 52-jarige leeftijd. Zijn album Mystery Girl wordt een doorslaand succes en You Got It bereikt begin 1989 de derde plaats. Hiermee levert Roy Orbison hitprestaties die aan de hoogtijdagen in 1964 en 1965 doen denken. Met It’s Over, Pretty Woman, Goodnight en Say You’re My Girl gooide Orbison toen hoge ogen. You Got It kan aan dat rijtje worden toegevoegd, maar de uitvoerende artiest kan niet meer genieten van het succes. Opvolger She’s A Mystery To Me (nummer 18 in 1989) is de laatste Top 40-hit van Roy Orbison.

Dit gebeurde er nog meer op 6 december:
Vier mensen vinden op 6 december 1969 de dood tijdens het Altamont Free Concert in Californië.

Het Altamont Free Concert is een gratis eendaags festival op Altamont-racebaan in de buurt van de stad Tracy. The Rolling Stones zijn de headliners en verder treden Santana, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nach & Young en The Flying Burrito Brothers op. Er zijn ongeveer 300.000 bezoekers. Het Altamont Free Concert had het Woodstock van de westkust moeten worden, maar dat wordt het allesbehalve. Tijdens het festival overlijden vier personen.

Drie bezoekers overlijden door ongelukken. Twee van hen worden overreden terwijl ze liggen te slapen. Een ander verdrinkt onder invloed van lsd in een irrigatiekanaal. Het meest berucht is echter de moord op een 18-jarige jongen door een Hell's Angel, tijdens het optreden van The Rolling Stones.

De organisatie had Hell's Angels ingezet als beveiliging tijdens het concert. Zowel het publiek als de Hell's Angels zijn die dag erg agressief. In het publiek breken rellen uit en Jefferson Airplane-zanger Marty Balin wordt bewusteloos geslagen door een lid van de motorbende.

Later die dag treden The Rolling Stones op. Tijdens Under My Thumb trekt de 18-jarige Meredith Hunter een vuurwapen, waarop hij door Hell's Angels overmeesterd en doodgestoken wordt. De dader wordt later vrijgesproken wegens zelfverdediging. Vanwege het gewelddadige karakter wordt het Almont Free Concert door velen gezien als het einde van het hippietijdperk.

Het overlijden van Meredith Hunter wordt later verwerkt in de film Gimme Shelter, die in 1970 in première gaat. In die documentaire wordt duidelijk dat The Rolling Stones op het moment zelf niet in de gaten hadden dat er iemand in het publiek vermoord werd. Dat krijgt de band na het optreden te horen.

Verder op deze dag:
1980: De Zweedse supergroep ABBA scoort zijn zevende van acht nummer 1-hits met Super Trouper. De meezinger verblijft twee weken aan kop.
1986: The Bangles stijgen naar de felbegeerde koppositie met Walk Like An Egyptian. Het verblijf van de meidengroep aan de top zit er pas na vijf weken weer op.
2003: De razendpopulaire talentenjacht Idols krijgt een vervolg. De tweede editie wordt gepresenteerd door Reinoud Oerlemans en Tooske Breugem. Op 1 mei 2004 wordt Boris tot winnaar gekroond.
2003: Frans Bauer maakt de monsterstijging van nummer 22 naar nummer 1 met Heb Je Even Voor Mij. Het is de tweede nummer 1-hit voor de volkszanger.
2005: Radio 10 Gold zendt de Top 4000 uit, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Top 40. De Top 4000 is de langste Nederlandse muzieklijst aller tijden.
2008: Beyoncé heeft met If I Were A Boy haar tweede nummer 1-hit te pakken. Met vier weken houdt de ex-zangeres van Destiny’s Child het één week langer vol dan in 2007 met Beautiful Liar.
2019: In AFAS Live gaat een nieuwe versie van de Queen-musical We Will Rock You in première. De rol van Killer Queen wordt in deze Nederlandse productie gespeeld door de Amerikaanse zangeres Anastacia. De musical krijgt matige kritieken, maar de stem van Anastacia wordt geprezen.

Vandaag geboren:
1920 - Dave Brubeck
, bij overlijden 91 jaar,
1933 - Huub Hennissen, bij overlijden 87 jaar, Het Radi-Ensemble
1943 - Keith West,
1943 - Mike Smith, bij overlijden 64 jaar, Dave Clark Five
1944 - Freddy Nieuland, bij overlijden 63 jaar, Wallace Collection
1944 - Jonathan King,
1945 - George McAllister, The Fortunes
1950 - Daniel Sahuleka,
1955 - Rick Buckler, The Jam
1955 - Eddie Tenpole, Tenpole Tudor
1956 - Joost Timp, Bloem
1956 - Peter Buck, R.E.M.
1961 - David Lovering, Pixies
1961 - Paulette Willemse, Mrs. Einstein
1962 - Ben Watt, Everything But The Girl
1968 - John Ewbank, Bag2Bank | Shift
1970 - Ulf Ekberg, Ace Of Base
1976 - Dee Tails, MN8
1977 - Chanella Hodge, Good Times
1995 - Schnappi,
1995 - A Boogie Wit Da Hoodie,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Oh Well!- Fleetwood Mac (Reprise-W7), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) That's The Way (I Like It)- KC and The Sunshine Band (RCA), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (3) Super Trouper- ABBA (Polydor), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (4) Walk Like An Egyptian- Bangles (CBS), 1 week op nummer 1
1997 - 1 (1) Alane- Wes (Saint George), 6 weken op nummer 1
2003 - 1 (22) Heb Je Even Voor Mij- Frans Bauer (Sony Music MM), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (2) If I Were A Boy- Beyoncé (Columbia), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (2) Thinking Out Loud- Ed Sheeran (Asylum), 1 week op nummer 1

(06/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season