Nieuws
Top 4

Top 4: Langste pauze tussen twee nummer 1-hits

Top 4: Langste pauze tussen twee nummer 1-hits
Nena  Shaggy  Nina Simone  Madonna 

Na bijna 19 jaar staat Shaggy weer eens op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Daarmee komt hij in de top 4 van artiesten die het langst op een nieuwe nummer 1-hit hebben moeten wachten.

1 Nena
20 jaar en 171 dagen tussen 99 Luftballons en Anyplace, Anywhere, Anytime

De enige act die meer dan 20 jaar op een nieuwe nummer 1-hit heeft moeten wachten, is Nena. De Duitse groep rond de gelijknamige zangeres stond in de lente van 1983 vier weken op de eerste plaats met 99 Luftballons. Daarna volgden nog vier hits die allemaal op het randje van de top 10 balanceerden. Na Irgendwie Irgendwo Irgendwann uit 1984 was het momentum van Nena en hun Duitstalige Neue Deutsche Welle-muziek echter voorbij. In 1987 viel de groep uit elkaar, maar Nena ging wel door als solozangeres. In die hoedanigheid maakte zij in 2003 een succesvolle comeback met een tweetalige versie van Nena's laatste hit: Anyplace, Anywhere, Anytime. Dat nummer was een duet met een ander jaren 80-icoon: de Britse zangeres Kim Wilde.

2 Shaggy
18 jaar en 321 dagen tussen Angel en Banana

Er zijn slechts zestien acts die in vier verschillende decennia in de top 10 gestaan hebben. Dankzij zijn huidige nummer 1-hit Banana behoort Shaggy sinds kort tot dit selecte gezelschap. Twee keer eerder al schreef de Jamaicaanse zanger een nummer 1-hit op zijn naam. Dat deed hij in 2001 met de nummers It Wasn't Me en Angel. Dat laatste nummer was gebaseerd op een hit van Merrilee Rush uit de jaren 60. De oorsprong van Banana, een samenwerking met zijn landgenoot Conkarah, gaat zelfs terug tot de jaren 50. Je hoort er namelijk Day-O (The Banana Boat Song) van Harry Belafonte in terug. Tussen deze nummer 1-hits van Shaggy zaten 18 jaar en 321 dagen. Daarmee moest hij net drie weekjes langer wachten dan de nummer 3 in ons lijstje.

3 Nina Simone
18 jaar en 300 dagen tussen Ain't Got No-I Got Life en My Baby Just Cares For Me

Terwijl Nena en Shaggy hun comebackhit baseerden op een oud nummer, zongen ze die wel opnieuw in. Dat was bij My Baby Just Cares For Me van Nina Simone niet het geval. Sterker nog, dat nummer had ze al jaren eerder opgenomen dan haar eerste nummer 1-hit Ain't Got No-I Got Life uit 1969. De opname, die in de laatste week van 1987 de eerste plaats van de Top 40 bereikte, stamt al uit 1957. Het nummer werd dertig jaar na dato alsnog een hit, nadat het was gebruikt is een televisiereclame voor Chanel No. 5. Miss Simone heeft dus helemaal niets voor haar tweede nummer 1-hit hoeven doen. Zelfs niet voor de videoclip, want die werd in elkaar gezet met een kleianimatie door Aardman Studios. De nummer 1-hit leidde wel tot hernieuwde belangstelling voor het werk van Nina Simone.

4 Madonna
18 jaar en 75 dagen tussen Who's That Girl en Hung Up

Bij de drie bovenstaande artiesten mag hun laatste nummer 1-hit gerust een comeback genoemd worden. Dat was bij Madonna zeker niet het geval. Zij was tussendoor nooit weggeweest. Tussen haar tweede nummer 1-hit Who's That Girl uit 1987 en Hung Up uit 2005 heeft ze elk jaar met een of meerdere hits in de Top 40 gestaan. Ze kwam in die periode simpelweg nooit op nummer 1. Driemaal kwam ze wel heel dicht in de buurt. Like A Prayer (1989), Vogue (1990) en Frozen (1998) kwamen allemaal tot nummer 2. Er is nog een groot verschil tussen Madonna en drie hierboven genoteerde artiesten. De Queen Of Pop wist na haar terugkeer op nummer 1 nog vaker die felbegeerde plek te bezetten. In 2008 kwamen zowel 4 Minutes als Give It 2 Me, afkomstig van haar elfde studioalbum Hard Candy, op de eerste plaats terecht.

Misschien vraag je je af: waarom staat Cher niet in dit lijstje? Zij heeft 32 jaar en 58 dagen moeten wachten tussen Little Man en Believe en hoort dus eigenlijk op de eerste plaats in dit overzicht te staan. Haar eerste nummer 1-hit scoorde ze echter als helft van Sonny & Cher en dat beschouwen we al een apart duo. Daarom heeft Cher als soloartiest maar één nummer 1-hit op haar naam staan. Dankzij deze benadering staat zij wel op de eerste plaats in het overzicht van artiesten die het langst op hun eerste nummer 1-hit moesten wachten (hoewel ze dus eigenlijk al een nummer 1-hit met Sonny had gehad). Het is allemaal maar hoe je het bekijkt.

(Foto: Michael Movchin)

(05/07/2020)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town