Nieuws
Shania Twain breekt Top 40-record

Top 10: Zangeressen met de langste periode tussen twee top 10-hits

Top 10: Zangeressen met de langste periode tussen twee top 10-hits
Shania Twain  Cher  Whitney Houston  Nina Simone  Dusty Springfield  Nena  Hanny  Enya  Aretha Franklin  Robin S 

Shania Twain heeft een nieuw Top 40-record te pakken. 23 jaar en 10 maanden nadat haar hit Man! I Feel Like A Woman! voor het laatst in de top 10 stond, is de Canadese countryzangeres nu terug in het bovenste kwart van de lijst. Unhealthy, haar samenwerking met Anne-Marie, stijgt deze week namelijk naar de 9e plaats. Geen enkele andere zangeres keerde na zo'n lange afwezigheid terug in de top 10.

1. Shania Twain
23 jaar en 10 maanden tussen Man! I Feel Like A Woman! (1999) en Unhealthy (2023)

Shania Twain is de eerste vrouw in de Top 40-geschiedenis die na meer dan 23 jaar nog eens terugkeert in de top 10. Dit is overigens niet het eerste record dat de zangeres, die twee weken geleden haar 58e verjaardag vierde, dit jaar breekt. Toen Unhealthy twee maanden geleden Alarmschijf werd, werd Shania Twain ook al de de zangeres met de langste periode tussen twee Alarmschijven. Niet geheel toevallig bestaat de top 3 van dit overzicht volledig uit zangeressen die ook in het Alarmschijvenlijstje genoteerd staan.

2. Cher
22 jaar en 10 maanden tussen Sunny (1966) en If I Could Turn Back Time (1989)

Tot deze week was het record van zangeres met de langste periode tussen twee top 10-hits in handen van Cher. Tussen haar solohits Sunny en If I Could Turn Back Time scoorde de inmiddels 77-jarige zangeres in 1967 overigens nog wel een top 10-hit met The Beat Goes On, maar dat betrof een duet met haar toenmalige echtgenoot en was dus een hit van Sonny & Cher. Als solozangeres heeft Cher nog wel een ander record op haar naam staan. Sinds haar solodebuut All I Really Want To Do in 1965 heeft ze 33½ jaar moeten wachten op haar eerste nummer 1-hit. Die kwam pas in 1999 met Believe.

3. Whitney Houston
18 jaar en 10 maanden tussen Could I Have This Kiss Forever (2000) en Higher Love (2019)

Whitney Houston is de enige zangeres die haar laatste top 10-hit zelf niet heeft meegemaakt.  In 2012 overleed ze namelijk op 48-jarige leeftijd in het bad van haar hotelkamer in Beverly Hills. Zeven jaar na haar dood maakte de Noorse producer Kygo een remix van Higher Love, een nummer dat ze eind jaren 80 al had opgenomen. 19 jaar na haar laatste nummer 1-hit Could I Have This Kiss Forever, een duet met Enrique Iglesias, scoorde ze er postuum een top 10-hit mee. Net als Cher staat Whitney Houston in de top 10 van zangeressen met de langste hitcarrière. Tussen haar eerste en haar laatste Top 40-hit ging 34½ jaar voorbij.

4. Nina Simone
18 jaar en 8 maanden tussen To Love Somebody (1969) en My Baby Just Cares For Me (1987)

Het nummer My Baby Just Cares For Me komt uit 1959. De versie van Nina Simone althans. De oorspronkelijke uitvoering van dit lied komt uit 1930. Het nummer werd echter pas in 1987 een hit, nadat het was gebruikt is een televisiereclame voor Chanel No. 5. Het stond zelfs een weekje op nummer 1. Miss Simone heeft dus helemaal niets voor haar tweede nummer 1-hit hoeven doen. Zelfs niet voor de videoclip, want die werd in elkaar gezet met een kleianimatie door Aardman Studios. Op het moment dat My Baby Just Cares For Me de top 10 bereikte, was Nina Simone de zangeres met de langste periode tussen twee top 10-hits. Een kleine twee jaar later werd dit record echter afgepakt door Cher.

5. Dusty Springfield
18 jaar en 7½ maand tussen Son-Of-A Preacher Man (1969) en What Have I Done To Deserve This? (1987)

Nina Simone pakte dit record op haar beurt af van Dusty Springfield. Die had er amper van kunnen genieten, want het stond exact drie maanden op haar naam. Beide zangeressen hadden in 1969 voor het laatste in de top 10 gestaan en keerden in 1987 voor het eerst weer terug in het bovenste kwart. Bij Nina zaten er echter net 4 weken meer tussen dan bij Dusty, dus ... weg record. Dusty Springfield had haar comebackhit te danken aan de Pet Shop Boys. De platenmaatschappij had liever gezien dat het duo What Have I Done To Deserve This? met de populairdere Tina Turner of Barbra Streisand had opgenomen. Pet Shop Boy Neil Tennant hield echter voet bij stuk en wilde per se dat Dusty Spring mee zou doen.

5. Nena
18 jaar en 7½ maand tussen Irgendwie Irgendwo Irgendwann (1984) en Anyplace, Anywhere, Anytime (2003)

Dusty Springfield moet haar vijfde plaats in deze top 10 delen met Nena. De Duitse zangeres deed er exact even lang over om na haar laatste top 10-hit weer terug te keren in de top 10. De laatste twee top 10-hits van Nena waren versies van hetzelfde nummer. Anyplace, Anywhere, Anytime was een tweetalige uitvoering van Irgendwie Irgendwo Irgendwann, die ze had opgenomen met haar jaren 80-collega Kim Wilde. Kim had in 1989 voor het laatst in de top 10 gestaan en komt daarmee net te kort voor een notering in dit overzicht. Zij moet genoegen nemen met de 12e plaats. Nena brak dankzij Anyplace, Anywhere, Anytime overigens ook een pauze-record. Zij is sinds 2003 de act die het langst heeft moeten wachten tussen twee nummer 1-hits.

7. Hanny
18 jaar en 4 maanden tussen Mario (1972) en Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn (1991)

De Nederlandse zangeres die het langst heeft moeten wachten op een nieuwe top 10-hit is Hanny. Tot mei had ze ook het record van Nederlandse act die het langst heeft moeten wachten tussen twee top 10-hits, maar die titel staat sinds kort op naam van Acda & De Munnik. Hanny's prestatie is om nog een andere reden bijzonder. Waarschijnlijk is zij de enige soloartiest die tussen twee top 10-hits meer dan twee keer zo oud is geworden. Ten tijde van Mario was ze nog maar 16 en bij Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn was ze al 34. Hanny had haar comeback mede te danken aan Pierre Kartner. Hij was zowel de componist van haar comebackhit als die van haar debuuthit Mario.

8. Enya
15 jaar en 4½ maand tussen Orinoco Flow (1989) en I Don't Wanna Know (2004)

De zangeres uit deze top 10 met de minste Top 40-noteringen op haar naam is Enya. De Ierse zangeres haalde slechts vier keer de Top 40, maar twee van haar hits bereikten wel de eerste plaats. De gebeurde met haar eerste hit Orinico Flow en haar laatste hit I Don't Wanna Know. De twee tussenliggende hits kwamen niet in het linkerrijtje van de Top 40. Voor haar tweede nummer 1-hit hoefde Enya niet veel meer te doen dan toestemming geven voor het gebruik van haar nummer Boadicea. Dat was een track van haar debuutalbum Enya uit 1987. Voor het gebruik van deze sample gaf Mario Winans in I Don't Wanna Know haar keurig een hoescredit. Het gebruik van deze sample lijkt trouwens garant te staan voor een dikke top 10. De sample is namelijk ook te horen in Ready Or Not van de Fugees (nummer 3 in 1996) en als interpolatie in Creepin' van Metro Boomin, The Weeknd & 21 Savage (nummer 2 in 2023).

9. Aretha Franklin
15 jaar en 2½ maand tussen Spanish Harlem (1971) en I Knew You Were Waiting (For Me) (1987)

Het lijkt wel alsof er in 1987 iets in het water zat. Heel veel zangeressen scoorden in dat jaar voor het eerst na lange tijd weer een top 10-hit. Hierboven noemden wel al Nina Simone en Dusty Springfield, maar ook Aretha Franklin hoort in dit rijtje thuis. Doordat zij de prestatie in het begin van het jaar neerzette, heeft het record ook nog zeven maanden op haar naam gestaan. Dat pakte ze overigens af van Barbra Streisand, die door de prestatie van Shania Twain deze week buiten de top 10 van dit overzicht valt. Er waren nog twee andere zangeressen die na meer dan 10 jaar in 1987 terugkeerden in de top 10: Carly Simon (na 14 jaar; #12 in deze lijst) en Tina Charles (na 11 jaar; #21 in deze lijst)

10. Robin S
15 jaar en ½ maand tussen Luv 4 Luv (1993) en Show Me Love 2008 (2008)

Het bekendste nummer van Robin S heeft nooit in de top 10 gestaan ... maar ook weer wel. De bekende houseklassieker Show Me Love kwam in de 1993 niet verder dan de 13e plaats. De opvolger Luv 4 Luv bereikte later dan jaar wel de top 10. In 2008 zou Show Me Love alsnog in de top 10 komen, maar dan in een remix. Deze bewerking had overigens alleen succes in ons land. In andere landen werd de remix van Steve Angello en Laidback Luke een hit. Die remix heeft waarschijnlijk als inspiratie gediend voor de 2008-versie van Robin S zelf. Hoe dan ook. Dankzij het succes van deze nieuwe versie bemachtigde de Amerikaanse zangeres een plekje in deze top 10.

(10/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating