Nieuws
Op deze dag in 1974

Vandaag: eerste kerstplaat op 1

Vandaag: eerste kerstplaat op 1
Mud  Slade  Band Aid  Elvis Presley  Robbie Williams  Mutya Buena  Sugababes  Psy  Elton John  Cardi B  Maroon 5  Ariana Grande 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de allereerste kerstplaat die de eerste plaats bereikte: Lonely This Christmas van Mud.

Als het hitjaar 1974 van Mud een taart voor moet stellen, is deze van een ongekend hoge kwaliteit. Met de eerste twee singles Dyna-Mite en Tiger Feet voerde de Britse band tussen februari en april acht opeenvolgende weken de Top 40 aan. Opvolgers The Cat Crept In en Rocket bleven later dat jaar steken op de tweede plaats. Mud vond een overheerlijke taart echter niet genoeg. 

Zanger Led Gray, gitarist Rob Davis, bassist Ray Stiles en drummer Dave Mount wilden namelijk nog een kers op de lekkernij leggen en op 21 december 1974 is dat daadwerkelijk gebeurd. Hun kerstsingle Lonely This Christmas stijgt dan naar de eerste plaats. Het is niet alleen de derde nummer 1-hit voor Mud in het debuutjaar 1974, maar ook de allereerste kerstplaat die de Top 40 aan weet te voeren.

Voorheen kwamen aan Kerstmis gerelateerde hits niet verder dan de derde plaats, die in 1973 bereikt werd door Slade met Merry Xmas Everybody. Mud heeft de kerstvloek weten te doorbreken, maar daarna hebben nog slechts twee kerstnummer de eerste plaats gehaald. In januari 1985 bereikte Band Aid de felbegeerde koppositie met Do They Know It's Christmas? Deze plaat hield onder meer Last Christmas van Wham! van de eerste plaats.

De derde en vooralsnog laatste kerstplaat op nummer was Merry Christmas van Ed Sheeran & Elton John. Deze single stond in december 2021 één weekje op nummer 1 en maakte van Elton John de oudste persoon aller tijden met een nummer 1-hit in de Top 40.

Andere kerstklassiekers die je nu nog regelmatig op de radio hoort, hebben nooit de eerste plaats gehaald. Voorbeelden daarvan zijn All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey, Stop The Cavalry van Jona Lewie, Christmas Lights van Coldplay, Happy Xmas (War Is Over) van John Lennon en Yoko Ono, Please Come Home For Christmas van Eagles en dus Merry Xmas Everybody van Slade. Driving Home For Christmas van Chris Rea heeft zelfs helemaal nooit in de Top 40 gestaan.

Dit gebeurde er nog meer op 21 december:
De Amerikaanse president Richard Nixon ontvangt op 21 december 1970 Elvis Presley in het Witte Huis.

De ontmoeting is een initiatief van Presley. Hij wil zich namelijk actief inzetten in de strijd tegen drugs. In zijn brief aan de president geeft hij zelfs aan dat hij benoemd wil worden als agent van de landelijk politiedienst die drugsbestrijding in haar pakket heeft. Tijdens het gesprek vertelt Presley onder andere over The Beatles (die in 1965 bij hem thuis op bezoek waren geweest). Volgens hem hadden The Beatles financieel van Amerika geprofiteerd en vervolgens een anti-Amerikaans sentiment verspreid.

Of Elvis Presley werkelijk zo’n afkeer tegen drugs heeft, is moeilijk in te schatten. Na de ontmoeting krijgt hij een insigne van het Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs met zijn naam erop. Dat is natuurlijk een pronkstuk voor zijn verzameling, want hij spaart politie-insignes.

Tien dagen na de ontmoeting schrijft president Nixon een brief aan Elvis waarin hij hem en zijn gezin een prettig 1971 wenst en bedankt voor de cadeautjes die hij van hem had gekregen: een paar familiefoto’s en een revolver uit de Tweede Wereldoorlog. In 1977 overlijdt Elvis aan een hartstilstand, mogelijk als gevolg van een overdosis medicijnen.

De ontmoeten tussen Elvis Presley en Richard Nixon is twee keer het onderwerp van een film geweest. In 1997 verscheen de mockumentary (nepdocumentaire) Elvis Meets Nixon en in 2016 de film Elvis & Nixon. In die laatste film worden de hoofdrollen gespeeld door Michael Shannon (Elvis) en Kevin Spacey (Nixon).

Verder op deze dag:
2002:
Robbie Williams scoort een nummer 1-hit met Feel. Het is de eerste van drie nummer 1-hits voor het voormalige lid van de boyband Take That.
2005: Mutya Buena verlaat The Sugababes in het jaar waarin de meidengroep de top 10 bereikte met Push The Button en Ugly. Amelle Barrabah is haar opvolgster.
2012: De videoclip van Gangnam Style van PSY is voor de miljardste keer bekeken. Daarmee heeft de Zuid-Koreaanse popster een unicum gerealiseerd.
2014: Elton John en David Furnish formaliseren hun relatie met een huwelijk in Berkshire. Onder de gasten zijn onder meer Ed Sheeran, David en Victoria Beckham en Lulu.
2018: Entertainmentsite Page Six laat weten dat Cardi B niet geïnteresseerd om een gastoptreden te geven bij Maroon 5 tijdens de Halftimeshow van de Super Bowl. Hoewel het een van de meest begeerde podia van de VS is, weigert Cardi B te komen. Dat doet ze uit steun voor Americanfootballspeler Colin Kaepernick, die in 2016 na een veelbesproken protestactie tegen politiegeweld en discriminatie nergens meer een contract kreeg.
2020: De film Ariana Grande: Excuse Me, I Love You gaat in première op Netflix. Deze documentaire volgt Ariana Grande op en achter het podium tijdens haar Sweetener World Tour in 2019.

Vandaag geboren:
1940 - Frank Zappa, bij overlijden 52 jaar,
1942 - Carla Thomas, Otis & Carla
1942 - Reinhard Mey,
1946 - Gwen McCrae,
1946 - Carl Wilson, bij overlijden 51 jaar, The Beach Boys
1946 - C. Jérôme, bij overlijden 53 jaar,
1946 - Kevin Peek, Sky
1948 - Martin Belmont, The Rumour
1948 - Michael Johansson, Tom & Mick
1953 - Betty Wright, bij overlijden 66 jaar
1957 - Tony Lewis, bij overlijden 62 jaar, The Outfield
1958 - Al Archer, Dexy's Midnight Runners
1960 - Anita Crooks, The Internationals
1964 - Kris Wauters, Clouseau
1966 - Marco Borsato,
1983 - Nikki,
1989 - Alisa Ueno,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Eloise- Barry Ryan (MGM), 3 weken op nummer 1
1974 - 1 (5) Lonely This Christmas- Mud (Rak), 1 week op nummer 1
1985 - 1 (1) Nikita- Elton John (Rocket), 3 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn- Gordon (CNR), 4 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Gabbertje- Hakkûhbar (Roadrunner), 3 weken op nummer 1
2002 - 1 (4) Feel- Robbie Williams (Chrysalis), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (1) Happy- Pharrell Williams (Columbia), 4 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 12 weken op nummer 1

(21/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)