Artiesten

Shania Twain

2x Alarmschijf
106 weken in de top 40
7 Top 40-hits
#209 aller tijden
Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy

Sociale media van deze act

Biografie

LandCanada
Geboortedatum 28-08-1965 (58 jaar)

Eilleen Regina Twain alias Shania Twain is een Canadese zangeres. Haar vader was een halfbroer van de Nederlandse zanger Henk Wijngaard. Na de scheiding van haar ouders hertrouwde haar moeder met Jerry Twain. Hij adopteerde haar en zij nam zijn achternaam aan. Het noodlot sloeg toe toen ze 22 jaar oud was en haar beide ouders verloor door een auto-ongeluk. Ze nam de zorg voor haar jongere broertjes en zusje op zich totdat ze op eigen benen konden staan. Toen dat eenmaal zo was, was het tijd om haar eigen droom te verwezenlijken, zangeres worden.

Ze paste haar voornaam aan in Shania, omdat ze deze beter bij haar achternaam vond passen en ze begon haar carrière als countryzangeres. Haar gelijknamige debuutalbum verscheen in 1993, maar was geen groot succes. Er stond maar één nummer op dat door haarzelf was geschreven.

Twee jaar later verscheen de opvolger The Woman In Me. Hiervan schreef ze verschillende nummers zelf en werkte ze samen met Robert John “Mutt” Lange. Tijdens het maken van dit album ontstond een romance en stapte ze met Lange in het huwelijksbootje. Het album betekende een grote doorbraak voor haar in Canada, Amerika en Australië. Van het album werden zo'n 12 miljoen exemplaren verkocht. In 1996 mocht ze een Grammy ontvangen voor dit album. Met haar derde album, Come On Over, weet ze ook Europa te veroveren. Maar liefst 41 miljoen exemplaren wereldwijd weet ze er van te verkopen. Daarmee staat ze hoog in de lijst met de best verkochte albums aller tijden. Door de hit singles You're Still The One, That Don't Impress Me Much en Man! I Feel Like A Woman! kreeg ze de status van een superster. Er volgde een tournee van bijna een jaar met 161 shows. Tijdens een concert in Ottawa trad een 14-jarig meisje met haar op, omdat ze dat via een radiowedstrijd gewonnen had. Dat meisje werd later bekend als Avril Lavigne.

In 2002 verscheen het album genaamd Up! Er zijn van dit album drie verschillende edities, namelijk een pop-, country- en wereldmuziekversie. De verkoop was minder goed dan de voorganger, maar het werd met de verkoop van 12 miljoen exemplaren wel gezien als een waardige opvolger. Ze kreeg in 2004 een ster op Canada's Walk of Fame. Ook werd er een Greatest Hits-album uitgebracht. In 2011 volgde een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Tijdens de tour in 2003 werd ze gebeten door een teek waarbij ze de ziekte van Lyme opliep. Het gevolg daarvan was dat ze een beschadiging aan haar stembanden kreeg, die met therapie verholpen moest worden. Tot overmaat van ramp bleek haar echtgenoot een affaire te hebben met haar beste vriendin. Er volgde een echtscheiding. Ze vond haar liefdesgeluk bij Frédéric Thiébaud, de inmiddels ex-echtgenoot van haar beste vriendin.

In 2017 verscheen het album Now. Ze schreef alle nummers zelf zonder hulp van andere songwriters, daarmee haar persoonlijkste werk tot dan toe. Ze onderging in 2018 twee open keeloperaties. Haar stem klinkt hierdoor anders en lager dan voorheen en ze heeft af en toe problemen met praten.

In 2022 verscheen er op Netflix een documentaire over haar getiteld Not Just A Girl. Gevolgd door een single en een compilatiealbum dat werd uitgebracht met dezelfde titel. In september verscheen de single Waking Up Dreaming en in oktober de promo track Last Day Of Summer. Beide nummers zijn afkomstig van Shania's zesde studioalbum Queen Of Me dat op 3 februari 2023 werd gelanceerd. In mei 2023 gaat ze de samenwerking met Anne-Marie aan en brengen ze de single Unhealthy uit.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town