Artiesten

Shania Twain

2x Alarmschijf
117 weken in de top 40
7 Top 40-hits
#185 aller tijden
Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy

Sociale media van deze act

Biografie

LandCanada
Geboortedatum 28-08-1965 (58 jaar)

Eilleen Regina Twain alias Shania Twain is een Canadese zangeres. Haar vader was een halfbroer van de Nederlandse zanger Henk Wijngaard. Na de scheiding van haar ouders hertrouwde haar moeder met Jerry Twain. Hij adopteerde haar en zij nam zijn achternaam aan. Het noodlot sloeg toe toen ze 22 jaar oud was en haar beide ouders verloor door een auto-ongeluk. Ze nam de zorg voor haar jongere broertjes en zusje op zich totdat ze op eigen benen konden staan. Toen dat eenmaal zo was, was het tijd om haar eigen droom te verwezenlijken, zangeres worden.

Ze paste haar voornaam aan in Shania, omdat ze deze beter bij haar achternaam vond passen en ze begon haar carrière als countryzangeres. Haar gelijknamige debuutalbum verscheen in 1993, maar was geen groot succes. Er stond maar één nummer op dat door haarzelf was geschreven.

Twee jaar later verscheen de opvolger The Woman In Me. Hiervan schreef ze verschillende nummers zelf en werkte ze samen met Robert John “Mutt” Lange. Tijdens het maken van dit album ontstond een romance en stapte ze met Lange in het huwelijksbootje. Het album betekende een grote doorbraak voor haar in Canada, Amerika en Australië. Van het album werden zo'n 12 miljoen exemplaren verkocht. In 1996 mocht ze een Grammy ontvangen voor dit album. Met haar derde album, Come On Over, weet ze ook Europa te veroveren. Maar liefst 41 miljoen exemplaren wereldwijd weet ze er van te verkopen. Daarmee staat ze hoog in de lijst met de best verkochte albums aller tijden. Door de hit singles You're Still The One, That Don't Impress Me Much en Man! I Feel Like A Woman! kreeg ze de status van een superster. Er volgde een tournee van bijna een jaar met 161 shows. Tijdens een concert in Ottawa trad een 14-jarig meisje met haar op, omdat ze dat via een radiowedstrijd gewonnen had. Dat meisje werd later bekend als Avril Lavigne.

In 2002 verscheen het album genaamd Up! Er zijn van dit album drie verschillende edities, namelijk een pop-, country- en wereldmuziekversie. De verkoop was minder goed dan de voorganger, maar het werd met de verkoop van 12 miljoen exemplaren wel gezien als een waardige opvolger. Ze kreeg in 2004 een ster op Canada's Walk of Fame. Ook werd er een Greatest Hits-album uitgebracht. In 2011 volgde een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Tijdens de tour in 2003 werd ze gebeten door een teek waarbij ze de ziekte van Lyme opliep. Het gevolg daarvan was dat ze een beschadiging aan haar stembanden kreeg, die met therapie verholpen moest worden. Tot overmaat van ramp bleek haar echtgenoot een affaire te hebben met haar beste vriendin. Er volgde een echtscheiding. Ze vond haar liefdesgeluk bij Frédéric Thiébaud, de inmiddels ex-echtgenoot van haar beste vriendin.

In 2017 verscheen het album Now. Ze schreef alle nummers zelf zonder hulp van andere songwriters, daarmee haar persoonlijkste werk tot dan toe. Ze onderging in 2018 twee open keeloperaties. Haar stem klinkt hierdoor anders en lager dan voorheen en ze heeft af en toe problemen met praten.

In 2022 verscheen er op Netflix een documentaire over haar getiteld Not Just A Girl. Gevolgd door een single en een compilatiealbum dat werd uitgebracht met dezelfde titel. In september verscheen de single Waking Up Dreaming en in oktober de promo track Last Day Of Summer. Beide nummers zijn afkomstig van Shania's zesde studioalbum Queen Of Me dat op 3 februari 2023 werd gelanceerd. In mei 2023 gaat ze de samenwerking met Anne-Marie aan en brengen ze de single Unhealthy uit.

TOP 40-Hits

Overige nummers

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter