Nieuws
Op deze dag in 1968

Vandaag: de comebackspecial van Elvis

Vandaag: de comebackspecial van Elvis
Elvis Presley  The Monkees  Simple Minds  Enya  Band Aid  Scatman John  Midnight Oil  Anouk  Justin Bieber  Stone Temple Pilots  Arie Ribbens 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de Amerikaanse zender NBC zendt Elvis' comebackspecial uit.

Op 3 december 1968 wordt het programma nog niet aangeduid als comebackspecial. Op dat moment heet de special simpelweg Elvis. Het programma wordt goed bekeken en enthousiast ontvangen. Pas later wordt het de ’68 Comeback Special genoemd. In de special zingt Presley voornamelijk bekende hits. Sommige playbackt hij in een studio, maar een aantal nummers zingt hij live voor een klein publiek.

De beelden van dat optreden waren al in juni opgenomen. Hij was gekleed in zwart leer en het was voor het eerst sinds 1961 dat de zanger live optrad. In de jaren 60 was de carrière van de rock-'n-rollzanger wat ingezakt. Dat had onder meer te maken met het feit dat zanger zing meer was gaan focussen op zijn acteercarrière. Na Crying In The Chapel (nummer 13 in 1965) had hij geen grote hits meer in ons land gehad.

Nederlandse kijkers moeten wachten tot 16 mei 1970. Dan pas is de comebackspecial voor het eerste op de Nederlandse televisie te zien. In 1969 was al wel een soundtrackalbum van de televisiespecial uitgebracht, maar die leverde geen hits op. Terwijl de single If I Can Dream wel een redelijke hit werd in de VS en in Engeland, bereikte dat nummer in Nederland niet eens te Tipparade. Toch beleefde Elvis' carrière na 1968 wel een opleving in ons land. In The Ghetto en Suspicious Minds worden in 1969 zijn eerste top 10-hits in de Top 40. Daarbij moet natuurlijk wel worden opgemerkt dat de Top 40 pas sinds 1965 bestaat. Als de lijst al eerder had bestaan, dan had hij ongetwijfeld verschillende nummer 1-hits gescoord.

In 2019 zendt NBC naar aanleiding van de 50-jarige verjaardag van de comebackspecial een soort 're-enactment' uit van het concert. Een echte re-enactment was het niet, omdat er ook nummers van Elvis werden gezongen die hij tijdens zijn comebackspecial helemaal niet ten gehore had gebracht, maar het boksringachtige podium tussen het publiek was mooi nagemaakt. De nummers van Elvis werden gezongen door artiesten die zijn beïnvloed door de King Of Rock & Roll, waaronder John Fogerty, Jennifer Lopez, John Legend, Adam Lambert, Ed Sheeran, Alessia Cara, Shawn Mendes en Post Malone. In 2022 komt de comebackspecial ook voorbij in de succesvolle biopic Elvis.

Dit gebeurde er nog meer op 3 december:
De AVRO zendt op 3 december 1966 de allereerste aflevering uit van The Monkees.

Hey, hey, we're The Monkees! People say we're monkey around. But we're too busy singin' to put anybody down. Zo luidt de introductie van The Monkees in hun gelijknamige televisieprogramma. De Amerikaanse serie werd op 12 september 1966 voor het eerst in eigen land uitgezonden. Uiteindelijk is het over komen waaien naar Europa. De eerste uitzending van The Monkees in Nederland vindt op 3 december 1966 plaats bij de AVRO.

The Monkees ontstonden nadat de Daily Variety een advertentie plaatste waarin gezocht werd naar 'four insane boys' die met elkaar een band zouden vormen. De verrichtingen van die band werden vervolgens op de voet gevolgd door de Amerikaanse televisie. De uitverkorenen waren Davy Jones, Michael Nesmith, Peter Tork en Micky Dolenz, die samen The Monkees vormden. 

The Monkees worden gezien als de Amerikaanse tegenhanger van The Beatles. Nadat ze ook in Nederland op de televisie verschijnen, ontstaat er rondom de band een heuse hysterie die enigszins te vergelijken is met die van The Beatles. Die hysterie wordt begin 1967 nogmaals gestalte gegeven, want The Monkees stijgen dan naar de eerste plaats met I'm A Believer. De hegemonie van de popgroep duurt drie weken.

Later in 1967 worden top 10-hits gescoord met A Little Bit Me, A Little Bit You (nr. 6) en Daydream Believer (nr. 4) In 1968 wordt de laatste uitzending van The Monkees uitgezonden. Daarna scoort de band gelijk geen Top 40-hits meer. In 1970 gaan The Monkees uit elkaar. Daarna wordt de groep meerdere keren heropgericht. Davy Jones overlijdt op 29 februari 2012 op 66-jarige leeftijd aan een hartaanval. Peter Tork overlijdt later in 2019 en Michael Nesmith in 2021.

Verder op deze dag:
1985: The Simple Minds treden op in Ahoy. De Schotse band brengt onder meer een negen minuten durende uitvoering van Don't You (Forget About Me) ten gehore.
1988: De Ierse zangeres Enya bereikt de eerste plaats met Orinoco Flow. De new-agezangeres breekt door nadat deze track door een BBC-deejay werd gescout op een verzamelalbum van Ierse folkmuziek.
1989: Een nieuwe versie van Do They Know It's Christmas? van Band Aid wordt opgenomen. Met een achttiende plaats wordt het succes van het origineel in geen velden of wegen benaderd.
1999: Scatman John overlijdt op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. In 1995 scoorde hij grote hits met Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) en Scatman's World.
2002: Leadzanger Peter Garrett verlaat de Australische rockband Midnight Oil. Hij wordt later beëdigd als minister van Milieu, Erfgoed en Kunst in zijn thuisland.
2005: Anouk geet haar eerste van vier uitverkochte concerten in Ahoy Rotterdam. Een registratie van die concerten verschijnt op DVD onder de titel Anouk Is Alive.
2015: Justin Bieber staat met drie hits in de top 5 van de Top 40 via Sorry, Love Yourself en What Do You Mean? Geen andere artiest leverde eerder die prestatie. 
2015: Op 48-jarige leeftijd wordt Scott Weiland (van de Stone Temple Pilots) dood in de tourbus gevonden kort voordat hij zou gaan optreden.
2021: Arie Ribbens overlijdt op 84-jarige leeftijd. De feestzanger was al langer ziek en wist dat hij niet meer beter zou worden. Hij overleed echter aan de gevolgen van Covid-19.

Vandaag geboren:
1916 - Joop Portengen,
bij overlijden 64 jaar, Mo & Po
1927 - Andy Williams, bij overlijden 84 jaar,
1940 - Ken Lewis, bij overlijden 74 jaar, The Ivy League | The Flower Pot Men
1944 - Ralph McTell,
1948 - Ozzy Osbourne, Black Sabbath
1949 - Mickey Thomas, Starship
1949 - Nicky Stevens, Brotherhood Of Man
1951 - Kimberley Rew, Katrina and the Waves
1951 - Mike Stock, Stock Aitken Waterman
1959 - Maarten Peters, Frank Boeijen Groep
1959 - Nol Havens, V.O.F. De Kunst
1966 - Jeroen Booy, Roberto Jacketti & The Scooters | The Scene
1967 - Danny Boy,
1968 - Montell Jordan,
1974 - Michael McCrae,
1974 - Trina Braxton, The Braxtons
1979 - Daniel Bedingfield,
1983 - Andy Grammer,
1984 - Hind,
1990 - Cazz Major,
1993 - Alika,
1994 - Lil Baby,
1994 - Nathan Evans,
1995 - Angèle,
2002 - Jada Borsato,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) No Milk Today- Herman's Hermits (Columbia), 3 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) 't Smurfenlied- Vader Abraham (Elf Provincien), 5 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) (Hey You) The Rock Steady Crew- The Rock Steady Crew (Charisma), 2 weken op nummer 1
1988 - 1 (3) Orinoco Flow- Enya (WEA), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Dromen Zijn Bedrog- Marco Borsato (Polydor), 10 weken op nummer 1
2005 - 1 (1) Hung Up- Madonna (Warner), 4 weken op nummer 1
2011 - 1 (2) Somebody That I Used To Know- Gotye (V2), 4 weken op nummer 1
2016 - 1 (1) Starboy- The Weeknd ft. Daft Punk (Republic), 3 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) I'm Good (Blue)- David Guetta & Bebe Rexha (What A DJ), 11 weken op nummer 1

(03/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy