Samenstelling

De Top 40 is de enige echte hitlijst van Nederland. Je hoort de 40 populairste singles van Nederland elke vrijdag tussen 14 en 18 uur op Qmusic gepresenteerd door Domien Verschuuren. Ook is de lijst op zaterdag tussen 15 en 18 uur te beluisteren.

De Top 40 wordt samengesteld door de Stichting Nederlandse Top 40 op basis van airplay, streaming en trends in social media.

Airplay
De airplay van 100%NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, Q Music, Radio Veronica, Radio 538, Sky Radio en SLAM! wordt meegeteld en elk uur wordt vermenigvuldigd met de luistercijfers van dat uur (aangeleverd door NMO).

Streaming
De streaminggegevens van Spotify en andere streamingplatformen worden meegeteld.

Trends in social media
De buzz rondom tracks op social media.

Alle onderzoeksresultaten worden wekelijks verzameld door SoundAware. Onder toezicht van een bestuurslid van de Stichting Nederlandse Top 40 wordt de definitieve lijst vastgesteld.

Puntenscore
Op verschillende plekken lees je over punten. Iedere week worden deze toegekend aan noteringen in de Top 40. Zo zijn er 40 punten voor de nummer 1 aflopend naar 1 punt voor de nummer 40. Met die puntenscore kunnen nummers en artiesten met elkaar worden vergeleken.