Nieuws
Sting pakt na 30 jaar weer een Alarmschijf

De 10 acts met de langste periode tussen twee Alarmschijven

Top 10: acts met de langste periode tussen twee Alarmschijven
Sting  Boney M.  Paul McCartney  Nightcrawlers  Shania Twain  Elton John  Blackstreet  Michael Jackson  Britney Spears  Bob Marley & The Wailers 

Marshmello, P!nk en Sting pakken vandaag de Alarmschijf met hun samenwerking Dreaming. Marshmello en P!nk hengelden de afgelopen jaren nog verschillende Alarmschijven binnen, maar voor Sting is het alweer een hele tijd geleden.

Voor hem is het al bijna 30 jaar geleden dat hij voor het laatst een Alarmschijf te pakken had. Met welk nummer hij dat deed lees je hieronder. We hebben namelijk een top 10 gemaakt van de acts die het langst hebben moeten wachten tussen twee Alarmschijven. Sting komt niet in de buurt bij het record van Boney M, maar pakt wel mooi de tweede plaats in dit overzicht.


1. Boney M.
43 jaar tussen Rivers Of Babylon (1978) en Rasputin (2021)

De Duitse discogroep Boney M. was eind jaren 70 enorm populair. In 1977 en 1978 werden vier singles van de groep achter elkaar allemaal tot Alarmschijf uitgeroepen. De laatste in die rij was Rivers Of Babylon, wat meteen ook de grootste hit van de groep werd. De eerste single daarna was Rasputin, maar die werd geen Alarmschijf. Ook de volgende singles werden dat niet, terwijl de meeste wel de top 10 bereikten. 43 jaar later werd Rasputin alsnog tot Alarmschijf gebombardeerd, al was dat wel in de remix van de Britse producer Majestic. Bobby Farrell, de Arubaanse danser van de groep die tijdens televisieoptredens verkleed als de Russische gebedsgenezer Raspoetin over het podium danste, heeft het allemaal niet mogen meemaken. Hij overleed in 2010, op de kop af 94 jaar na de dood van Raspoetin en ook nog eens in precies dezelfde stad: Sint-Petersburg.

2. Sting
30 jaar tussen All For Love (1994) en Dreaming (2023)

Dreaming is voor Sting zijn derde Alarmschijf. Daarbij tellen we de vier Alarmschijven die hij tussen 1979 en 1983 verzamelde als zanger van The Police niet mee. The Police was een trio en het lijkt er een beetje op of Sting zich goed op zijn plek voelt in trio's. Zijn vorige Alarmschijf was namelijk All For Love een nummer dat hij samen had opgenomen met Bryan Adams en Rod Stewart. Voor die single vormde hij dus ook een trio. Daarbij was het nummer ook nog eens de titelsong van de film The Three Musketeers, ook al een trio. En nu, bijna 30 jaar later ... jawel, weer een trio. Dreaming is namelijk een samenwerking met Marshmello en P!nk.

3. Paul McCartney
25½ jaar tussen My Brave Face (1989) en FourFiveSeconds (2015)

Paul had zijn laatste Alarmschijf in 2015 ook te pakken dankzij een trio. Voor de track FourFiveSeconds werkte hij namelijk samen met Rihanna en Kanye West. Hij was op dat moment 72 jaar, net zo oud als Sting nu is. Deze hit leverde de ex-Beatle verschillende records op. Hij brak het record van langste periode tussen twee Alarmschijven, maar dat ging zes jaar later naar Boney M. Er zijn wel andere records die nog steeds op naam van Macca staan. Hij is de act met de langste periode tussen twee top 3-hits en FourFiveSeconds is nog altijd de grootste hit van een 60+'er. Aan Sting de uitdaging om die records te gaan breken.

4. Nightcrawlers
25½ jaar tussen Surrender Your Love (1995) en Friday (Dopamine Re-Edit) (2021)

Nightcrawlers is waarschijnlijk de minst bekende act in deze top 10. Met slechts 3 Top 40-hits is het in ieder geval de minst succesvolle act in dit rijtje. Nightcrawlers begon in de vroege jaren 90 ooit als band, maar werd al gauw een soloproject van zanger John Reid. Hij brak in 1995 door dankzij een door MK (die momenteel in de Tipparade staat met de track Drinkin') gemaakt remix van zijn nummer Push The Feeling On. Daarna volgde de Alarmschijf Surrender Your Love, die eveneens gemaakt was door MK. Beide nummers bereikten de top 10. Daarna hoorden we jaren niets meer van Nightcrawlers, totdat de Britse producer Riton Push The Feeling bewerkte tot de nieuwe track Friday. Ruim 25 jaar na Surrender Your Love had Nightcrawlers hiermee opnieuw een Alarmschijf en aansluitend zijn eerste top 3-hit te pakken. 

5. Shania Twain
24 jaar tussen That Don't Impress Me Much (1999) en Unhealthy (2023)

De vrouw die het langst heeft moeten wachten op een nieuwe Alarmschijf is Shania Twain. Ruim drie maanden geleden werd Ulhealthy, haar samenwerking met Anne-Marie tot Alarmschijf uitgeroepen, waarna het nummer een grote hit werd. Het nummer bereikte net als als haar vorige Alarmschijf That Don't Impress Me Much de tweede plaats in de Top 40. Daarmee brak Shania ook het record van zangeres met de langste periode tussen twee top 10-hits. Momenteel staat het nummer nog steeds in de top 5 genoteerd, dus we zijn nog niet van de inmiddels 58-jarige countrypopzangeres af.

6. Elton John
24 jaar tussen Candle In The Wind 1997 (1997) en Cold Heart - Pnau Remix (2021)

In 1993 hielp Elton John dankzij een samenwerking Kiki Dee na 17 jaar weer aan een Alarmschijf. Vorige jaar flikte hij dit trucje met Britney Spears (zie nummer 9), die dankzij hem na 21 jaar weer een Alarmschijf kreeg. Zelf had hij een periode van 24 jaar die hij zonder Alarmschijf heeft moeten overbruggen. Hij kreeg in 2021 de hulp van Dua Lipa, die zijn nummers Sacrifice en Rocket Man had bewerkt tot Cold Heart. Deze hit zette Elton helemaal terug op de kaart, want ook zijn volgende twee hits, Merry Christmas en Hold Me Closer, werden uitgeroepen tot Alarmschijf. De Elton John-renaissance leverde hem verschillende records op. Zo is hij de oudste artiest met een Alarmschijf, de oudste artiest met een nummer 1-hit en de succesvolste 60+'er, 65+'er, 70+'er en 75+'er in de Top 40-geschiedenis.

7. Blackstreet
23½ jaar tussen Fix (1997) en No Diggity (2021)

In 1996 maakte de Amerikaanse r&b-formatie Blackstreet zijn Top 40-debuut met No Diggity, een nummer dat was opgebouwd rond een sample uit het nummer Grandma’s Hands van Bill Withers uit 1971. Het nummer werd ook uitgeroepen tot Alarmschijf. In de rest van de jaren 90 haalde Blackstreet nog vijf keer de Top 40, onder andere met de top 10-hit Fix uit 1997. In 2021 maakte het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve een remix van de debuuthit van Blackstreet. De nieuwe versie was niet zo succesvol als het origineel, maar stond wel twee maanden in de hitlijst. De bezetting van Blackstreet was anno 2021 ook niet meer hetzelfde als in 1996. Zanger Teddy Riley is niet meer van de partij en zijn vocalen zijn voor deze remix ingezongen door een ander lid uit de originele bezetting: Chauncey Hannibal.

8. Michael Jackson
21 jaar tussen Blood On The Dance Floor (1997) en Don't Matter To Me (2018)

Twee artiesten hebben hun notering in deze top 10 te danken aan een postume Alarmschijf. Een daarvan is Michael Jackson. De King Of Pop overleed in de zomer van 2009, maar haalde daarna nog met vijf hits de Top 40. Een daarvan kreeg het predicaat Alarmschijf. Dat is Don't Matter To Me. Deze track van Drake stond op zijn album Scorpion en bevat de vocalen van Michael Jackson. Deze vocalen waren afkomstig uit een opnamesessie uit 1980. Uit diezelfde sessie waren twee van zijn andere postume hits afkomstig: This Is It en Love Never Felt So Good. Tijdens zijn leven verzamelde Michael Jackson 8 Alarmschijven. De laatste daarvan was voor Blood On The Dance Floor, dat de 4e plaats in de Top 40 zou bereiken.

9. Britney Spears
21 jaar tussen I'm A Slave 4 U (2001) en Hold Me Closer (2022)

In deze top 10 staan slechts twee vrouwen: Shania Twain en Britney Spears. Voordat Shania Twain de zangeres met de langste periode tussen twee Alarmschijven werd, was dat record in handen van Britney Spears. Het heeft echter slechts een klein jaar op haar naam gestaan. Britney pakte namelijk eind 2022 nog eens na lange tijd de Alarmschijf. Dat deed ze met Hold Me Closer, een samenwerking met Elton John, die ook in deze top 10 staat. Tussen haar vorige Alarmschijf I'm A Slave 4 U en Hold Me Closer scoorde Britney nog wel een heleboel hits, waaronder de nummer 1-hit Scream & Shout in 2013, maar die werden allemaal geen Alarmschijf.

10. Bob Marley & The Wailers
19 jaar tussen Get Up, Stand Up (1973) en Iron Lion Zion (1992)

Voordat Paul McCartney het record van langste periode tussen twee Alarmschijven op zijn naam zette, was het 22½ jaar lang in handen van Bob Marley. In 1973 werd Get Up, Stand Up door Radio Veronica tot Alarmschijf uitgeroepen. Vervolgens maakte hij met dit nummer zijn Top 40-debuut, maar Get Up, Stand Up kwam nooit verder dan 2 weken in de lijst en de 33e plaats als hoogst bereikte positie. Desondanks is het uitgegroeid tot een ware reggaeklassieker. In de jaren daarna volgden verschillende grote hits, maar dat werden allemaal geen Alarmschijven. Pas in 1992, 11½ jaar na zijn overlijden, werd er weer een Bob Marley-track tot Alarmschijf uitgeroepen. Dat was Iron Lion Zion. Deze remix van een niet eerder uitgebracht nummer uit de vroege jaren 70 verscheen destijds op single ter promotie van de cd-box Songs Of Freedom, die vol staat met andere onbekende opnames van de legendarische reggaezanger.

(20/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy