Nieuws
Op deze dag in 1984

Vandaag: Michael Jacksons laatste optreden met The Jacksons

Vandaag: Michael Jacksons laatste optreden met The Jacksons
Michael Jackson  The Jacksons  Linda, Roos & Jessica  Nelly  Jan Smit  Roxette 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Michael Jackson geeft zijn laatste concert als lid van The Jacksons.

Het succesverhaal van The Jacksons begint eind jaren 60. De groep heet op dat moment nog The Jackson 5. In 1969 tekenen de vijf broers hun eerste platencontract en aan het eind van dat jaar staan ze met hun eerste hit I Want You Back in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In januari 1970 bereikt het nummer de eerste plaats en ook hun drie daarop volgende singles worden nummer 1-hits. In Nederland heeft de groep, die vooral opvalt door de 11-jarige leadzanger Michael Jackson ook succes, zij het wel iets bescheidener.

In 1976 verhuisde de groep van Motown naar Epic. Daardoor moesten ze hun groepsnaam veranderen. Motown had namelijk de rechten op de naam Jackson 5. Vanaf dat moment gaat de groep verder onder de naam The Jacksons. Hoewel ze als The Jacksons in de VS niet zo'n grote hits scoren dan als The Jackson 5, is dat in Nederland juist andersom. In 1978 halen ze als The Jacksons voor het eerste de top 10, met het nummer Blame It On The Boogie. Andere grote hits zijn Shake Your Body (Down To The Ground), Can You Feel It en State Of Shock.

Michael Jackson had in de jaren 70 al verschillende solohits gehad, maar vanaf zijn album Thriller gaat zijn populariteit echt door het dak. Hij is op dat moment echter nog gewoon lid van The Jacksons en gaat in de zomer van 1984 met zijn broers op tournee door Amerika. Daar heeft hij eigenlijk helemaal geen zin, maar zijn moeder haalt hem over om het toch te doen. Zijn broers kunnen het geld dat de tour opbracht goed gebruiken, terwijl Michael allang genoeg geld heeft verdient.

The Victory staat voor een groot deel in het teken van Michael Jackson. Hoewel de tour vernoemd is naar het Jackons-album Victory, bestaat ongeveer de helft van de setlist uit Michael Jacksons nummers. Daarmee voldoen ze wel aan de vraag van het publiek, want veel bezoekers willen gewoon de megapopulaire Michael Jacksons zien. Tijdens de tournee ontstaan er spanningen tussen Michael en de rest van de groep.

Tijdens het laatste Amerikaanse concert op 9 december 1984, het zesde op rij in het Dodger Stadium in Los Angeles, maakte Michael bekend dat dit het laatste concert is met zijn broers. Eigenlijk stonden er in 1985 nog een paar Europese concerten gepland, waaronder één in Amsterdam, maar die worden gecanceld. The Victory Tour gaat op dat moment met 75 miljoen dollar de boeken in als de concerttournee met de hoogste opbrengst. Dat record wordt later gebroken door de Born In The USA Tour van Bruce Springsteen.

Na het vertrek van Michael neemt het succes van The Jacksons hard af. Na de remix van I Want You Back uit 1988 scoren The Jacksons in 1989 nog één Top 40-hit als viertal met Nothin (That Compares 2 U). Het nummer bereikte de 15e plaats, terwijl Michael in diezelfde periode de hits aan elkaar rijgt dankzij de nummers van zijn album Bad.

In 2001 staan Michael en zijn broers nog eenmaal samen op het podium tijdens zijn 30th Anniversary Celebration. Dat is dan echt de allerlaatste keer dat ze samen op het podium hebben gestaan.

Dit gebeurde er ook op 9 december:
De VARA zendt op 9 december 1961 de eerste aflevering uit van het televisieprogramma Top Of Flop.

Top Of Flop is gebaseerd op het Britse programma Juke Box Jury en is een van de eerste televisieprogramma’s die zich op teenagers richten. Presentator Herman Stok, een per aflevering wisselende vierkoppige jury en het publiek luisteren naar een ‘nieuw plaatje’ uit de jukebox. Terwijl het nummer speelt, worden close-ups uit het publiek getoond. Daarna mag elk jurylid zijn mening over het liedje geven en uiteindelijk moeten ze voorspellen of het een ‘top’ of een ‘flop’ wordt. Als de meerderheid ‘top’ kiest, slaat de presentator op een hotelbel. Wordt het een flop, dat knijpt hij in een toeter. Als het 2 - 2 is, wordt het de mening van het publiek gevraagd, die met gejuich en opgestoken handen kenbaar wordt gemaakt.

In de eerste aflevering is Ria Valk één van de juryleden. Zij vindt The Blue Diamonds ‘steengoed, omdat ze elke dag lekker met ze kan voetballen’. Actrice Kitty Janssen is wat kritischer en noemt Ninotchka, de eerste single van Conny Vandenbos een snertplaat. De uitzending van 27 november 1963 waarin I Want To Hold  Your Hand van The Beatles werd beoordeeld, is legendarisch geworden. De vier juryleden beoordeelden dit nummer namelijk allemaal als flop. Het werd echter een grote hit en The Beatles groeiden uit tot een van de meest gewaardeerde popgroepen aller tijden.

In juni 1965 wordt bekend dat het programma stopt. Op 11 augustus van dat jaar zendt de VARA de laatste aflevering uit. De is opgenomen in Zwolle en de jury wordt gevormd door radiopresentator Co de Kloet, Sophie Van Kleef (de vriendin van Johnny Lion, die op dat moment in de Top 40 staat met de aan haar opgedragen hit Sophietje), drummer-zanger Ruud Kleijn van de Torero's en de onbekende NS-lokettiste Miep Jansen. Zij beoordelen in deze uitzending onder andere het nummer (I Can't Get No) Satisfaction van The Rolling Stones. Deze keer heeft de jury het wel bij het rechte eind. Ze vinden het allemaal top.

In 2009 start de VARA een moderne versie van het programma met Paul de Leeuw en Giel Beelen. Deze keer blijkt het programma zelf een flop. Er worden slechts acht afleveringen in deze nieuwe reeks gemaakt.

Verder op deze dag:
1995: Ademnood van Linda, Roos & Jessica stijgt naar de eerste plaats. Daar blijft de Nederlandstalige meezinger liefst zeven weken staan.
2000: De Amerikaanse rapper Nelly maakt zijn Top 40-debuut met Country Grammar (Hot S+++). Hij is vandaag de dag op een aantal van zestien Top 40-hits gekomen. Met Dilemma bezet hij zeven weken de eerste plek in 2002.
2006: Cupido van Jan Smit stijgt van nummer 20 naar de koppositie. Daar verblijft zijn derde nummer 1-hit vijf weken, waarna de Volendammer een vrije val van #1 naar #12 maakt.
2019: Roxette-zangeres Marie Fredriksson verliest een 17 jaar lange strijd tegen kanker en overlijdt op 61-jarige leeftijd.

Vandaag geboren:
1935 - Toni Santagata
, bij overlijden 85 jaar
1939 - Sammy Strain, The O'Jays
1943 - Kenny Vence, Jay & The Americans
1944 - Neil Innes, bij overlijden 75 jaar, The Bonzo Dog-Doo-Dah Band | The Rutles
1947 - Cees Tol, bij overlijden 70 jaar, BZN | Cees Tol & Thomas Tol
1950 - Joan Armatrading,
1950 - Alan Sorrenti,
1954 - Herman Finkers,
1954 - Jack Sonni, Dire Straits
1957 - Donny Osmond, The Osmonds
1958 - Nick Seymour, Crowded House
1964 - Paul H. Landers, Rammstein
1972 - Tré Cool, Green Day
1983 - Anne Govaert, Krezip
1991 - PnB Rock, bij overlijden 30 jaar
1998 - Famke Louise,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) De Bostella- Johnny + Rijk (Artone), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Ich Hab' Die Liebe Geseh'n- Vicky Leandros (Philips), 5 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Get Off- Foxy (T.K), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Lily Was Here- David A. Stewart and featuring Candy Dulfer (RCA), 3 weken op nummer 1
1995 - 1 (7) Ademnood- Linda, Roos & Jessica (Dino), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (1) Wêr Bisto- Twarres (EMI), 6 weken op nummer 1
2006 - 1 (20) Cupido- Jan Smit (Artist & Company), 1 week op nummer 1
2017 - 1 (1) Perfect- Ed Sheeran (Asylum), 2 weken op nummer 1

(09/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)