Nieuws
Overig

Top 5: oudste artiesten met een nummer 1-hit

Top 5: oudste artiesten met een nummer 1-hit
Elton John  Sergio Mendes  Boer Koekoek  Barbra Streisand  David Guetta 

Met zijn nummer 1-hit I'm Good (Blue) heeft David Guetta een plekje bemachtigd in de top 5 van oudste soloartiesten met een nummer 1-hit.

5. David Guetta - I'm Good (Blue) (54 jaar en 321 dagen)

David Guetta komt dankzij I'm Good (Blue) op nummer 5 binnen in het lijstje met oudste artiesten die op nummer 1 hebben gestaan. Daarmee verwijst hij Nina Simone naar de zesde plaats. Het verschil in leeftijd is niet heel groot. Nina was 54 jaar en 308 dagen toen My Baby Just Cares For Me in de laatste week van 1987 op nummer 1 stond. De Franse dj is dus amper twee weken ouder. Als David Guetta nog een paar weken op nummer 1 blijft staan, wordt het verschil natuurlijk wel groter. Nina Simone is overigens nog wel de oudste artiest die helemaal in haar eentje de Top 40 heeft aangevoerd. David Guetta en de vier artiesten hieronder stonden allemaal samen op nummer 1 met een of meerdere mensen die minimaal 20 jaar jonger waren.

4. Barbra Streisand - Tell Him (55 jaar en 247 dagen)

Nina Simone was tussen 1987 en 1997 precies 10 jaar en 1 dag de oudste zangeres met een nummer 1-hit in de Top 40. Op 27 december 1997 brak de 55-jarige Barbra Streisand dit record door met Tell Him naar de eerste plaats te stijgen. Het record staat nu, bijna 25 jaar later, nog steeds op haar naam. Tell Him was een duet met Céline Dion. De twee diva's ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de Oscaruitreiking van 1997. Barbra's duet I Finally Found Someone met Bryan Adams was genomineerd voor beste filmlied en werd die avond vertolkt door Céline. Die avond ontstond nog even een pijnlijk momentje, omdat Barbra nét naar de wc was toen Céline haar nummer zong. Hier bood ze later haar excuses voor aan en uit de ontmoeting ontstond het idee voor een samenwerking.

3. Boer Koekoek - De Uyl Is In Den Olie (61 jaar en 256 dagen)

Een van de opmerkelijkste personen die ooit een nummer 1-hit scoorden in de Top 40 is ongetwijfeld Boer Koekoek. Hij werd op 22 mei 1912 in het Drentse Hollandscheveld geboren als Hendrik Koekoek. In 1963 kwam hij als lijsttrekker van De Boerenpartij met 3 zetels in de Tweede Kamer. Met zijn Drentse accent en populistische standpunten behoorde hij tot meest markante politici van zijn generatie. Het leverde hem de bijnaam Boer Koekoek op. De oliecrisis van 1973 bracht Vader Abraham op het idee om het kinderliedje De Uil Zat In De Olmen om te bouwen tot een actuele carnavalskraker en het op te nemen met het 61-jarige Kamerlid. Het werd een groot succes. Rond carnaval 1974 stond Den Uyl Is In Den Olie twee weken op de eerste plaats.

2. Sergio Mendes - Mas Que Nada (65 jaar en 175 dagen)

Met zijn 65 jaar was Sergio Mendes in 2006 de eerste bejaarde die de Nederlandse Top 40 wist aan te voeren. Dat deed hij met een nieuwe versie van de latinklassieker Mas Que Nada, die hij samen had opgenomen met The Black Eyed Peas. Zijn originele versie, waarop de Braziliaanse pianist begeleid werd door zijn band Brasil '66, werd in 1966 voor het eerst op single uitgebracht. Toen werd het nummer in Europa geen hit, maar in Amerika wel. De nieuwe versie nam Sergio op voor zijn album Timeless, waarop zijn oude nummers samen met hedendaagse artiesten in een nieuw jasje stak. Mas Que Nada werd mede een hit dankzij een Nikereclame waarin de nieuwe versie gebruikt werd.

1. Elton John - Merry Christmas (74 jaar en 275 dagen)

In 2015 gebeurde het bijna dat een 70+'er een nummer 1-hit scoorde in de Top 40. De 72-jarige Paul McCartney stond in maart en april van dat jaar drie weken op nummer 2 met FourFiveSeconds, maar hij kwam niet voorbij Cheerleader van Omi. In november 2021 was het opnieuw bijna raak toen Elton John twee weken op 2 stond met Cold Heart. De 74-jarige Brit liet het er echter niet bij zitten en haalde met de opvolger Merry Christmas alsnog de buit binnen. Elton John is niet alleen de oudste artiest met een nummer 1-hit. Sinds een paar weken behoort hij dankzij zijn huidige hit Hold Me Closer ook tot de vijf oudste soloartiesten die ooit in de Top 40 hebben gestaan.

(29/09/2022)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight