Nieuws
Op deze dag in 1974

Vandaag: Vader Abraham verliest zijn baard

Vandaag: Vader Abraham verliest zijn baard
Vader Abraham  Willy Alberti  A-Ha  Gordon  2Pac  Sinéad O'Connor  Rihanna  Christine Perfect  Chicken Shack  Fleetwood Mac 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de baard van Vader Abraham wordt live op televisie afgeschoren.

Op 29 november 1974 zendt de NCRV de grootschalige televisieactie Geven Voor Leven uit. Tijdens het programma gaan tienduizenden NCRV-leden de huizen langs om geld te collecteren voor kinderen met kanker. Het doel van de actie is om 40 miljoen gulden op te halen voor KWF Kankerbestrijding. De show wordt door ongeveer 5 miljoen mensen bekeken.

Er zijn optredens van onder andere Vader Abraham, Bolland & Bolland, Thérèse Steinmetz en Willy Alberti. De muzikale hoofdgast is Nana Mouskouri die verschillende nummers zingt. De uitzending duurt tot 2:40 uur ’s nachts. De teller staat op dat moment op ƒ 65.338.429.

Daarmee verliest Vader Abraham een weddenschap. Pierre Kartner, zoals de zanger en producer in het echt heet, had een paar maanden eerder beloofd dat zijn baard eraf zou gaan als de NCRV-actie meer dan 50 miljoen gulden zou opbrengen. Net iets na middernacht wordt de grens van 50 miljoen gulden gepasseerd. Pierre Kartner houdt woord en in de eerste uren van 30 november 1974 wordt de baard van Vader Abraham live op televisie afgeschoren. Een lok van de baard levert vervolgens nog eens ƒ 5.000 op.

Pierre Kartner had begin jaren 70 alleen een zwarte sik en gebruikte voor zijn creatie Vader Abraham een opplakbaard. Daarna liet hij zijn baard groeien en spoot hij deze grijs. Kartner is achteraf niet echt blij met het verdwijnen van zijn handelsmerk. Hij laat wel aan de krant weten dat hij blij is dat er nu geen sliertjes van de soep meer in zijn baard blijven hangen. Desondanks laat hij zijn baard weer groeien en gebruik hij zolang nepbaarden.

De zanger kan op het medeleven van zijn fans rekenen. De NCRV krijgt vandaag tientallen telefoontjes van mensen die vinden dat de zanger door de omroep onder druk is gezet. Hiervan is volgens Kartner echter geen sprake. Hij heeft de weddenschap destijds in een opwelling gemaakt.

De single Geven Voor Leven, die Vader Abraham speciaal naar aanleiding van de televisieactie heeft opgenomen en eerder in de uitzending nog mét baard had gezongen, komt diezelfde dag op nummer 36 binnen in de Top 40. Het is niet de enige hit die de benefietuitzending voortbrengt. Twee andere nummers die in het programma worden gezongen bereiken later ook de Top 40: Geef Ze Een Kans van Thérèse Steinmetz en The Three Bells van Nana Mouskouri. Dat laatste nummer wordt zelfs een top 5-hit. In het voorjaar van 1975 scoort Nana ook nog een klein hit met Träume Sind Sterne, wat dan weer een cover is van Vader Abrahams Geven Voor Leven.

Dit gebeurde er nog meer op 30 november:
Willy Alberti is op 30 november 1959 de allereerste Nederlander met een hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Tien jaar voor de ‘Dutch invasion’, een periode in de vroege jaren 70 waarin meerdere Nederlandse act een hit scoorden in de Amerikaanse Billboard Hot 100, staat er voor het eerst een Nederlander in de Amerikaanse hitliujst. De 33-jarige Amsterdammer Willy Alberti komt op nummer 81 binnen met het Italiaanstalige nummer Marina. De originele versie van de Italiaanse Belg Rocco Granata staat ook genoteerd. Hij haalt uiteindelijk de 31e plaats en Alberti blijft steken op nummer 42. In de toenmalige Nederlandse hitlijsten worden de verkopen van de verschillende uitvoeringen van Marina bij elkaar opgeteld en haalt het nummer de eerste plaats.

Eind jaren 50 en begin jaren 60 is Willy vooral populair met Italiaans repertoire en wordt hij de ‘tenore Napolitano’ van Nederland. Midden jaren 60 schakelt hij over op het Nederlands en neemt hij verschillende duetten op met zijn dochter Willeke.

Een jaar na Willy Alberti staat er weer een Nederlandse act in de Billboard Hot 100. The Blue Diamonds bereiken de 72e plaats met Ramona. Daarna moeten we tot 1970 wachten op de volgende Nederlandse hit. Dat wordt Venus van Shocking Blue. Het is het wachten zeker waard, want Venus word een nummer 1-hit in Amerika.

Voor het begin van de Billboard Hot 100 in 1958, was er ook al een Nederlander met een grote hit in Amerika. Orkestleider en componist Peter Van Steeden oogstte begin 1932 veel succes met Home, dat later verschillende keren is gecoverd. Hij werd in 1904 in Amsterdam geboren, maar was midden jaren 20 al werkzaam als orkestleider in de Verenigde Staten. Het is niet bekend of de tekst van Home over zijn vaderland gaat.

Verder op deze dag:
1985: A-ha stijgt naar de eerste plaats met Take On Me. Daarmee is de allereerste Noorse nummer 1-act een feit. Madcon (2009), Nico & Vinz (2014) en Anders Nilsen (2014) volgen later.
1991: Gordon scoort een nummer 1-hit met Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. De Amsterdammer verblijft vier weken op de felbegeerde koppositie.
1994: 2Pac wordt neergeschoten en beroofd in de lobby van een studio in Manhattan. Het is het begin van de hiphopstrijd tussen East Coast en West Coast. Die strijd eindigt met de dood van 2Pac en The Notorious B.I.G.
2015: Gordon maakt bekend te gaan stoppen als zanger. "Het is een mooie tijd geweest, een einde aan een tijdperk", zo laat hij weten via Facebook. 
2015: Sinead O'Connor krijgt een medische behandeling nadat ze op Facebook schrijft dat ze een overdosis heeft genomen. De Ierse zangeres zag geen andere manier om respect te krijgen, zo liet ze weten.
2017: In Bridgetown, de hoofdstad van Barbados, wordt een straat vernoemd naar Rihanna.
2022: Christine McVie overlijdt op 79-jarige leeftijd. In 1969 maakte ze haar Top 40-debuut als zangeres van de bluesrockgroep Chick Chack, maar ze zou in de jaren 70 wereldberoemd als lid van Fleetwood Mac.

Vandaag geboren:
1936 - Frank Ifield,
1941 - Jerry Patterson, Sam The Sham and The Pharaohs
1943 - Pat Rizzo, bij overlijden 79 jaar, The Cuff Links | War
1943 - Oscar Harris,
1945 - Roger Glover, Deep Purple | Episode Six | Rainbow
1947 - Loverde, bij overlijden 43 jaar,
1949 - Peter Kok, Greenfield & Cook
1953 - June Pointer, bij overlijden 52 jaar, Pointer Sisters
1954 - George McArdale, Little River Band
1955 - Billy Idol,
1959 - Bart Peters, The Radios
1965 - Paul Wheeler, Icehouse
1968 - Des'ree,
1975 - Linda Wagenmakers,
1977 - Steve Aoki,
1984 - Tim Meyers, OneRepublic
1991 - Klingande,
1993 - Lost Frequencies,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Lea- The Cats (Imperial), 2 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Sing A Song Of Love- George Baker Selection (Negram), 2 weken op nummer 1
1985 - 1 (4) Take On Me- A-Ha (Warner), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (2) Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn- Gordon (CNR), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (1) I Can't Help Myself (I Love You, I Want You)- The Kelly Family (Kel-Life), 6 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 5 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Hey Brother- Avicii (PRMD), 3 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 9 weken op nummer 1

(30-11-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It