Artiestafbeelding Bill Withers

Bill Withers

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 04-07-1938

Sterfdatum 30-03-2020

Officiële websitehttps://billwithers.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  25 weken in Top 40
  •  392 punten
  •  #1908 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Amerikaanse singer-songwriter, componist en soulzanger geboren in West Verginia.
Bill Withers was een laatbloeier in de muziek. Vanaf zijn zeventiende werkte hij bij de marine. Hij werd uitgezonden naar het Verre Oosten, waar hij begon te zingen. In 1967 ging hij weg bij de marine en verhuisde naar Los Angeles om een muziekcarrière te beginnen. Hij had hier een baan als toiletzetter in Boeing-vliegtuigen en maakte ondertussen ook demo's. Aanvankelijk toonde niemand interesse, maar toen Clarence Avant van Sussex Records begin 1970 een demo hoorde, tekende hij een contract bij deze platenmaatschappij. Clarence Avant bracht Withers in contact met Booker T van Stax Records, die zijn debuutalbum Just as I am produceerde (met coproductie van Al Jackson, Jr). Op dat album staan de hits Ain't No Sunshine (dat meteen een Grammy Award voor beste R&B song kreeg) en Grandma's Hands (in 1996 gesampled door Blackstreet op hun hit No diggity).
 
In 1972 maakte Bill zijn tweede album Still Bill. Een van de nummers van dit album is Lean On Me. Dat nummer was gebaseerd op zijn jeugdervaringen in Slab Fork en de akkoorden lijken op de muziek die hij in de baptistenkerk hoorde.
Daarna maakte hij nog enkele albums voor dit label.

Na een juridische strijd met Sussex Records stapte Withers in 1975 over naar Columbia Records. Columbia Records kocht ook de mastertapes van hem over. Op het eerste album dat hij voor Columbia Records maakte in 1975, In 1977 kwam zijn 3e Columbia album uit getiteld Menagerie met de grote hit Lovely Day, waarvan in 1988 een remix werd uitgebracht.  In 1985 kwam zijn laatste album Watching you, watching me uit.

Bill was op dat moment gefrustreerd over de muziekindustrie en stopte met het maken van albums. Wel kwam er nog een aantal verzamelalbums uit, zoals Super hits en Greatest hits lean on me. Tot in de jaren negentig bleef hij toeren, maar daarna stopte hij ook daarmee. Bill Withers heeft wel nog enkele duetten gemaakt. In 1980  maakte hij met Grover Washington jr. (Just the two of us). Dat laatste nummer was geschreven door percussionist Ralph MacDonald met wie Bill Withers in 1984 In The Name Of Love opnam. Zijn laatste opname was Playing the loser again, een duet met Jimmy Buffett, dat verscheen op diens album License to chill uit 2004. 
 
In 2008 werd er naar aanleiding van een tribute-concert een documentaire (Still Bill) gemaakt over de 70-jarige Withers.

De nummers van Bill Withers werden door vele artiesten gecoverd, bijvoorbeeld door Sabrina Starke , Barbra Streisand, Michael Jackson, Liza Minnelli, Tom Jones, Joe Cocker en Mick Jagger. Naast Blackstreet hebben ook andere artiesten zijn muziek gesampled.

Bill Withers bezweek op 81-jarige leeftijd in Los Angeles aan hartproblemen.

Social media


Twitter

Facebook