Nieuws
Op deze dag in 2017

Vandaag: Beyoncé pikt een graantje mee

Vandaag: Beyoncé pikt een graantje mee
Beyoncé  J Balvin  Willy William  Ed Sheeran  Johnny Jordaan  The Shoes  The Move  David Garrick  Jody Bernal  Cardi B 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Beyoncé staat een weekje op nummer 1 in de Top 40 dankzij een nieuwe versie van Mi Gente.

In 2017 duikt een nieuw fenomeen op in de Top 40. Terwijl een nummer in de lijst staat  verschijnt er een zgn. ‘remix’ van deze track. Dat betekent niet dat het nummer volledig in een ander jasje is gestoken, maar dat het bestaande nummer is uitgebreid met minimaal een couplet of een vocale bijdrage van een aanvullende artiest. Omdat het raar zou zijn om twee bijna dezelfde nummers in de Top 40 te zetten, worden de twee versies bij elkaar opgeteld en krijgen ze samen een notering. In de lente van 2017 was dit nog gebeurd bij de hit Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee, waarvan tijdens de chartrun een remix met Justin Bieber werd uitgebracht. Mede dankzij die remix steeg het nummer naar de eerste plaats.

Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Dat was in 2009 bij de hit Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) van Damaru, waarvan ook een succesvolle versie met Jan Smit op de markt kwam. Enkele maanden later gebeurde hetzelfde bij de hit No Surrender van Kane. Daarvan verscheen toen een liveversie met Carice Van Houten. Daarna was het echter niet meer voorgekomen. Tot 2017 dus.

Na Despacito is Mi Gente van J Balvin & Willy William aan de beurt. Van dat nummer verschijnt op 28 september een nieuwe versie waarop de vocalen van Beyoncé zijn toegevoegd. Het verschil met Despacito is dat Mi Gente al op nummer 1 stond als de remix wordt uitgebracht. Zo kan het gebeuren dat de nieuwe versie van Mi Gente vanaf 7 oktober bij de oude wordt opgeteld en dat Beyoncé zo haar derde nummer 1-hit in de Top 40 scoort. J Balvin en Willy William staan op dat moment al voor de vijfde week op nummer 1.

Lang mag de pret niet duren voor Beyoncé, want een week later stoot P!nk het hele gezelschap van de eerste plaats met haar hit What About Us. Het toeval wil dat op 7 oktober ook de volgende toekomstige nummer 1-hit binnenkwomt in de Top 40. Perfect van Ed Sheeran. Beyoncé iss waarschijnlijk erg tevreden over deze manier van hits scoren, want na Mi Gente neemt zij ook een duetversie van Perfect nummer op. Deze nieuwe track krijgt als titel: Perfect Duet. De geschiedenis herhaalt zich. Op 2 december stijgt Ed Sheeran met Perfect naar de eerste plaats en vanaf 9 december staat de oorspronkelijke versie samen genoteerd met Perfect Duet van Ed Sheeran & Beyoncé. Deze keer is ze er mooi op tijd bij en kan ze acht weken van haar nummer 1-hit profiteren, slechts één weekje minder dan Ed Sheeran dus.

Na bovenstaande drie gevallen in 2017, verdwijnt het fenomeen in 2018 weer. In 2019 duikt het echter weer net zo hard op, bij grote en kleine hits, in de Top 40 en in de Tipparade. Sindsdien komen dit soort gevallen nog regelmatig voor.

Dit gebeurde er ook op 7 oktober:
Het huwelijk tussen Johnny Jordaan en Jannetje de Graaff, bijgenaamd Tottie, wordt op 7 oktober 1982 na 39 jaar ontbonden.

Het stel was getrouwd op 11 november 1943 en toen ze in 1956 hun 12½-jarig huwelijk vierden, haalde hun koperen bruiloft zelfs de kranten. Amsterdam was namelijk massaal de straat opgegaan. Ruim 30.000 mensen probeerden toen een glimp op te vangen van de zanger met zijn echtgenote en dochter Willeke, die in een koets door de Jordaan reden. Johnny Jordaan was een jaar daarvoor landelijk doorgebroken met hits als Bij Ons In De Jordaan en Geef Mij Maar Amsterdam. 

Johnny’s leven ging echter niet over rozen. De zanger had enkele maanden voor zijn koperen bruiloft een zelfmoordpoging ondernomen door uit een rijdende auto te springen. Hij wist dat hij meer op mannen viel dan op vrouwen en in de jaren 50 heerste er nog een groot taboe op homoseksualiteit. Pas rond 1970 werd bekend dat Johnny met een man samenwoonde. Hij had toen al zo’n tien jaar een relatie met zijn vriend Ton Slierendrecht. Ondanks dat Johnny en Tottie de laatste jaren van hun huwelijk gescheiden van elkaar leefden, zijn de twee altijd goed bevriend gebleven. 

In januari 1989 overlijdt Johnny Jordaan op 64-jarige leeftijd, nadat hij twee weken eerder in het ziekenhuis is opgenomen vanwege een hersenbloeding. In 2000 verschijnt Bij Ons In De Jordaan, een driedelige miniserie over het leven van Johnny Jordaan met veel aandacht voor zijn geaardheid. Kees Prins kruipt hier in de huid van de volkszanger. In de serie wordt gesuggereerd dat Johnny Jordaan een korte verhouding had met Wim Sonneveld, maar dat is nooit bewezen. 

Verder op deze dag:
1967: De herfst van 1967 behoort tot de natste vijftien van de twintigste eeuw. Dat is ook te zien aan drie nieuwe binnenkomers in de Top 40. Op #31: Farewell In The Rain van The Shoes, op #34: Flowers In The Rain van The Move en op #38: Don’t Go Out Into The Rain (You’re Gonna Melt, Sugar) van David Garrick.
2000: Na negen weken op de tweede plaats van de Top 40 te hebben gestaan, stijgt Que Si, Que No van Jody Bernal terug naar de eerste plaats. In die negen weken bereikten drie andere nummers de eerste plaats. Met deze prestatie heeft Jody Bernal nog altijd een record in handen.
2017: Bodak Yellow (Money Moves) van Cardi B stijgt naar de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Daarmee is de eerste vrouwelijk rapper met een nummer 1-hit in dat land sinds Lauryn Hill in 1998. In Nederland maakt Cardi B pas in januari 2018 haar Top 40-debuut met Finesse.

Vandaag geboren:
1927 - Al Martino, bij overlijden 82 jaar,
1938 - Thijs Van Der Molen, bij overlijden 80 jaar,
1939 - Colin Cooper, bij overlijden 68 jaar, Climax Blues Band
1941 - Martin Murray, The Honeycombs
1945 - Bob Webber, Sugarloaf
1945 - Kevin Godley, Hotlegs | 10cc | Godley & Creme
1949 - Dave Hope, Kansas
1951 - John Cougar Mellencamp,
1953 - Tico Torres, Bon Jovi
1955 - Ricky Phillips, Styx
1955 - Yo-Yo Ma,
1960 - William Henshell, Londonbeat
1960 - Viktor Lazlo,
1962 - Robert Brookins, bij overlijden 46 jaar, Earth, Wind & Fire
1964 - Sam Brown,
1967 - Toni Braxton,
1967 - Ellen Ten Damme,
1968 - Thom Yorke, Radiohead
1974 - Charlotte Nilsson,
1977 - Napoleon, Outlawz
1987 - Lauren Mayberry, Chvrches
1990 - Seinabo Sey,
1996 - J Rey Soul,
1996 - Lewis Capaldi,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (5) Excerpt From A Teenage Opera- Keith West (Parlophone), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) I'll Never Drink Again- Alexander Curly (Negram), 2 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Grease- Frankie Valli (RSO), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (1) Lambada- Kaoma (CBS), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Het Busje Komt Zo- Höllenboer (Bunny), 3 weken op nummer 1
2000 - 1 (2) Que Si, Que No- Jody Bernal (Dino), 6 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Als De Morgen Is Gekomen- Jan Smit (Artist & Company), 5 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Mi Gente- J. Balvin & Willy William (Scorpio), 5 weken op nummer 1

(07-10-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix