Nieuws
Op deze dag in 2003

Vandaag: de kus van Madonna

Madonna
Madonna  Britney Spears  Christina Aguilera  Justin Timberlake  Bakermat  Maroon 5  Travie McCoy  Bruno Mars  Shania Twain  LeAnn Rimes  Felix Jaehn  Avicii  Beyoncé  Imca Marina 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het optreden van Madonna, Britney Spears en Christina Aguilera tijdens de MTV Music Video Awards 2003.

Op 28 augustus 2003 treedt Madonna op tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in New York. Bijgestaan door Britney Spears en Christina Aguilera, die net daarvoor haar nummer Like A Virgin hebben gezongen, zingt ze haar recente hit Hollywood. Aan het eind van het nummer kust Madonna Spears en Aguilera op de mond. Na de kus met Spears schakelt de regie een seconde over naar Justin Timberlake die in het publiek zit. De regie laat hem waarschijnlijk zien, omdat hij tussen 1999 en 2002 een relatie had met Britney Spears. De zanger kijkt schijnbaar emotieloos voor zich uit. Door deze schakeling van de regie wordt de kus met Christina Aguilera niet goed in beeld gebracht.

In de media gaat daarom alle aandacht naar de kus van Madonna en Britney Spears. Madonna verklaart later in een interview dat de kus bij de act hoorde. Spears en Aguilera waren gekleed als bruid. Dat was een verwijzing naar Madonna’s optreden bij de Music Video Awards van 1984, toen ook zij verkleed als bruid Like A Virgin zong. In 2003 speelt Madonna echter de bruidegom en ‘de bruid en bruidegom horen elkaar te kussen’, aldus Madonna. Wel geeft ze aan dat de kus iets inniger was dan tijdens de repetitie, maar desondanks begrijpt ze alle ophef niet.

In november scoren Britney Spears en Madonna samen een hit met Me Against The Music. Het nummer bereikt de zesde plaats in de Top 40 en is het eerst duet van Madonna dat in de hitlijst staat. In de videoclip van Me Against The Music wil Britney Spears Madonna kussen, maar verdwijnt Madonna gniffelend in het niets.

Dit gebeurde er nog meer op 28 augustus:
Avicii geeft op 28 augustus 2016 op Ibiza zijn allerlaatste liveconcert.

Avicii heeft tijdens zijn leven ontzettend veel opgetreden. Over het precieze aantal concerten van de Zweedse dj lopen de bronnen uiteen. Volgens de Netflixdocumentaire Avicii: True Stories uit 2017 heeft hij tussen 2008 en 2016 in totaal 813 optredens gegeven.

Op 29 maart 2016 had Avicii in een open brief op zijn website aan al zijn fans laten weten dat hij zijn tournee zou afmaken, maar daarna zou stoppen met optreden. Hij beloofde wel om door te gaan met het uitbrengen van muziek, wat hij daarna ook deed. Hoewel hij zijn brief besloot met de woorden ‘I could be back ...but I won't be right back’, zou het optreden van 28 augustus 2016 daadwerkelijk zijn laatste blijken. In april 2018 pleegde hij zelfmoord.

Hoewel in 2016 al bekend was dat Avicii problemen had met zijn gezondheid, werd in 2017 pas echt duidelijk hoe ernstig zijn problemen waren. In de intieme documentaire Avicii: True Stories is te zien hoe de jonge dj worstelt met lichamelijke en psychische klachten en hoe hij zichzelf moet zien te beschermen tegen de druk van zijn management, terwijl hij helemaal geen zin heeft in alle optredens die hem nog te wachten staan. Allemaal erg wrang als je weet hoe het uiteindelijk met hem is afgelopen.

Avicii’s laatste concert vond plaats op Ibiza. In de openluchtclub Ushuaïa draaide de 26-jarige dj een set van ongeveer twee uur. Avicii besloot zijn allerlaatste optreden met de woorden: “Ushuaïa, thank you so much for tonight. I couldn’t have asked for a better last show. Thank you so much for tonight, you were awesome.”

Verder op deze dag:
1963: Tijdens een grote politieke demonstratie in Washington voor gelijke burgerrechten, houdt Martin Luther King zijn legendarische I Have A Dream-rede. Precies vijftig jaar later zijn fragmenten uit deze speech terug te horen in de Nederlandse Top 40. De Nederlandse producer Bakermat heeft ze namelijk gesampeld in zijn top 5-hit Vandaag, die ook in andere Europese hitlijst goed scoort.
1999: Christina Aguilera scoort haar eerste Top 40-hit met Genie In A Bottle. Een maand later bereikt het nummer de tweede plaats in de Top 40. Pas in 2011 scoort ze in samenwerking met Maroon 5 haar eerste nummer 1-hit met Moves Like Jagger. Eindelijk gerechtigheid, want daarvoor was ze al met vijf hits op de tweede plaats blijven hangen. 
2009: Noel Gallagher stopt met Oasis en laat weten dat hij niet langer met zijn broer kan samenwerken.
2016: Beyoncé is de grote winnaar bij de MTV Video Music Awards. De zangeres wint in totaal acht prijzen: zes voor Formation (waaronder Video Of The Year), 1 voor Hold Up en 1 voor Lemonade.
2019: Tijdens een optreden in Naaldwijk valt Rob De Nijs achterover van het podium. Op internet wordt geschreven dat de zanger dronken zou zijn geweest, maar dat is niet waar. Een paar weken later maakt Rob bekend dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en dat hij gaat stoppen met optreden.
2020: Imca Marina duikt op in de eerste aflevering van het derde seizoen van The Voice Senior. Frans Bauer is de enige coach die voor haar draait. Imca keert echter niet terug in het programma. Vanwege ontstekingen aan het strottenhoofd en zweertjes in de slokdarm die tegen de stembanden drukten, besluit ze d show te verlaten.

Vandaag geboren:
1912 - Lex Karsemeyer, bij overlijden 79 jaar,
1943
- David Soul,
1943 - Honey Lantree, bij overlijden 75 jaar, The Honeycombs
1943 - Ann Lantree, The Honeycombs
1946 - Ken Andrew, Middle Of The Road
1948 - Daniel Seraphine, Chicago
1949 - Hugh Cornwell, The Stranglers
1949 - Martin Lamble, bij overlijden 19 jaar, Fairport Convention
1951 - Wayne Osmond, The Osmonds
1961 - Kim Appleby, Mel & Kim
1963 - Jerry Fehily, Houthouse Flowers
1963 - Peter Beense,
1965 - Rebel MC,
1965 - Shania Twain,
1969 - Jack Black, Tenacious D
1969 - Richard Ritterbeeks, Volumia!
1976
- Da Rick, Da Rick | DHT
1982 - Leann Rimes,
1984
- Kaya Jones,
1986
- Florence Welch,
1994 - Felix Jaehn,
1997 - Bazzi,
1999 - Ryan McMahon, Inhaler

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Help!- The Beatles (Parlophone), 4 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Borriquito- Peret (Ariola), 3 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Kiss And Say Goodbye- The Manhattans (CBS), 3 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Bim Bam / Als Je Huilt- André Van Duin (CNR), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) What's Up?- 4 Non Blondes (Interscope), 4 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) Blue (Da Ba Dee)- Eiffel 65 (Logic), 2 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Dragostea Din Teï- O-Zone (BMG), 6 weken op nummer 1
2010 - 1 (2) Billionaire- Travie McCoy featuring Bruno Mars (Decaydance), 1 week op nummer 1
2021 - 1 (5) Ik Ga Zwemmen- Mart Hoogkamer (NRGY Music), 1 week op nummer 1

(28/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy