Nieuws
Op deze dag in 2009

Vandaag: Kanye West praat voor zijn beurt

Vandaag: Kanye West praat voor zijn beurt
Kanye West  Taylor Swift  Beyoncé  Alice Cooper  2Pac  Bee Gees  Outlandish  Jimmy James and The Vagabonds  Peter Cetera  Chicago  Village People  Nicki Minaj  Eddie Money  Justin Bieber 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Kanye West interrumpeert de overwinningsspeech van Taylor Swift.

Op 13 september 2009 worden in New York de MTV Video Music Awards uitgereikt. De 19-jarige countryzangeres Taylor Swift krijgt de prijs voor beste video van een vrouwelijke artiest voor de clip van You Belong With Me. Als ze aan haar toespraakje wil beginnen, komt rapper Kanye West het podium op. Hij pakt haar microfoon af en zegt dat Beyoncé een van de beste videoclips aller tijden had. Zij was eveneens genomineerd voor de clip van Single Ladies (Put A Ring On It). West wordt vervolgens uitgejouwd door het publiek. Later op de avond krijgt Beyoncé de prijs voor beste video van het jaar. Zij roept Taylor Swift terug het podium op en geeft haar de gelegenheid haar eerdere toespraak af te maken.

Kanye West biedt meteen na de uitzending via zijn blog zijn excuses aan voor zijn gedrag. Een dag later excuseert hij zich nogmaals in de talkshow van Jay Leno. Na een televisie-interview met Swift over het incident, zoekt West contact met haar en biedt hij ook persoonlijk zijn verontschuldigingen aan.
Veel bekende artiesten reageren via Twitter op het incident. Zelfs president Barack Obama en oud-president Jimmy Carter laten zich over de zaak uit en keuren de actie van Kanye West af.

Tijdens de MTV Music Video Awards van 2015 staan Taylor Swift en Kanye West opnieuw samen op het podium, maar dit keer zonder schandaal. Swift mag de Michael Jackson Video Vanguard Award uitreiken aan West. Eerder die avond was de rapper keurig blijven zitten toen Taylor Swift de prijs voor beste video won, een categorie waarin ook Beyoncé weer was genomineerd. Hoewel dan alles weer koek en ei lijkt tussen de twee, verstoort Kanye West in 2016 de vrede weer, als hij in zijn nummer Famous rapt: “I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous.” Hoewel West beweert dat hij vooraf goedkeuring aan Taylor Swift had gevraagd voor die tekstregel, laat zij in de media weten dat ze niet blij is met de tekst.

Dit gebeurde er nog meer op 13 september:
Justin Bieber geeft op 13 september 2018 het jawoord aan Hailey Baldwin.

Hailey Baldwin is een topmodel dat voor haar huwelijk met Justin al op verschillende modetijdschriften en catwalks had gestaan. Ze ontmoette Justin Bieber voor het eerst in 2009 toen haar vader, de acteur Stephen Baldwin, haar aan de Canadese superster voorstelde. Van een vonkje was toen nog helemaal geen sprake.

De vonk sloeg pas ergens eind 2015 over. Rond de jaarwisseling hadden de twee een kortstondige relatie. Ze gingen echter snel weer uit elkaar. 2½ jaar later kwamen Justin en Hailey weer bij elkaar en toen ging alles heel snel. Tijdens een vakantie in juli 2018 vroeg Justin haar ten huwelijk. Twee maanden later trouwt het stel stilletjes voor de wet in New York City.

Op dat moment is het huwelijk tussen Justin en Hailey niet meer dan een gerucht. In de media duiken foto’s op van het koppel voor het gerechtsgebouw van New York. Sommige mensen vermoeden dat ze alleen daar waren geweest om een trouwvergunning aan te vragen. Later blijkt pas dat Justin en Hailey daadwerkelijk getrouwd zijn. Ruim een jaar later, op 30 september 2019, trouwt het stel in South California voor de kerk. Ditmaal is er wel een echte huwelijksceremonie.

In 2020 bezingt Justin Bieber zijn snelle huwelijk met Hailey in het nummer Holy: “Runnin' to the altar like a track star / Can't wait another second / Cause the way you hold me, hold me, hold me, hold me, hold me feels so holy”.

Verder op deze dag:
1969: De nog vrij onbekende Alice Cooper treedt op in Toronto. Op een gegeven moment gooit hij een kip in de lucht, die daarna in het publiek terecht komt en daar in stukken wordt gescheurd. Het was volgens Alice Cooper niet de bedoeling dat het dier iets zou overkomen. De media blazen het verhaal echter op en schrijven dat de zanger de kip haar kop zou hebben afgebeten.
1996: Zes dagen nadat hij bij een drive-by-shooting werd geraakt door vier kogels, overlijdt de 25-jarige rapper 2pac aan een inwendige bloeding. Drie maanden later scoort 2pac postuum zijn derde Top 40-hit met I Ain’t Mad At Cha. In totaal scoort hij na zijn dood nog zes Top 40-hits, waarvan de nummer 1-hit Changes de grootste is.
2019: Muzikant, schrijver en componist Eddie Money overlijdt op 70-jarige leeftijd. In ons land werd hij vooral bekend van de single Take Me Home Tonight.
2021: Nicki Minaj verspreidt het gerucht dat een vriend van een neef in Trinidad door zijn coronavaccinatie last heeft gekregen van gezwollen teelballen en impotent is geworden. Een paar dagen later meldt de minister van gezondheidszorg van Trinidad & Tobago dat bij hem geen vaccinatie-gerelateerde gevallen van gezwollen teelballen bekend zijn. Ook andere internationale gezagsdragers, waaronder de Britse premier Boris Johnson, reageren op de desinformatie van Nicki Minaj.

Vandaag geboren:
1933 - Lewis Steinberg, bij overlijden 82 jaar, Booker T. and The MG's
1940 - Jimmy James,
1941 - David Clayton-Thomas, Blood, Sweat & Tears
1944 - Peter Cetera, Chicago
1944 - Piero Cassano, Matia Bazar
1952 - Don Was, Was Not Was
1952 - Randy Jones, Village People
1954 - Den Hegarty, The Darts
1957 - Joni Sledge, bij overlijden 59 jaar, Sister Sledge
1959 - Sheldon Reynolds, bij overlijden 63 jaar, Commodores | Earth, Wind & Fire
1961 - Dave Mustaine, Metallica
1967 - Stephen Perkins, Methods Of Mayhem | Jane's Addiction
1973 - Mary-Lou van Stenis, Patty & Shift
1974 - Keith Murray,
1975 - Ian Carey, bij overlijden 45 jaar, Soul Providers
1978 - Swizz Beats,
1979 - Geike Arnaert,
1983 - James Bourne, Busted
1985 - Rob Kemps, Snollebollekes
1993 - Niall Horan, One Direction
1993 - Alice Merton,
1996 - Playboi Carti

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (2) Don't Forget To Remember- The Bee Gees (Polydor), 1 week op nummer 1
1975 - 1 (1) Sailing- Rod Stewart (Warner), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) The Winner Takes It All- ABBA (Polydor), 4 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Our Own Song- UB40 (DEP International), 4 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Leven Na De Dood- Freek De Jonge & Stips (EMI), 2 weken op nummer 1
2003 - 1 (3) Aicha- Outlandish (RCA), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (1) Stop De Tijd- Marco Borsato (Universal), 3 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Fireball- Pitbull feat. John Ryan (RCA), 2 weken op nummer 1

(13/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy