Nieuws
Op deze dag in 1978

Vandaag: de eerste uitzending van Countdown

Countdown
Countdown All Star Band  Massada  Henk Temming  Petula Clark  Dolly Dots  Golden Earring  The Nits  Normaal  Loïs Lane ((NLD))  The Move  Jerney Kaagman  Earth & Fire  Nena  Kim Wilde  Daryl Hall  Fredericks Goldman Jones  MC Lyte  Kanye West 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Veronica zendt de eerste aflevering uit van het muziekprogramma Countdown.

Op 11 oktober 1978 presenteert Lex Harding de eerste aflevering uit van Countdown. Het popprogramma duurt een halfuur en wordt om half negen door Veronica uitgezonden op Nederland 2. Veronica had in 1976 en 1977 al twee eindejaarsshows gemaakt onder de titel Countdown, maar vanaf nu heeft de omroep zijn eigen driewekelijkse popprogramma, dat vanaf maart 1979 zelfs wekelijks te zien is. Daarmee wordt Countdown de eerste serieuze concurrent van AVRO’s Toppop. Het voornaamste verschil met Toppop is dat Countdown een wat stoerder en jonger imago heeft en meer aandacht besteedt aan livemuziek en reportages. Zo is in de eerste aflevering een special rond de groep Massada te zien. Afleveringen van Countdown trekken gemiddeld twee miljoen kijkers.

Countdown wordt opgenomen in studio Concordia in Bussum, maar er vinden ook geregeld opnames van concerten op locatie plaats. Door de jaren heen wordt het programma gepresenteerd door onder andere Erik de Zwart, Adam Curry, Simone Walraven, Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen en Rob Stenders. In 1993 stopt het programma op de Nederlandse televisie. Het programma heeft dan inmiddels veel concurrentie gekregen van MTV en andere clipzenders. In verschillende andere landen is een Europese variant van Countdown dan nog wel op televisie te zien.

In het voorjaar van 1989 wordt het tienjarig bestaan van Countdown gevierd. Speciaal voor deze gelegenheid schrijven Henk Temming en Sander van Herk, samen met popjournalist en Countdown-redacteur Kees Baars, het nummer Countdown op de melodie van Petula Clarks hit Downtown. Het nummer wordt opgenomen door de gelegenheidsformatie Count Down All Star Band, waaraan onder andere leden van de Dolly Dots, de Golden Earring, The Nits, Normaal en Loïs Lane meewerken. In maart 1989 bereikt het nummer de veertiende plaats van de Nederlandse Top 40.

Dit gebeurde er ook op 11 oktober:
Kanye West is op 11 oktober 2018 te gast in het Witte Huis voor een lunchmeeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Er zijn maar weinig artiesten die ooit de eer hebben gehad om met de Amerikaanse president te lunchen. Kanye West behoort tot dit selecte gezelschap. Op 11 oktober 2018 werd hij uitgenodigd voor een werklunch met president Donald Trump. Daarbij zouden ze in gesprek gaan over verschillende politieke onderwerpen, bijvoorbeeld over werkgelegenheid onder Afro-Amerikanen en de aanpak van bendegeweld in Chicago.

Kanye West had zich in het verleden al vaker uitgelaten als supporter van Trump en hij had hem ook al enkele malen ontmoet. Tijdens het persmoment voor de lunch verbaasde hij vriend en vijand met een tien minuten durende monoloog. De 41-jarige rapper, die voor de gelegenheid een ‘Make America Great Again’-petje droeg, vertelde onder meer dat hij zich door dat petje als Superman voelde. Verder sprong hij nogal van de hak op de tak en sprak hij over veel verschillende onderwerpen: waarom Afro-Amerikanen zo vaak op de Democraten stemmen, de moordcijfers in Chicago, zijn positieve ‘Yeezy-effect’ op het bedrijf Adidas, zijn al dan niet juist gediagnosticeerde bipolaire stoornis en zijn plan om voor Trump een waterstofvliegtuig, de iPlane1, te laten bouwen.

Toen Kanye West klaar was, kon de president niet veel anders zeggen dan: “Dat was behoorlijk indrukwekkend, jongens,” waarna er gelachen werd. Na nog wat vragen van journalisten werd het persmoment afgesloten met een knuffel van Kanye West met Donald Trump. Na afloop kreeg Kanye West behoorlijk wat kritiek op zijn steun voor de president. Veel collega-rappers die het vroeger een eer vonden om met Kanye samen te werken, vielen hem nu af. En uiteraard werd Kanye’s ellenlange woordenstroom nadien ook belachelijk gemaakt door satirische latenightprogramma’s.

Hoewel Kanye West op een vraag van een journalist antwoordde dat hij zelf pas een gooi zou doen naar het presidentschap nadat Trump twee termijnen had gezeten, nam hij het in 2020 toch op tegen de zittende president. Met zijn eigen Birthday Party haalde hij echter maar 70.000 stemmen. Dat was ruim onvoldoende om kiesmannen voor zich te winnen.

Verder op deze dag:
1967: Rockband The Move verliest een rechtszaak van de  Britse premier Harold Wilson. The Move had ter promotie van hun single Flowers In The Rain een briefkaart uitgegeven, met daarop een cartoon waarin de premier naakt in bed met zijn secretaresse werd afgebeeld. Daarop had Wilson de band aangeklaagd wegens laster.
1969: In het Friese dorpje Irnsum treedt Jerney Kaagman voor het eerst op als zangeres van de groep Earth & Fire. Zij vervangt zangeres Manuela Berloth, die twee maanden later trouwt en kort daarna naar Amerika verhuist. In januari 1970 scoort Earth & Fire zijn eerste hit met Seasons.
2016: Ter gelegenheid van de verjaardag van de Britse koningin wordt Rod Stewart geridderd.

Vandaag geboren:
1946 - Wilfred Arends, The Hunters
1948 - Daryl Hall, Daryl Hall & John Oates
1950 - Andrew Woolfork, bij overlijden 71 jaar, Earth, Wind & Fire
1951 - Jean-Jacques Goldman, Fredericks Goldman Jones
1957 - Blair Cunningham, The Pretenders
1957 - Chris Joyce, Simply Red
1957 - Dawn French, Lananeeneenoonoo
1961 - Neville Henry, The Blow Monkeys
1970 - MC Lyte,
1970 - Lamond Hawkins, Wu-Tang Clan
1983 - The Flexican, Flinke Namen
1990 - Nghtmre
1991 - Jack Garratt,
1991 - Alida,

1992 - Cardi B,
1999 - Ritt Momney,
2004 - Aran, Fifty Fifty

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Bloody Mary- Tom & Dick (Philips), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) Guus- Alexander Curly (Negram), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) One Day I'll Fly Away- Randy Crawford (Warner), 2 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) The Final Countdown- Europe (Epic), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Something About The Way You Look Tonight / Candle In The Wind 1997- Elton John (Rocket), 3 weken op nummer 1
2003 - 1 (3) Anyplace, Anywhere, Anytime- Nena & Kim Wilde (WEA), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (1) Viva La Vida- Coldplay (Parlophone), 2 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Blame- Calvin Harris feat. John Newman (Columbia), 2 weken op nummer 1

(11/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating