Nieuws
Op deze dag in 1993

Vandaag: de terugkeer van het Grand Gala Du Disc

Vandaag: de terugkeer van het Grand Gala Du Disc
Angela Groothuizen  Sting  Oleta Adams  Mariah Carey  Lisa Stansfield  Paul Young  Patrick Bruel  Meat Loaf  Seth Gaaikema  Gerard Cox  Paul De Leeuw  Crowded House  Destiny's Child  Beyoncé  Kelly Rowland  Dolly Dots  Hilary Duff  Esmée Denters  Gerard Joling  Coolio  Koos Alberts 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: voor het eerst sinds 1974 is er weer een Grand Gala Du Disc op televisie.

Op 28 september 1993 zendt de AVRO de uitreiking van de Edisons uit. Voor het format grijpt de omroep terug op het uiterst populaire Grand Gala Du Disque, een televisie-avond waarin de prijsuitreikingen worden afgewisseld met optredens van grote sterren. Tussen 1961 en 1974 stond dit format garant voor miljoenen kijkers. Om mee te gaan met de moderne tijd wordt de spelling van de gala-avond subtiel aangepast. Het is nu het Grand Gala Du Disc. In tegenstelling tot de jaren 60 en 70 wordt de uitzending over twee avonden verspreid - de tweede helft is te zien op 1 oktober - en is de uitzending niet live. Bovendien worden de klassieke Edisons in dezelfde show uitgereikt als de Edisons voor popmuziek. Dit was sinds het eerste gala in 1960 niet meer gebeurd.

Het lukt de AVRO om internationale namen van formaat naar de studio te halen. Zo zijn er optredens te zien van onder andere Sting, Oleta Adams, Mariah Carey, Lisa Stansfield, Paul Young, Patrick Bruel en Meat Loaf. Die laatste zingt aan het eind van het programma zijn nummer 1-hit Paradise By The Dashboardlight. Dat doet hij samen met Angela Groothuizen. Zij is die avond samen met Cees van Drongelen tevens de presentator van dienst.

Net als bij de Grand Gala’s van vroeger zijn er ook wat schandaaltjes en relletjes. Seth Gaaikema, die de Edisons moet uitreiken, krijgt achteraf wat kritiek, omdat tijdens zijn gesprekje met Edisonwinnaar Gerard Cox te sterk laat merken dat de twee geen vrienden zijn. Daarna loopt ook de prijsuitreiking aan Paul De Leeuw nogal stroef, omdat De Leeuw grappiger is dan hij.

De grootste rel is het wegblijven van de groep Crowded House, die eigenlijk in het tweede deel zou optreden. De groep had ’s middags bij de repetities al de irritatie van de producenten gewekt, omdat de groep te laat kwam opdagen. Tijdens de opname wordt er twee keer midden in het nummer gestopt, vanwege een technische fout. Als de manager van Crowded House daarop de regiekamer binnenstapt, wordt regisseur Theo Ordeman boos en stuurt hij de groep de studio uit. Ordeman had echter niet in de gaten dat de technische fout bij henzelf lag en de AVRO biedt kort daarna zijn excuses aan. De band heeft dan echter geen zin meer om naar de studio te komen.

Dit gebeurde er nog meer op 28 september:
Gerard Joling wordt op 28 september 2006 vrijgesproken van zware mishandeling.

Gerard werd ervan verdacht dat hij op 2 januari 2004 betrokken was geraakt in een ruzie in het Amsterdamse café Montmartre. Daarbij zou de zanger iemand een gebroken neus hebben geslagen. Het OM had 80 uur werkstraf tegen Gerard geëist en het slachtoffer eiste een schadevergoeding van 1000 euro en een bedrag van 640 euro wegens inkomstenderving. Volgens de advocaat van Gerard was de ruzie ontstaan nadat hij onheus was bejegend, maar de tegenpartij stelt dat de zanger zelf is begonnen. Getuigen spraken elkaar tegen over de ernst van de ruzie. Sommige zeiden dat er inderdaad klappen waren uitgedeeld, maar anderen hadden enkel was duw- en trekwerk gezien.

Op 2 oktober 2005 achtte de rechtbank in Amsterdam niet bewezen dat Gerard het slachtoffer een gebroken neus had geslagen en volgde er vrijspraak. De zanger was opgelucht dat de rechtszaak voorbij was. Tegenover de camera's van het SBS6-programma Shownieuws zei hij dat hij het een kwalijke zaak vond dat hij was aangeklaagd. "Er is niets gebeurd, maar je wordt er wel voor aangesproken." Gerard zit er niet op te wachten dat BN'ers zomaar kunnen worden aangeklaagd.

Het verhaal was echter nog niet afgelopen. Het slachtoffer ging in hoger beroep tegen de uitspraak. In 2006 werd de strafzaak heropend en werden er nieuwe getuigen gehoord. Ook deze keer wordt de zanger vrijgesproken. Wederom is het hof niet overtuigd dat de zanger het slachtoffer een gebroken neus heeft geslagen. Omdat getuigenverklaringen op essentiële punten van elkaar verschilden, kon niet worden bewezen dat Joling daadwerkelijk had geslagen.

Verder op deze dag:
2004: Tijdens een dansrepetitie voor een televisiespecial van Destiny’s Child scheurt Beyoncé haar rechter hamstring. Gelukkig is Kelly Rowland goed bevriend met tennisster Serena Williams, die Beyoncé haar sportarts aanraadt. Deze dokter behandelt de blessure, waardoor deze snel geneest. Beyoncé en Serena Williams zijn sindsdien ook bevriend met elkaar.
2018: Koos Alberts overlijdt op 71-jarige leeftijd. In augustus onderging hij een operatie, nadat er blaaskanker bij hem was geconstateerd. Bij deze operatie werd zijn blaas verwijderd. Helaas ontstonden er complicaties waarna een spoedoperatie volgde en de zanger kunstmatig in slaap werd gehouden. Midden september leek het even beter te gaan, maar uiteindelijk is Koos toch overleden.
2022: De Amerikaanse rapper Coolio overlijdt op 59-jarige leeftijd in het huis van een vriend aan de volgen van een onopzettelijke overdosis fentanyl. Hij was 59 jaar.

Vandaag geboren:
1934
- Brigitte Bardot,
1938 - Ben E King, bij overlijden 76 jaar, The Soul Clan
1940 - Helen Gaasbeek, bij overlijden 81 jaar, Helen & Fred
1943 - Nick St. Nicholas, Steppenwolf
1947 - Michael Van Praag,
1949 - Wimken van Diene, Normaal
1949 - Jimmy "Bo" Horne,
1949 - Steve Allet, Roek's Family | Ginger Ale | Ekseption | Dizzy Man's Band
1950 - Paul Burgess, 10cc
1951 - Jim Diamond, bij overlijden 64 jaar, Ph.D.
1955 - Fokko Met De Bordjes,
1959 - Angela Groothuizen, Angela & The Rude | Dolly Dots
1960 - Jennifer Rush,
1962 - Peter Hooten, The Farm
1963 - Vera Mann,
1965 - B.G. The Prince Of Rap, bij overlijden 57 jaar,
1966 - Kenny Wilson, Marilyn Manson
1977 - Young Jeezy,
1980 - Sonny Wilson,
1984 - Melody Thornton, Pussycat Dolls
1986 - Daniel Platzman, Imagine Dragons
1987 - Hilary Duff,
1988 - Esmée Denters,
1994 - Trevor Daniel,
2003 - Lauren Spencer-Smith

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Hey Jude- The Beatles (Parlophone (1968)\Apple (1972\1976)), 3 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Rock Your Baby- George McCrae (RCA), 7 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) Into The Groove- Madonna (Sire), 3 weken op nummer 1
1991 - 1 (1) (Everything I Do) I Do It For You- Bryan Adams (A&M), 8 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Banger Hart- Rob De Nijs (EMI), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) The Ketchup Song (Asereje)- Las Ketchup (Columbia), 5 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Take Your Time Girl - Live @ Ruud De Wild, 538- Niels Geusebroek (Cats Don't Swim), 2 weken op nummer 1
2019 - 1 (2) Reünie- Snelle (Roq 'N Rolla), 1 week op nummer 1

(28/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy