Nieuws
Op deze dag in 1973

Vandaag: het auto-ongeluk van Stevie Wonder

Stevie Wonder
Stevie Wonder  Koos Alberts  Ramones  Kane  Kayak  Geri Halliwell  Travie McCoy 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Stevie Wonder overleeft een ernstig auto-ongeluk.

Op 6 augustus 1973, drie dagen na de release van zijn legendarische album Innervisions, rijdt Stevie Wonder over de snelweg naar een optreden in Durham in North Carolina. De auto wordt bestuurd door zijn neef John Harris. Rond 13:40 uur nabij het plaatsje Salisbury slaat echter het noodlot toe. Terwijl Stevie Wonder in de passagiersstoel ligt te slapen, rijdt Harris bovenop de pick-uptruck die voor hen rijdt.

Over wat er precies tijdens het ongeval gebeurt, spreken de bronnen elkaar tegen. Het staat echter vast dat er iets dwars door de voorruit vliegt en hard tegen het hoofd van de blinde zanger aan komt. Stevie Wonder raakt bewusteloos en wordt snel door leden van zijn entourage, die in auto’s achter de zanger aan reden, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. John Harris komt er vanaf met een paar snijwonden en de bestuurder van de pick-uptruck breekt zijn beide enkels.

Stevie Wonder wordt overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in North Carolina en blijft enkele dagen buiten bewustzijn. Hij krijgt veel bezoek van vrienden en collega’s. Het verhaal gaat hij voor het eerst weer beweegt als  zangeres Ira Tucker op bezoek is en het nummer Higher Ground van zijn nieuwe album Innervisions zingt. In de dagen die daarop volgen komt de zanger langzaam maar zeker weer bij kennis en twee weken na het ongeluk mag hij het ziekenhuis verlaten. Exact twee maanden na het ongeluk komt Higher Ground van Stevie Wonder als eerste single van het album Innervisions op #34 binnen in de Top 40. Volgens de zanger gaat dat nummer over reïncarnatie en heeft het zeker na het ongeluk een specialere betekenis gekregen.

Dit gebeurde er ook op 6 augustus:
Op 6 augustus 2016 scoren Major Lazer en Mø met Cold Water hun tweede nummer 1-hit in de Top 40.

In het voorjaar van 2016 stuurt Justin Bieber via Twitter een berichtje rond het nummer Cold Water in de vorm van een vraag aan Diplo. De Canadese zanger wilde weten of het nog uitgebracht zou gaan worden. Als Diplo hem laat weten dat het eigenlijk niet het plan was kan Bieber zijn enthousiasme toch niet beheersen. Van tevoren uitgedacht of niet; Diplo laat als reactie op 30 mei weten dat de track met Bieber en dan toch maar zal gaan verschijnen.

Major Lazer werkte voor Cold Water al drie keer eerder samen met de Deense Mø; zo schreef ze mee aan All My Love (2014) en was ze te horen op de nummer 1-hit Lean On en op Lost (beide 2015). Mø, geboren als Karen Marie Ørsted, wist na de monsterhit Lean On via haar tweede Top 40-hit, Final Song, al de meest succesvolle act uit Denemarken te worden. Zo overtrof ze een jaar na haar Top 40-debuut de eerdere prestaties van acts als Aqua, Alphabeat en Toy-Box.

Na drie solo hits op nummer 1 met What Do You Mean?, Sorry en Love Yourself is Cold Water de vierde Top 40-hit voor Justin Bieber. Via die hit wordt hij ook de Canadees met de meeste weken op nummer 1. Tot het moment dat Cold Water op nummer 1 kwam deelde hij dat record met Céline Dion die via Think Twice (1995), Tell Him (1997) en My Heart Will Go On (1998) de Top 40 voor 14 weken aan wist te voeren.

Aan Cold Water schreef ook Ed Sheeran mee. Die wist zelf niet eens meer van het bestaan van het nummer af en liet in een interview met Billboard weten dat het waarschijnlijk voor de helft af was toen Diplo het kreeg. Diplo vroeg hem of hij het nummer mocht gebruiken maar omdat Ed geen idee had waar het over ging besloot hij niet te reageren. Pas toen het nummer verscheen viel het kwartje bij de Britse zanger: “Het klonk een beetje als mij. O wacht, ik was het!”

Cold Water maakte een sprong van 28 plaatsen naar nummer 1. Het is daarmee de vijfde hit in de Top 40-historie die zo’n grote sprong naar de eerste plek weet te maken. Marco Borsato maakte op 13 mei 2006 de grootste sprong naar de bovenste positie met Rood dat 35 plaatsen wist te klimmen.

In de Verenigde Staten bleek de eerste plaats nét een brug te ver; Cold Water kwam binnen op nummer 2 en kon de toenmalige leider in de lijst, Cheap Thrills (van Sia en Sean Paul) niet overtreffen. In Engeland voorkwam Cold Water dat One Dance (van Drake, Wizkid en Kyla) een 16e week op nummer 1 kreeg.

Verder op deze dag:
1988: Koos Alberts scoort zijn eerste hit na zijn auto-ongeluk in 1987, waarbij hij verlamd raakte. De comebacksingle heet toepasselijk Eenmaal Kom Jij Terug en bereikt drie weken later de tweede plaats in de Top 40. Het nummer is een cover van I Can’t Stop Loving You, dat vooral bekend is in de uitvoering van Ray Charles uit 1962.
1996: De Ramones worden opgenomen in Hollywood’s Rockwalk. Dat is een vloer in een instrumentenwinkel waar bekende rockmuzikanten hun handafdrukken in het cement zetten. Diezelfde dag geeft de legendarisch punkband zijn afscheidsoptreden in The Palace in Hollywood.
2009: Willy DeVille overlijdt op 58-jarige leeftijd na een strijd tegen pancreaskanker

Vandaag geboren:
1938 - Carry Tefsen,
1940 - Fred Gaasbeek, Helen & Fred
1946 - Mr. Gee,
1952 - Ton Scherpenzeel, High Tide Formation | Earth & Fire | Kayak
1953 - Stella Maessen, Hearts Of Soul | Dream Express
1954 - William Jans, Toast
1958 - Randy Debarge, Debarge
1959 - Joyce Sims, bij overlijden 63 jaar,
1960 - Rick Echolette, Alphaville
1961 - Hepie Hiemstra, Hepie & Hepie | De Wiko's
1961 - Max Mollinger, Gruppo Sportivo | I've Got The Bullets
1972 - Geri Halliwell, Spice Girls
1981 - Travie McCoy, Gym Class Heroes
1984 - Typhoon,
1986 - Nathan Goshen,
2002 - Nessa Barrett

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Sunny Afternoon- Kinks (Pye), 4 weken op nummer 1
1977 - 1 (1) Yes Sir, I Can Boogie- Baccara (CNR), 3 weken op nummer 1
1983 - 1 (1) Wanna Be Startin' Somethin'- Michael Jackson (Epic), 2 weken op nummer 1
1988 - 1 (1) Push It- Salt-N-Pepa (High Fashion), 3 weken op nummer 1
1994 - 1 (1) Dreams (Will Come Alive)- 2 Brothers On The 4th Floor (featuring: Des'ray and D-Rock) (Lowland), 4 weken op nummer 1
2005 - 1 (--) Fearless- Kane (RCA), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (1) Danza Kuduro- Lucenzo feat Don Omar (Yanis), 2 weken op nummer 1
2016 - 1 (29) Cold Water- Major Lazer feat. Justin Bieber & Mø (Mad Decent), 1 week op nummer 1
2022 - 1 (1) As It Was- Harry Styles (Columbia), 16 weken op nummer 1

(06/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating