Artiestafbeelding Kayak
  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  46 weken in Top 40
  •  643 punten
  •  #1126 aller tijden
  •  9 Top 40-hits

Biografie

Kayak is een  symfonische-rockgroep. De band werd in 1972 opgericht door Ton Scherpenzeel (toetsen), Pim Koopman (drums), Max Werner (zang), Jean Michel Marion (basgitaar) en Johan Slager (gitaar). De band kwam voort uit de scholierenband van Scherpenzeel en Koopman, High Tide Formation. In datzelfde jaar werd Marion vervangen door Cees van Leeuwen.
 
Met hun eerste twee albums (See see the sun en Kayak II) behaalde de band enkele kleine nationale successen.
Na de opnamen van The last encore (1976) verlieten Koopman en Veldkamp de band. Koopman scoorde vanaf 1978 een aantal grote successen met zijn band Diesel. Daarnaast was hij producent van het duo Maywood. Vervangers in Kayak waren drummer Charles-Louis Schouten en bassist Theo de Jong. De grootste hit tot dan toe werd behaald met de gelijknamige single van het album Starlight Dancer. Werner gaf, na de opname van dit album, aan de microfoon definitief in te willen ruilen voor de drumstokjes. Scherpenzeel wil Werner als groepslid niet kwijt en biedt hem de plaats achter de drumkit aan, ten koste van Charles-Louis Schouten. Edward Reekers, die al jaren fan van de groep was, werd de nieuwe zanger, na door een aantal vrienden aangespoord te zijn om vooral een democassette op te sturen. Peter Scherpenzeel (de broer van Ton en voorheen roadie van de band) wordt de nieuwe bassist en meteen werden er ook twee achtergrondzangeressen aangenomen: Irene Linders (popjournaliste en partner van Ton Scherpenzeel) en Katherine Lapthorn (partner van Peter Scherpenzeel). Dat dit een goede beslissing was, bleek uit het enorme succes dat de band had met het album Phantom of the night en dan vooral met de single Ruthless queen die een zesde plaats haalde in de Nederlandse top-40, al zijn Werner en Slager het aanvankelijk niet eens met het feit dat er achtergrondzangeressen aan de band worden toegevoegd.

In 1980 leverde de band de muziek bij de film Spetters van Paul Verhoeven (De single Theme from "Spetters" (part ii) , waarvan de B-kant uit de film Spetters Lost blue of Chartres later verscheen op het album Periscope life).

In 1981 werd de rock-opera Merlin opgenomen die een zijde van het gelijknamige album inneemt. Hoewel dit album als een van de beste van de band bekendstaat behaalde het nauwelijks commercieel succes. Merlin grijpt wat terug op de symfonische rock die de groep begin jaren 70 maakte maar dit muziekgenre is begin jaren 80 een stuk minder populair
Eind 1981/begin 1982 valt het doek voor Kayak.

Na een korte reünie voor het televisieprogramma Classic Albums in 1997 kreeg de band een echte nieuwe impuls in 1999 toen de band door De Kast werd gevraagd als gast-band met hen op te treden. In 2000 kwam het album Close to the fire uit, dat een voltooiing was van reeds in 1995 gestarte opnamen, Daarna kwamen nog diverse albums uit door een klein publiek gekocht werden
De band is nog steeds actief maar het grote succes ligt inmiddels in een ver verleden.
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positieSocial media


Facebook