Nieuws
Op deze dag in 2003

Vandaag: Madonna leest voor

Vandaag: Madonna leest voor
Madonna  Kylie Minogue  Geri Halliwell  Pharrell Williams  Kelly Clarkson  Peter Schaap  Stevie Wonder  Syreeta  Billy Preston  The Beatles  Nas  Kevin Lyttle  Amy Winehouse  Eminem  Machine Gun Kelly 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Madonna presenteert haar eerste kinderboek.

In de Londense wijk Kensington leest Madonna op 14 september 2003 voor het eerst haar zelfgeschreven kinderboek The English Roses voor aan een groep kinderen. Een dag later wordt het boek uitgebracht in meer dan honderd landen in zo’n dertig verschillende talen. Het prentenboek gaat over vier meisjes die jaloers zijn op een ander meisje en is het eerste deel uit een reeks van vijf kinderenboeken die door Madonna geschreven zijn. Elk boek bevat een belangrijke les. Daarvoor haalde Madonna inspiratie uit de Kaballa en de eeuwenoude joodse mystieke teksten die zij de afgelopen jaren gelezen heeft.

De kritieken op Madonna’s eerste kinderenboek zijn redelijk positief en met wereldwijd meer dan 500.000 verkochte exemplaren mag de verkoop een succes worden genoemd. Aan de andere vier boeken in de reeks wordt wat minder media-aandacht gegeven, waardoor deze wat minder goed verkopen. Eén keer eerder had Madonna al veel succes met een boek. Dat was het boek Sex uit 1992. Dat was eveneens een ‘prentenboek’, maar minder geschikt voor kinderen.

In navolging van Madonna  brengen meer popsterren een kinderboek uit. Zo zijn er inmiddels kinderboeken op de markt van Kylie Minogue, Geri Halliwell, Pharrell Williams en Kelly Clarkson. Madonna is echter niet de eerste Top 40-artiest die een kinderboek op de markt brengt. Mogelijk  gaat die eer naar de Nederlandse zanger Peter Schaap, die inmiddels beter bekend is als schrijver. Hij bracht in 1975, het jaar dat hij doorbrak met zijn hit Adem Mijn Adem, zijn eerste kinderboek uit: Prinses Esmarijntje En De Wensdiamant.

Dit gebeurde er ook op 14 september:
Eminem brengt op 14 september 2018 de distrack Killshot uit, waarmee de ruzie tussen hem en collega Machine Gun Kelly een hoogtepunt bereikt.

De beef tussen Eminem en Machine Gun Kelly begon met een tweet in 2012. Toen plaatste MGK een bericht over Eminems destijds 16-jarige dochter Hailie met de tekst: “OK, ik zag dus net een foto van Emimens dochter… en ik moet zeggen: zij is ‘hot as fuck’, met het grootst mogelijke respect, want Em is koning.”

Eminem reageerde niet op deze tweet. Er gingen drie jaar voorbij en er leek niets aan de hand. Totdat MGK tijdens een radio-interview in 2015 Eminem ervan beschuldigde dat hij ervoor gezorgd zou hebben dat zijn muziek nooit gedraaid werd op Shade 45, Eminems hiphopkanaal. Ook nu kwam er geen reactie van Eminem.

Eminem reageerde pas voor het eerst op zijn album Kamikaze, dat in augustus 2018 verscheen. Op de track Not Alike richt hij zich rechtstreeks tot MGK, die een halfjaar eerder een bijdrage had geleverd aan het nummer No Reason van Tech N9ne. Daarin had hij de legendarische rapper niet bij naam genoemd, maar de regel “To remind y’all you just rap, you’re not God” was een niet mis te verstane verwijzing naar Eminems nummer Rap God.

Daarna volgden de distracks elkaar in rap tempo op. Twee weken na Not Alike kwam MGK met Rap Devil, waarmee hij opnieuw verwees naar Eminems Rap God en hem in de lyrics aanviel. Op 12 september sprak Eminem voor het eerst op de radio over hun ruzie en over MGK’s tweet over zijn dochter. Twee dagen later kwam hij met de track Killshot. Op het artwork van die single staat een cirkel van een richtkijker met daarin een tekening van Machine Gun Kelly. Over zijn ogen zijn twee rode kruisjes getekend. Deze keer was de hele songtekst een aanval op MGK.

In Nederland merkten we niet zoveel van de ruzie, maar in Amerika bereikten de laatste drie distracks allemaal de Billboard Hot 100. Killshot had het meeste succes. Die track bereikte de 3e plaats, terwijl Rap Devil van MGK niet verder kwam dan nummer 13. Na Killshot werd de ruzie niet verder via raps voortgezet. MGK greep weer terug op Twitter.

Eind 2018 stopten Eminem en Machine Gun Kelly met reageren op elkaar. Wie dacht dat de beef voorgoed over was, had het echter mis. In 2020 brachten beide rappers weer nieuwe tracks uit waarop ze elkaar aanvielen.

Verder op deze dag:
1970: In Detroit trouwt Stevie Wonder met Syreeta Wright. Hoewel hun huwelijk maar achttien maanden duurt, blijven de twee lang samenwerken. Zo produceert hij haar eerste twee albums en schrijft zij mee aan nummers van Stevie Wonder. In 1975 scoort Syreeta haar eerste solohit met Harmour Love, waarna in 1980 nog twee top 10-duetten met Billy Preston volgen.
1984: In New York worden voor de eerste keer de MTV Video Music Awards uitgereikt. De prijzen en de grootsheid van het evenement zijn enigszins vergelijkbaar met de Grammy Awards, al ligt de focus bij de VMA’s meer op videoclips en richt MTV zich tot een jonger publiek. Het hoogtepunt van de eerste editie is het optreden van Madonna met Like A Virgin.

Vandaag geboren:
1944 - Betty Kelly, Martha & The Vandellas
1944 - Reggy Van Der Burgt,
1945 - Claudio Parra, Los Jaivas
1946 - Pete Agnew, Nazareth
1946 - Ivan Groeneveldt, Spooky
1949 - Ed King, bij overlijden 68 jaar, Lynyrd Skynyrd
1950 - Dick Plat, Left Side | Canyon | BZN
1950 - Paul Kossoff, bij overlijden 25 jaar, Free
1952 - Diva Gray, Chic | Change
1953 - Isaac Wiley Jr, bij overlijden 69 jaar, Dazz Band
1955 - Steve Berlin, Los Lobos
1956 - Wally Slot, Lemming
1959 - Morten Harket, A-Ha
1973 - Nas, The Firm
1976 - Kevin Lyttle,
1981 - Ashley Roberts, Pussycat Dolls
1982 - J2K, Roll Deep
1983 - Amy Winehouse, bij overlijden 27 jaar,
1988 - Muni Long,
1996 - Ginge,
1997 - Benjamin Ingrosso

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (--) Hey Jude- The Beatles (Parlophone (1968)\Apple (1972\1976)), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) Rock Your Baby- George McCrae (RCA), 5 weken op nummer 1
1985 - 1 (2) Into The Groove- Madonna (Sire), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) (Everything I Do) I Do It For You- Bryan Adams (A&M), 6 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) Wannabe- Spice Girls (Virgin), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) The Ketchup Song (Asereje)- Las Ketchup (Columbia), 3 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Wake Me Up!- Avicii (PRMD), 11 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Señorita- Shawn Mendes & Camila Cabello (Island), 11 weken op nummer 1

(14/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor