Nieuws
Op deze dag in 1990

Vandaag: bijzondere prijs voor Stevie Wonder

Vandaag: bijzondere prijs voor Stevie Wonder
Stevie Wonder  Rowwen Hèze  Dave ((Levenbach))  Golden Earring  Aerosmith  R. Kelly  B Real  LL Cool J  Busta Rhymes  Coolio  Method Man  Marco Borsato 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Stevie Wonder ontvangt de Honorary Global Founders “Don’t Drive Drunk” Award.

Tijdens een persconferentie op 15 november 1990 in Los Angeles krijgt Stevie Wonder de Honorary Global Founders “Don’t Drive Drunk” Award van de RADD. Die afkorting staat voor Recording Artists Against Drunk Driving. Het is een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid, met name op het verminderen van rijden onder invloed door jongvolwassenen. De RADD werkt nauw samen met de entertainmentindustrie om een jong publiek te bereiken.

Het lijkt op het eerste gezicht niet logisch om deze prijs uit te reiken aan Stevie Wonder. De zanger stapt weliswaar nooit met alcohol op achter het stuur, maar dat is niet (alleen) vanwege zijn principes. Stevie Wonder is blind en rijdt dus sowieso niet met de auto in het verkeer. Toch is de prijs zeer terecht. Stevie nam in 1984 namelijk een protestsong op tegen rijden onder invloed. Naar eigen zeggen was hij geïnspireerd om dit te doen door een gebeurtenis uit het verleden. Toen hij 15 jaar was, werd de auto van zijn gezin geramd door een dronken bestuurder.

Het lied Don't Drive Drunk verscheen eind 1984 op het soundtrackalbum van The Woman In Red. Bovendien werd de videoclip gebruikt in een landelijke campagne tegen rijden onder invloed. Op duizenden middelbare scholen verschenen posters van Stevie Wonder met de slagzin: "Before I ride with a drunk, I'll drive myself" (Voordat ik meerij met een dronken bestuurder, rij ik liever zelf). Don't Drive Drunk werd in een paar landen op single uitgebracht, maar het werd nergens een grote hit. In Nederland was het succes met een 30e plaats in de Top 40 nog het grootst. In Engeland kwam de single niet hoger dan nummer 62.

Don't Drive Drunk was in 1985 de aanleiding om de RADD op te richten. Het is daarom juist logisch dat Stevie Wonder deze prijs in ontvangst heeft mogen nemen. Inmiddels heeft Stevie Wonder wel al eens in een auto gereden terwijl hij achter het stuur zat. Dit betrof echter een zelfrijdende Tesla. Daarvoor gingen overigens ook al geruchten dat Stevie Wonder écht ooit zelf gereden zou hebben. De zanger is een autofanaat en zou onder begeleiding van vrienden al ooit op afgelegen rechte stukken zelf een auto bestuurd hebben. Zonder alcohol op uiteraard.

Dit gebeurde er nog meer op 15 november:
Rowwen Hèze brengt op 15 november 2005 het album Kilomeaters uit.

Kilomeaters is een jubileumalbum dat wordt uitgebracht ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de groep. De cd is niet zo maar een verzamelalbum, maar een hitlijst op zich. De afgelopen maanden hebben de fans van de groep namelijk kunnen stemmen op hun favoriete van de in totaal 219 Rowwen Hèze-nummers. De twintig meest gekozen nummers staan in volgorde van het aantal stemmen op het album. Op De Peel In Brand is het meest gestemd. Dat is een van de eerste nummers van de groep.

De Peel In Brand verscheen in 1987 al op een titelloze mini-lp, maar werd bekender toen het vier jaar later in een andere versie op het eerste volledige album Boem stond. Naar aanleiding van de stemming werd De Peel In Brand eind 2005 voor het eerst op single uitgebracht. Dit betrof een nieuw opgenomen versie, de derde studioversie van het nummer dus. Op 17 december komt deze op nummer 34 binnen in de Top 40 en blijft daar drie weken staan.

Uit de selectie op Kilomeaters blijkt dat de fans de groep meer waarderen om hun rustige nummers dan om het feestrepertoire waarmee ze in de jaren 90 geregeld in de hitlijst stonden. Desalniettemin staan bijna alle Top 40-hits van de groep op het album. Alleen Kroenenberg en de twee samenwerkingen met Flaco Jimenez (The Moon Is Mine en She Stole My Accordeon) ontbreken. Het hoogst genoteerde nummer dat voor 2005 al in de Top 40 had gestaan, is 't Roeie Klied uit 1995. De grootste hit van de groep, Bestel Mar, staat op nummer 12.

Rowwen Hèze komt uit het Limburgse dorpje America en vernoemde zich naar de bijnaam van Christiaan Hesen (1853-1947), een kluizenaar uit hetzelfde dorp die volgens de overlevering een angstaanjagend uiterlijk en onaangepaste gewoontes had. Rowwen Hèze kan vertaald worden als ‘rauwe Hesen’.

Verder op deze dag:
1975: Dave stijgt naar nummer 1 met Dansez Maintenant. De Amsterdammer Wouter Otto Levenbach scoort daarmee zijn eerste en enige nummer 1-hit onder zijn  artiestennaam.
1977: Golden Earring begint aan een tournee in de Verenigde Staten. De formatie uit Den Haag staat onder meer in het voorprogramma van Aerosmith.
1996: De Amerikaanse primeur van de film Space Jam is een feit. De soundtrack brengt begin 1997 twee grote hits voort : Hit 'Em High van The Monstars Of Space Jam (nr. 4) en I Believe I Can Fly van R. Kelly (nr. 1)
2003: De allereerste finale van het Junior Eurovisie Songfestival wordt uitgezonden. De editie wordt gewonnen door Dino Jelušić uit Kroatië. Roel eindigt namens Nederland op plaats 11 met Mijn Ogen Zeggen Alles.
2008: Dochters van Marco Borsato maakt de reuzensprong van nummer 26 naar nummer 1. Het aantal nummer 1-hits van Marco Borsato komt nu op veertien te staan.

Vandaag geboren:
1924 - Olga Lowina, bij overlijden 69 jaar,
1928 - C.W. McCall, bij overlijden 93 jaar,
1932 - Petula Clark,
1936 - Letty De Jong, bij overlijden 71 jaar,
1941 - Rick Kemp, Steeleye Span
1945 - Anni-Frid Lyngstad, ABBA
1946 - Dirk Van Der Horst, bij overlijden 57 jaar, BZN | Dizzy Man's Band | Next One
1949 - Steve Fossen, Heart
1950 - Jack Ryland, bij overlijden 45 jaar, Three Dog Night
1951 - Frank Infante, Blondie
1952 - Antonella Ruggiero, Matia Bazar
1954 - Tony Thompson, bij overlijden 48 jaar, Chic | The Power Station
1955 - Joe Leeway, Thompson Twins
1959 - Mike Yung,
1960 - Bea Van der Maat, bij overlijden 62 jaar, Won Ton Ton
1960 - Keith Washington,
1962 - Gary Mounfield, The Stone Roses
1968 - Ol' Dirty Bastard, bij overlijden 35 jaar, Wu-Tang Clan
1974 - Chad Kroeger, Nickelback
1983 - Vivienne Van Den Assem, Zoop
1987 - Tommy Trash,
1988 - B.o.B,
2000 - Zay Hilfigerrr,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) My Special Prayer- Percy Sledge (Atlantic), 5 weken op nummer 1
1975 - 1 (2) Dansez Maintenant- Dave (CBS), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (1) Woman In Love- Barbra Streisand (CBS), 5 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Don't Leave Me This Way- Communards with Sarah Jane Morris (London), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Alane- Wes (Saint George), 3 weken op nummer 1
2003 - 1 (2) Cowboy- Ch!pz (Glam Slam), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (26) Dochters- Marco Borsato (Universal), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) Nothing Really Matters- Mr Probz (Left Lane), 5 weken op nummer 1

(15/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season