Nieuws
Op deze dag in 1987

Vandaag: het ongeluk van Koos Alberts

Koos Alberts
Koos Alberts  Ray Charles  Jeff Wayne  Jan Van Veen  Willem Duyn  Peter Koelewijn  Patricia Paay  Dana  Middle Of The Road  Donna Summer  Urban Cookie Collective  Grace Slick  Snow  Darryl 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Koos Alberts raakt zwaargewond bij een ernstig auto-ongeluk.

In de nacht van 29 op 30 oktober 1987 rijdt Koos Alberts naar huis na een optreden in Rotterdam. Normaal gesproken brengt zijn echtgenote Joke hem altijd naar optredens, maar zij is deze avond verhinderd, omdat ze een volleybalwedstrijd moet spelen. Daarom moet de zanger vandaag zelf rijden. 

Het is die nacht mistig. Tegen drie uur ’s nachts komt Koos Alberts aan in het Gelderse dorpje Hierden, waar hij woont, maar vlak bij zijn huis vliegt zijn auto uit de bocht en rijdt hij tegen een boom. Waarschijnlijk is hij achter het stuur in slaap gevallen. Een buurtbewoner ontdekt het ongeluk en schakelt de hulpdiensten in. De zanger wordt met spoed naar het ziekenhuis in Harderwijk gebracht, waar al snel wordt geconstateerd dat de situatie ernstig is. Hij wordt overgeplaatst naar het Sophiaziekenhuis in Zwolle. Daar stelt men vast dat Koos Alberts een dwarslaesie heeft en vanaf zijn borst verlamd is. Hij zal de rest van zijn leven afhankelijk zijn van een rolstoel. Bovendien stellen de artsen vast dat hij problemen heeft met zijn stembanden.

Er volgt een zware periode van revalidatie. Ondanks alles is Koos Alberts vastberaden zijn zangcarrière voort te zetten. En dat lukt ook. In 1988 wordt op verzoek van Alberts zelf, zijn reeds opgenomen album Het Leven Gaat Door uitgebracht. De single Eenmaal Kom Jij Terug behaalt in augustus 1988 de tweede plaats in de Top 40. Dat nummer is een cover van de countryklassieker I Can’t Stop Loving You en vooral bekend in de uitvoering van Ray Charles. Rond diezelfde tijd verschijnt de zanger voor het eerst weer in het openbaar. 

Vanaf 1989 staat Koos Alberts, weliswaar in een rolstoel en met nog maar één werkende stemband, weer met enige regelmaat op het podium. Zijn Top 40-prestaties gaan gewoon door. Tussen 1989 en 1996 scoort hij elk jaar één Top 40-hit. Op 71-jarige leeftijd, op 28 september 2018, overlijdt de zanger

Dit gebeurde er nog meer op 30 oktober:
Veronica zendt op 30 oktober 1978 op Hilversum I een nieuwe versie van het legendarische hoorspel War Of The Worlds uit.

De geschiedenis van dit hoorspel begint precies 40 jaar eerder, op 30 oktober 1938. Op die dag zendt CBS War Of The Worlds ter gelegenheid van Halloween voor het eerst uit. Het door Orson Welles gemaakte radiohoorspel leidt in de Verenigde Staten tot massahysterie. In War Of The Worlds, naar de gelijknamige sciencefictionroman van H.G. Wells uit 1898, wordt een verhaal verteld over wezens van Mars die de Aarde aanvallen. Het verhaal werd echter gebracht alsof het een rechtstreeks nieuwsverslag is. Aan het begin werd weliswaar aangekondigd dat het om fictie ging, maar dat is heeft niet iedereen gehoord of is niet tot iedereen doorgedrongen. Ruim een miljoen mensen dacht dat aarde echt wordt aangevallen door marsmannetjes.

Veertig jaar na het hoorspel (en tachtig jaar na het boek) zorgde een nieuwe bewerking voor hitparadesucces. Onder leiding van Jeff Wayne verscheen War Of The Worlds als conceptalbum. De vocalen werden geleverd door Justin Hayward (The Moody Blues), Phil Lynott (Thin Lizzy), Julie Covington, David Essex en Chris Thompon (Manfred Mann’s Earth Band). De beroemde vertelstem is van acteur Richard Burton. De twee nummers waarop Justin Hayward de zang levert, werden ingekort en uitgebracht op single. Ze halen allebei de Top 40. Het grotendeels instrumentale The Eve Of The War komt tot nummer 3 en Forever Autumn tot 22. Het album zelf bereikt de eerste plaats van de albumlijst.

Naar aanleiding van het succes van het conceptalbum van War Of The Worlds besluit Veronica War Of The World opnieuw te maken als hoorspel, maar dan in de Nederlandse taal. Als muziek wordt het conceptalbum van Jeff Wayne gebruikt. Daaroverheen zijn de stemmen van Jan Van Veen, Willem Duyn, Peter Koelewijn en Patricia Paay te horen. Het hoorspel wordt uitgezonden tussen 22:55 en 0:30 uur op Hilversum I. In de jaren daarna is het hoorspel een paar keer herhaald. Deze uitvoering is nooit op lp of cd uitgebracht, maar is wel terug te vinden op internet.

In 1989 bereikt The Eve Of The War nog eens de twaalfde plaats in de Top 40. Door een remix van Ben Liebrand is er opnieuw belangstelling ontstaan voor het nummer. Het is evenwel de originele versie die dat jaar terug in de Top 40 komt en niet de remix. Ook het album War Of The Worlds keer terug in de album Top 100. In 2005 keert dat album nog eens voor een paar weken terug, naar aanleiding van de verfilming door Steven Spielberg. Een jaar later start een theatertournee van Jeff Wayne’s War Of The Worlds. De vertelstem van de inmiddels overleden Richard Burton wordt hierin geplaybackt door een groot hologram van het hoofd van de acteur.

Verder op deze dag:
1997: In Ierland vinden presidentsverkiezingen plaats. Een van de kandidaten is zangeres Dana Scallon, die in 1970 het Eurovisiesongfestival won. Dana doet mee als onafhankelijke kandidaat. Ze staat voor strenge katholieke waarden en is tegen abortus. Ze krijgt 175.458 stemmen (13,8%) en eindigt daarmee op de derde plaats.
2015: Met Hello schrijft Adele een streaming record op haar naam als het in de eerste week ruim 7,3 miljoen keer wordt aangeklikt.
2019: Voor het zevende jaar op rij is Michael Jackson de overleden artiest waar het meeste geld (60 miljoen dollar) aan wordt verdiend, zo berekent Forbes. 

Vandaag geboren:
1938 - Loulou Tielman, bij overlijden 55 jaar, Tielman Brothers
1939 - Grace Slick, Jefferson Airplane | Starship
1941 - Otis Williams, The Temptations
1946 - Chris Slade, Manfred Mann's Earth Band | AC/DC
1947 - Timothy B. Schmit, Poco | Eagles
1954 - Tom Browne,
1955 - Sylvia Crooks, The Internationals
1960 - Byron Burke, Ten City
1963 - Jerry De Borg, Jesus Jones
1967 - Gavin Rossdale, Bush
1969 - Snow,
1973 - Maury Lobina,
Eiffel 65
1984 - Angezz,
1984 - Helsloot,
1987 - Darryl,
1994 - Dirtbike LB, D-Block Europe
1997 - Dioni Jurado-Gomez, B-Brave

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) This Strange Effect- Dave Berry (Decca), 2 weken op nummer 1
1971 - 1 (2) Soley Soley- The Middle Of The Road (RCA), 1 week op nummer 1
1976 - 1 (1) Mon Amour- BZN (Negram), 4 weken op nummer 1
1982 - 1 (2) State Of Independence- Donna Summer (Warner), 1 week op nummer 1
1993 - 1 (3) The Key:The Secret- Urban Cookie Collective (Pulse8), 1 week op nummer 1
1999 - 1 (1) If I Could Turn Back The Hands Of Time- R. Kelly (Jive), 2 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Wat Zou Je Doen - Live In De Kuip- Marco Borsato & Ali B (Universal), 4 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Just The Way You Are- Bruno Mars (Elektra), 3 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Easy On Me- Adele (Columbia), 2 weken op nummer 1

(30/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season