Top 4: Golden Globe-hits

- Top 4

 Céline Dion Bill Medley Jennifer Warnes Adele Stevie Wonder
Doris Day met een Golden Globe, 1960

Vannacht zijn in Amerika de Golden Globes uitgereikt. Deze worden na de Oscars als de belangrijkste filmprijzen ter wereld beschouwd. Eén van de categorieën is die van beste filmlied.

Shallow (van Lady Gaga en Bradley Cooper) won dit jaar de prijs voor beste song. Hieronder geven we je de vier voormalige Golden Globe-winnaars met het meeste Top 40-succes.

1 My Heart Will Go On - Céline Dion (1998, 730 pnt, #1, uit Titanic)

Het had niet veel gescheeld of Céline Dion had nooit een hit gehad met My Heart Will Go On. Ten eerste wilde Titanic-regisseur James Cameron alleen gebruik maken van instrumentale muziek die paste bij de periode waarin de film zich afspeelt: 1912. Ten tweede was Céline Dion zelf niet direct enthousiast over het nummer. Ze werd echter overgehaald door haar echtgenoot René Angélil, die wel de potentie van het nummer inzag. Nadat Cameron de uitvoering van Céline Dion had gehoord ging ook hij overstag. In de film zelf was alleen de instrumentale versie te horen, maar tijdens de aftiteling klonk de Célines uitvoering door de luidsprekers.
Zowel in commercieel als in artistiek opzicht was Titanic een gigantisch succes. Het was de eerste film die meer dan een miljard dollar opbracht. Titanic werd beloond met vier Golden Globes: die voor beste film, beste regisseur, beste filmmuziek en beste filmlied. Voor Céline Dion was het niet haar eerste Golden Globe-winnende filmhit. Haar duet Beauty And The Beast met Peabo Bryon uit de gelijknamige film sleepte ook al een beeldje in de wacht. En een jaar na My Heart Will Go On was het weer raak voor de Canadese zangeres. Toen won haar duet The Prayer met Andrea Bocelli uit de animatiefilm Quest For Camelot een Golden Globe. Dit nummer heeft evenwel nooit in de Top 40 gestaan.

2 (I've Had) The Time Of My Life - Bill Medley & Jennifer Warnes (1987, 655 pnt, #1, uit Dirty Dancing)

De verwachtingen van Dirty Dancing waren in 1987 niet zo hoog, omdat de film met een klein budget was opgenomen. Desondanks werd de dansfilm een kassucces en dat gold ook voor de soundtrack van de film. (I’ve Had) The Time Of My Life stond in 1988 negen weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en werd daarmee de grootste Top 40-hit uit de jaren 80. Bovendien wist het nummer zijn Golden Globe-nominatie te verzilveren.
(I’ve Had) The Time Of My Life werd gezongen door Bill Medley en Jennifer Warnes. Voor Warnes was het haar eerste Top 40-hit, maar ze had wel al eerder een Golden Globe-winnend nummer gezongen met Up Where We Belong, het duet met Joe Cocker uit de film An Officer And A Gentleman.
Bill Medley had al drie hits op zijn naam staan als helft van het duo The Righteous Brothers, waaronder de top 10-hit Unchained Melody uit 1965. Dat nummer werd in 1990 alsnog een nummer 1-hit nadat het was gebruikt in de film Ghost. Toevallig of niet: net als in Dirty Dancing is in die film een hoofdrol weggelegd voor Patrick Swayze.

3 Skyfall - Adele (2012, 633 pnt, #1, uit Skyfall)

De statistieken zagen er in 2013 niet zo gunstig uit voor Adele. Skyfall was het titelnummer van de gelijknamige James Bondfilm en Bondfilms leken niet zo populair bij leden van de Hollywood Foreign Press Association, die verantwoordelijk zijn voor de toekenning van de Golden Globes. Er was nog maar één Bondfilm die ooit een Golden Globe had gewonnen: de allereerste Bondfilm Dr. No uit 1962. En niet eens in een grote categorie. Ursula Andress was een van drie actrices die een prijs kregen als beste nieuwkomer.
Skyfall was het zevende officiële Bondthema dat genomineerd werd in de categorie voor beste originele lied. Hoewel haar zes voorgangers allemaal strandden, was het bij Adele wel raak. Zij won als eerste artiest een Golden Globe met een Bondthema. Ook in de Top 40 deed Skyfall het uitstekend. Van alle elf Bondthema’s die ooit in de Top 40 hebben gestaan, is Skyfall veruit de succesvolste. Na For Your Eyes Only van Sheena Easton is het bovendien het enige dat op nummer 1 belandde.
Met haar prijs heeft Adele wellicht een trend gestart. Drie jaar later ging de Oscar voor beste filmlied namelijk naar Writing's On The Wall van Sam Smith. Dit nummer was het titellied van de opvolger van Skyfall: Spectre. Naar verwachting komt de volgende Bondfilm uit in 2020, dus we moeten nog tot 2021 wachten om te weten of het volgende Bondthema weer een Golden Globe gaat winnen.

4 I Just Called To Say I Love You - Stevie Wonder (1984, 549 pnt, #1, uit The Woman In Red)

In de jaren 80 deden filmhits het erg goed in de Top 40. I Just Called To Say I Love uit The Woman In Red had dan ook veel concurrentie in 1985. Terwijl er in voorgaande jaren telkens vijf nummers genomineerd waren voor beste filmlied, waren dat er dit jaar zes. Onder die genomineerden bevonden zich top 10-hits als Against All Odds (Take A Look At Me Now) van Phil Collins, When Doves Cry van Prince en Ghostbusters van Ray Parker Jr. Al deze nummers hebben bovendien op de eerste plaats gestaan in de Amerikaanse Billboard Hot 100.
De grootste van al deze hits was echter I Just Called To Say I Love You van Stevie Wonder, die met dat nummer zijn enige nummer 1-hit scoorde. Dat was achttien jaar na zijn Top 40-debuut met Blowin’ In The Wind. Ondanks de sterke concurrentie ging Stevie uiteindelijk met de Golden Globe naar huis. Extra bijzonder was dat Stevie Wonder het beeldje zelf in ontvangst mocht nemen. De prijs wordt namelijk nooit uitgereikt aan de uitvoerder, maar aan de songwriters. In het geval van I Just Called To Say I Love You was dat Stevie Wonder zelf. Daarmee is hij naast Adele, die eveneens meeschreef aan haar eigen hit, de enige artiest in deze top 4 die ook daadwerkelijk een Golden Globe in zijn prijzenkast heeft staan.

(Foto: BSR Agency)