Nieuws
Op deze dag in 1987

Vandaag: Dirty Dancing in première

Vandaag: Dirty Dancing in première
Jennifer Warnes  Bill Medley  Patrick Swayze  Eric Carmen  3Js  The Beatles  Tavares  Nico Haak  Bryan Adams  Ol' Dirty Bastard  U2  Paul McCartney  Leon Russell 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de Nederlandse première van de filmklassieker Dirty Dancing.

Frances is op vakantie met haar ouders en haar zus. In het hotel waar ze verblijven, duikt zij de personeelsruimte in. Het neefje van danser Johnny Castle is in eerste instantie van plan om haar weg te werken, maar hij neemt Frances toch mee. Nadat Johnny haar vraagt om met hem te dansen, wordt ze verliefd. In de afscheidsavond voeren Johnny en Frances de iconische lift uit. 

Dit is ongeveer het verhaal van Dirty Dancing, een film die op 13 november 1987 in première gaat in Nederland. De hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor Jennifer Grey (Frances) en Patrick Swayze (Johnny). De film wordt een daverend succes dat te vergelijken is met het succes van Grease uit 1978. De soundtrack van de laatstgenoemde film leverde grote hits op van John Travolta, Olivia Newton-John en Frankie Valli. De soundtrack van Dirty Dancing zal in 1987/1988 eveneens veelvuldig terug te vinden zijn in de Top 40.

Zo scoort Eric Carmen begin 1988 zijn eerste Top 40-hit sinds twaalf jaar. Met Hungry Eyes bereikt hij de twaalfde plaats. Ook hoofdrolspeler Patrick Swayze is terug te vinden in de Lijst der Lijsten. Zijn She's Like The Wind komt tot plaats 10. De grootste hit van de soundtrack is echter (I've Had) The Time Of My Life van Bill Medley (ex-Righteous Brother) en Jennifer Warnes. Op 12 december 1987 komt deze single binnen in de Top 40 op nummer 35.

Anderhalve maand later, op 23 januari 1988, stijgt het duo naar de eerste plaats. Die positie wordt negen weken later pas verlaten! Hits als Father Figure van George Michael, Sign Your Name van Terence Trent D'Arby, I Think We're Alone Now van Tiffany en Angel Eyes (Home And Away) van Wet Wet Wet blijken geen partij te zijn voor Medley en Warnes. Op 26 maart 1988 neemt Billy Ocean dan toch het stokje over met Get Outta My Dreams, Get Into My Car. Zo blijkt zowel de film Dirty Dancing als de soundtrack daarvan een daverend succes te zijn.

Dit gebeurde er ook op 13 november:
Bijna 4 miljoen mensen kijken op 13 november 2020 naar de finale van het tweede seizoen van The Masked Singer. Aan het eind van het programma wordt onthuld welke zanger in het pak van Neptunus zit.

Eind september 2020 was op RTL 4 het tweede seizoen van The Masked Singer van start gegaan. Naar aanleiding van het succes van seizoen 1 waren er nu niet 6 maar 8 afleveringen en deden er zelfs 15 BN’ers mee in plaats van 12. Misschien komt het omdat de horeca gesloten is vanwege de coronacrisis, maar dit jaar kijken er nog veel meer mensen naar het programma. In The Masked Singer moet een panel aan de hand van de stemmen en tips raden welke bekende Nederlanders er verborgen zitten in de extravagante pakken.

Tussen de deelnemers van dit jaar zaten Willeke Alberti, Kim Feenstra, Mattie Valk en Famke Louise. Zij vielen allemaal echter al af voor de halve finale. In de finale blijven de panter, de zebra, de vos en Neptunus over. In die eerste drie pakken zitten achtereenvolgens Nicolette Van Dam, Najib Amhali en Noortje Herlaar.

De winnaar wordt Neptunus. Dat blijkt uiteindelijk Jan Dulles. Hij werd door alle panelleden goed geraden. Tijdens de finale zingt hij het nummer Pride (In The Name Of Love) van U2. Fanatieke RTL-kijkers hadden zijn stem toen helemaal kunnen herkennen, want in 2017 had Jan dit nummer ook al eens gezongen in een aflevering van RTL Late Night. De tips over Jan verwezen onder meer naar zijn deelname aan The Passion en het Eurovisiesongfestival en natuurlijk naar zijn groep, de 3Js. Jan Dulles was overigens niet de eerste Top 40-artiest die The Masked Singer gewonnen heeft. Nicola Roberts van Girls Aloud had in februari al het eerste seizoen van de Britse versie gewonnen. Daarna volgden nog Kandi Burruss (VS) en Sandra Kim (België).

In totaal kijken er 3,86 miljoen mensen naar de finale van The Masked Singer. Daarmee werd het programma het best bekeken RTL-programma sinds de finale van het eerste seizoen van Idols met Jim en Jamai. Daar keken destijds bijna 5 miljoen mensen naar.

Verder op deze dag:
1965: The Beatles scoren met Yesterday. Het is alweer hun vijfde nummer 1-hit in de Top 40, die op dit moment nog geen jaar oud is!
1976: Tavares stijgt naar nummer 1 met Heaven Must Be Missing An Angel. Het is de eerste en laatste nummer 1-hit van de gebroeders Tavares.
1990: Nico Haak is op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De Delftse zanger is vooral bekend als zanger van De Paniekzaaiers, waarmee hij hits scoorde met onder meer Joekelille (nr. 7 in 1973) en Foxie Foxtrot (nr. 4 in 1975).
1991: Bryan Adams verzoekt alle radiostations in de Amerikaanse staat Louisiana om (Everything I Do) I Do It For You niet meer te draaien. Het lied wordt namelijk gebruikt in een verkiezingsfilmpje van ex-Ku Klux Klan-leider David Duke, die gouverneur wil worden van de staat.
2004: De Amerikaanse rapper Ol' Dirty Bastard overlijdt twee dagen voor zijn 36-jarige verjaardag, nadat hij cocaïne combineerde met pijnstiller Tramadol. ODB maakte deel uit van de groep Wu-Tang Clan en scoorde in 1998 een nummer 1-hit met Ghetto Supastar (That Is What You Are).
2004: Vertigo van U2 maakt zijn entree in de Top 40. Het is de eerste single van het veertiende album How To Dismantle An Atomic Bomb. Vertigo bereikt nummer 2.
2005: Paul McCartney geeft een concert voor publiek in de ruimte. Hij is daarmee de allereerste artiest die dat doet.
2014: Leon Russell overlijdt op 74-jarige leeftijd. Hij speelde in de band van Joe Cocker en zijn nummers werden succesvol gecoverd door anderen, waaronder de Carpenters en George Benson. In 1974 stond hij zelf, met The Lonely One, in de Tipparade.

Vandaag geboren:
1934 - Jimmy Fontana, bij overlijden 78 jaar,
1934 - Kamahl,
1941 - Raymond Froggatt, bij overlijden 81 jaar,
1944 - Timmy Thomas, bij overlijden 77 jaar,
1945 - John Lund,
Smoke
1947 - J.C. Crowley,
Player
1949 - Roger Steen, Tubes
1951 - Bill Gibson, Huey Lewis And The News
1953 - Andrew Ranken, The Pogues
1953 - Henriette Heichel, Dschinghis Khan
1960 - Wayne Parker, Glass Tiger
1979 - Nikolai Fraiture, The Strokes
1993 - Julia Michaels,
1993 - Lucas Hamming,
2000 - 24kGoldn,

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (2) Yesterday- The Beatles (Parlophone), 1 week op nummer 1
1971 - 1 (1) Soley Soley- The Middle Of The Road (RCA), 3 weken op nummer 1
1976 - 1 (2) Heaven Must Be Missing An Angel- Tavares (Capitol), 1 week op nummer 1
1982 - 1 (1) Pass The Dutchie- Musical Youth (MCA), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)- Meat Loaf (Virgin), 2 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) If I Could Turn Back The Hands Of Time- R. Kelly (Jive), 4 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Zinloos- Lange Frans & Baas B feat. Ninthe (Walboomers), 2 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Just The Way You Are- Bruno Mars (Elektra), 5 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Easy On Me- Adele (Columbia), 4 weken op nummer 1

(13/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me