Nieuws
Op deze dag in 1997

Vandaag: Titanic in première

Vandaag: Titanic in première
Céline Dion  The Beach Boys  Neil Diamond  Diana Ross  The Byrds  Emilia  Normaal 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de première van de legendarische film Titanic, die Céline Dion een monsterhit bracht.

Op 10 april 1912 maakte het schip RMS Titanic zijn allereerste reis. Die reis verliep desastreus: de boot kwam vijf dagen later in aanraking met een ijsberg, met een gigantische hoeveelheid schade tot gevolg. Ruim 1.500 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Deze ramp heeft een plek in de geschiedenisboeken gekregen. Daarnaast zijn er meerdere kunstwerken gemaakt waarin de botsing van de Titanic centraal staat. De bekendste daarvan is de film Titanic, die op 19 december 1997 in Amerika in première gaat. In Nederland moeten we nog iets langer wachten. Bij ons draait de film pas vanaf 29 januari 1998 in de bioscoop.

De film draait om het liefdeskoppel Rose (Kate Winslet) en Jack (Leonardo DiCaprio), dat aan boord is in de Titanic. Even later is te zien dat Rose de trap richting de hemel bewandelt. Boven staat Jack te wachten op haar. Jack heeft de ramp in ieder geval niet overleefd, maar van Rose is het de vraag of ze echt is gestorven of dat ze aan het dromen is. De soundtrack van Titanic is grotendeels instrumentaal. Eén track vormt echter een uitzondering: My Heart Will Go On van Céline Dion.

De tekst van dit lied was geschreven door Will Jennings, die voorheen furore maakte als countryzanger. Het instrumentale vlak werd (zoals alle tracks op de soundtrack van Titanic) gecomponeerd door James Horner. Als zangeres werd de Canadese zangeres Céline Dion aangewezen, die een week na de première van Titanic haar tweede nummer 1-hit scoort. Dat gebeurt echter met Tell Him, een duet met Barbra Streisand. Céline Dion zelf was overigens niet direct enthousiast over het nummer. Ze werd echter overgehaald door haar echtgenoot René Angélil, die wel de potentie van My Heart Will Go On inzag. Ze zong één keer een demo in en deze demo heeft uiteindelijk de soundtrack gehaald. In de film zelf is alleen de instrumentale versie te horen, maar tijdens de aftiteling klinkt de versie van Céline Dion door de luidsprekers.

Célines derde nummer 1-hit heeft uiteraard niet lang op zich laten waten. Op 21 februari 1998 stijgt My Heart Will Go On naar de eerste plaats en daar verblijft ze liefst tien weken. Frozen van Madonna en Coming Home van Roméo worden van de koppositie gehouden. Nooit eerder wist een zangeres de Top 40 zo lang aan te voeren. Het record zou pas in 2014 worden verbroken, wanneer Jess Glynne elf weken op nummer 1 staat met Rather Be (in samenwerking met Clean Bandit). My Heart Will Go On heeft nog wel altijd het record van grootste hit die de Oscar voor beste originele filmlied heeft gewonnen.

Dit gebeurde er nog meer op 19 december:
The Beach Boys beginnen op 19 december 1970 rond 5 uur 's ochtends aan een concert in Amsterdam.

Vijf uur ’s ochtends is wel een heel vreemde tijd om te beginnen aan een optreden. The Beach Boys hadden eigenlijk veel eerder moeten beginnen in het Concertgebouw in Amsterdam, maar de groep liep een vertraging op van bijna vijf uur. Het optreden stond gepland voor iets na middernacht, maar de groep zat vast op de luchthaven Heathrow in Londen. Door de dichte mist kon hun vliegtuig naar Schiphol niet vertrekken. In allerijl verhuisden The Beach Boys en hun gevolg naar de kleinere luchthaven Gatwick, waar ze mee konden met een vlucht naar Brussel.

Organisator Paul Acket had ondertussen zeven Mercedessen geregeld, die de groep zo snel mogelijk naar Amsterdam bracht. Het publiek werd tot de aankomst voortdurend op de hoogte gebracht van waar de groep zich op dat moment bevond. Bij hun aankomst worden The Beach Boys met luid applaus verwelkomd en ze geven vervolgens een spetterend optreden van anderhalf uur. Twee jaar later wordt deze gebeurtenis opgenomen in de hoestekst van het album Holland.

Later die dag vertelt Bruce Johnston in een interview op Radio Caroline hoe enthousiast hij is over het Nederlandse publiek. "De band en ik hebben veel respect voor het [Nederlandse, red.] publiek. [...] Ze luisteren naar de songteksten. Ik zou hier best willen wonen." Diezelfde avond treedt de groep nog op in De Doelen in Rotterdam en op 20 december nogmaals in het Concertgebouw. De groep staat op dat moment in de Top 40 met Tears In The Morning. Twee weken naar hun Nederlandse concerten stijgt dit nummer naar de top 10. Nederland is het enige land waar dit nummer een grote hit wordt.

In februari 1972 keren The Beach Boys terug naar Nederland, waarna ze daadwerkelijk enkele maanden in ons land gaan wonen.

Verder op deze dag:
1980: In Amerika gaat de film The Jazz Singer in première. Hoofdrolspeler Neil Diamond verschijnt met twee singles van de soundtrack de Top 40: Love On The Rocks (nummer 13) en Hello Again (nummer 32).
1981: Diana Ross stijgt naar de eerste plaats met Why Do Fools Fall In Love. Het is de allereerste (en tegelijkertijd de enige) nummer 1-hit voor de ex-Supreme.
1993: Drummer Michael Clarke overlijdt op 50-jarige leeftijd aan een leveraandoening. Hij verwierf bekendheid bij The Byrds, waarmee hij een grote hit scoorde met Mr. Tambourine Man in 1965.
1998: Emilia scoort een nummer 1-hit met haar debuutsingle Big Big World. De Zweedse blijkt een onvervalste eendagsvlieg te zijn, want deze ballad is haar enige Top 40-hit
2015: Normaal zet een punt achter de muzikale loopbaan met een afscheidsconcert in de Arnhemse Gelredome. Zanger Bennie Jolink gaf al meerdere keren aan dat hij het niet meer kan opbrengen.

Vandaag geboren:
1934 - Rudi Carrell, bij overlijden 71 jaar,
1941 - Maurice White, bij overlijden 74 jaar, Earth, Wind & Fire
1944 - Alvin Lee, bij overlijden 68 jaar, Ten Years After
1945 - John McEuen, Nitty Gritty Dirt Band
1958 - Limahl, Kajagoogoo
1977 - Elisa,
1978 - Wisin, Wisin & Yandel
1986 - Rio,
1991 - Jorge Blanco,
1998 - Frans,
1999 - Shalisa,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) She Likes Weeds- Tee-Set (Negram), 2 weken op nummer 1
1981 - 1 (2) Why Do Fools Fall In Love- Diana Ross (Capitol), 1 week op nummer 1
1987 - 1 (1) Faith- George Michael (Epic), 6 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) I Will Always Love You- Whitney Houston (Arista), 2 weken op nummer 1
1998 - 1 (2) Big Big World- Emilia (Universal), 1 week op nummer 1
2009 - 1 (1) Just Say Yes- Snow Patrol (Fiction), 3 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Sorry- Justin Bieber (Def Jam), 3 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) The Business- Tiësto (Musical Freedom), 4 weken op nummer 1

(19-12-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It