Nieuws
Op deze dag in 1995

Vandaag: comeback van The Beatles

The Beatles
The Beatles  Ed Sheeran  James Brown  The Who  Melanie C  Spice Girls  George Harrison  Bob Dylan  Robbie Williams  Adele  Justin Bieber 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de wereldwijde première van Free As A Bird van The Beatles.

Nadat The Beatles in 1970 uit elkaar vielen, wisten John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr stuk voor stuk successen te boeken zonder elkaar. Lennon heeft met de Plastic Ono Band (onder leiding van zijn echtgenote Yoko Ono) grote hits gescoord  met de klassiekers Imagine en Happy Xmas (War Is Over). Op 8 december 1980 werd hij op 40-jarige leeftijd vermoord. De zojuist genoemde klassiekers belandden daarna opnieuw in de top 10.

Drie jaar voor zijn dood nam John Lennon Free As A Bird op. Een tape van die opname (die Lennon nooit af wist te krijgen) werd in 1994 door zijn oud-collega's van The Beatles gebruikt. McCartney, Harrison en Starr zongen vervolgens stuk voor stuk hun eigen solo, waardoor Free As A Bird werd getransformeerd tot een echte Beatles-track. De wereldwijde première van deze 'nieuwe' single vindt plaats op 20 november 1995.

Free As A Bird weet aan te slaan in Nederland. Op 23 december 1995 stijgt de Fab Four naar de tiende plaats in de Top 40. Daarmee staat er voor het eerst sinds 18 juli 1970 een track van The Beatles in de top 10! Het legendarische viertal verbreekt hiermee het record van Roy Orbison. Nadat zijn Say You're My Girl op 28 augustus 1965 voor het laatst bij de bovenste tien stond, moest hij 23 jaar en 160 dagen wachten op een volgende top 10-hit. Die viel dus op 4 februari 1989 met You Got It.

Inmiddels hebben The Beatles dat record niet meer in handen. Pink Floyd verbreekt in januari 2007 dit record door een top 10-loze periode van bijna 27 jaar af te sluiten met Proper Education. In 2021 zet Boney M. het record dankzij een remix van Rasputin op 41 jaar.

In 2023 halen The Beatles opnieuw de Top 40 met het nummer Now And Then. Net als Free As A Bird en Real Love is dit nummer gemaakt op basis van een demo van John Lennon uit 1977.

Dit gebeurde er ook op 20 november:
Ed Sheeran zet op 20 november 2016 een foto van zichzelf met een opvallende wond op zijn rechterwang op Instagram.

Over de manier waarop hij aan die wond komt, doet een opmerkelijk verhaal de ronde. Op 1 december 2016 schrijft de Britse krant The Sun dat Ed Sheeran en James Blunt allebei te gast waren bij een dinertje van de Britse prinses Beatrice. Zij is de dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson en een kleindochter van koningin Elizabeth. Tijdens het feestje zou er een gesprek ontstaan zijn over ridderordes, waarna James Blunt zei dat hij ook wel geridderd zou willen worden. De prinses zou vervolgens een zwaard gehaald hebben om voor de grap een ceremoniële ridderslag uit te voeren. Ze had echter niet in de gaten dat Ed Sheeran achter haar stond en toen ze het zwaard naar achter tilde om de geknielde James Blunt op zijn schouder te slaan, sneed ze Ed in zijn rechterwang.

De zanger zou daarna meteen naar het ziekenhuis gebracht zijn om de wond te laten hechten. De wond werd uiteindelijk een litteken. Het was dus onvermijdelijk dat journalisten zouden gaan vragen naar de oorzaak van de wond. Omdat de koninklijke familie betrokken was bij het incident, mocht Ed Sheeran er niets over zeggen. Hij hield zijn mond over het voorval, terwijl James Blunt het gerucht in de media juist glashard ontkende.

In januari 2017 is Ed te gast in de talkshow van Graham Norton. De presentator vraagt hem uiteraard hoe hij aan het litteken is gekomen. Gegeneerd zegt hij dat hij daar niet over mag praten, waarmee hij dus eigenlijk al verraadt dat er iets is gebeurd waarbij de Koninklijke familie is betrokken. Vanwege het protocol zegt hij dat Graham Norton maar moet vertellen wat er ‘naar verluidt’ gebeurd is. Nadat de presentator dat gedaan heeft, zegt Ed: “Ik heb geen idee hoe dat verhaal ontstaan is. Er waren niet veel mensen. En twee weken later had ik die enorme jaap op mijn gezicht en mensen vroegen: ‘Wat is gebeurd,’ en dan zei ik: ‘Ik ben gevallen.’ En toen kwam het verhaal plotseling uit …” waarna hij nog snel even toevoegt: “Naar verluidt dan!”

In oktober 2020 komt het zwaardincident nog eens ter sprake in een podcast van twee journalisten van het Amerikaanse tijdschrift GQ. Daarin is Ed Sheerans manager Stuart Camp te gast en hij vertelt dat hij destijds geen zin had om liegen en dat ze daarom nooit hebben gezegd hoe Ed dan wel aan zijn litteken was gekomen. “Ik ga niet liegen omdat iemand zo idioot is om met een zwaard te gaan zwaaien als iedereen dronken is,” aldus Camp. Daarmee lijkt het erop dat het merkwaardige incident uit 2016 daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Verder op deze dag:
1969:
James Brown neemt het nummer Funky Drummer op. Het nummer wordt geen hit, maar jaren later wordt het wereldberoemd. Het bevat namelijk een van de meest gesamplede drumbreaks in de hiphopgeschiedenis.
1973: Drummer Keith Moon verliest zijn bewustzijn tijdens een concert van zijn band The Who. De 19-jarige fan Scott Halpin valt in. Na afloop verklaart hij dat hij na drie nummers kapot was.
2000: Melanie C heeft bekendgemaakt dat zij stopt bij de Spice Girls. Eerder dit jaar had ze twee nummer 1-hits op solobasis gescoord met Never Be The Same Again en I Turn To You.
2003: In Londen wordt de allereerste gitaar van de in 2001 overleden George Harrison verkocht. Het instrument levert €395.000 op.
2004: In Seattle wordt er een expositie geopend over de beginjaren van de muzikale carrière van Bob Dylan, getiteld: American Journey 1956-1966.
2005: Robbie Williams verkoopt voor zijn World Tour in 2006 1,6 miljoen tickets in één dag. Hiermee haalt hij het Guinness Book of Records.
2015: Adele brengt haar derde studioalbum uit. De titel 25 slaat op de leeftijd die ze had toen ze de nummers schreef. Het album breek verschillende verkoop- en streamingrecords.
2015: Justin Bieber breekt een Brits hitlijstrecord door met acht nummers tegelijk in de Top 40 te staan. Elvis Presley, de vorige recordhouder, kwam in 1957 tot zeven. De Britse hitlijstmaker paste later de samenstelling aan waardoor dergelijke records niet meer mogelijk waren. 

Vandaag geboren:
1942 - Norman Greenbaum,
1944 - Paul Griggs, Guys 'N' Dolls | Octopus
1944 - Roald Van Der Horst, bij overlijden 74 jaar, The Phantoms
1945 - Billy Jones, bij overlijden 36 jaar, Oscar Harris & The Twinkle Stars | Billy Jones & The Stars | Thunderstorm
1946 - Duane Allman, bij overlijden 24 jaar,
1946 - Ray Stiles, Mud
1947 - Joe Walsh, James Gang | Eagles
1957 - Jim Brown, UB40
1960 - Paul King, King
1962 - Andy Hobson, The Pretenders
1965 - Mike Diamond, The Beastie Boys
1970 - Phife Dawg, bij overlijden 45 jaar, A Tribe Called Quest
1981 - Kimberley Walsh, Girls Aloud
1982 - Monique De Waal, Kus
1983 - Future,
1985 - Carly Rae Jepsen,
1990 - JoJo,
1994 - Wrister Meiresonne, All Missing Pieces | Son Mieux
1995 - Michael Clifford, 5 Seconds Of Summer

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Yesterday- The Beatles (Parlophone), 2 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Soley Soley- The Middle Of The Road (RCA), 4 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Heaven Must Be Missing An Angel- Tavares (Capitol), 2 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Pass The Dutchie- Musical Youth (MCA), 3 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)- Meat Loaf (Virgin), 3 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) If I Could Turn Back The Hands Of Time- R. Kelly (Jive), 5 weken op nummer 1
2004 - 1 (1) Zinloos- Lange Frans & Baas B feat. Ninthe (Walboomers), 3 weken op nummer 1
2010 - 1 (1) Just The Way You Are- Bruno Mars (Elektra), 6 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Easy On Me- Adele (Columbia), 5 weken op nummer 1

(20/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter