Nieuws
Op deze dag in 2012

Vandaag: Sandra Van Nieuwland uit The Voice

Vandaag: Sandra Van Nieuwland uit The Voice
Sandra Van Nieuwland  Bob Dylan  Otis Redding  Barry Ryan  Elton John  Hakkûhbar  Adele  King Crimson  Emerson, Lake & Palmer 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Sandra Van Nieuwland wordt onverwacht uitgeschakeld in The Voice Of Holland.

Op 24 augustus 2012 werd de eerste aflevering van het derde seizoen van The Voice Of Holland uitgezonden. De 35-jarige Sandra Van Nieuwland maakte gelijk een vliegende start met haar auditie. Ze zong More van Usher en alle vier de stoelen draaiden. Ze koos vervolgens voor het team van Trijntje Oosterhuis. Niet veel later kwam haar auditienummer Usher binnen in de Top 40. Ben Saunders had twee jaar eerder geleden voor zijn overwinning ook al de Top 40 gehaald, maar dat was niet met zijn auditienummer. Bovendien scoorde Sandra een dikke top 3-hit en daar was en nooit bij in de buurt gekomen.

Uiteraard overleefde Sandra The Battles en mocht ze naar de liveshows. Daar maakte ze veel indruk met Ben Howards Keep Your Head Up. In dat jaar mochten de coaches rapportcijfers uitdelen en alle coaches waardeerden het optreden van Sandra met een 10. Haar uitvoering van Keep Your Head Up werd ook een hit en bereikte zelfs de eerste plaats. Alle nummers die ze in de daaropvolgende shows zong, bereikten de Top 40. Op een gegeven moment stond ze zelfs met 3 hits in de top 10 en is de ze eerste zangeres in de Top 40-geschiedenis die dat presteert.

Je zou zeggen dat met zo'n succes de overwinning haar niet meer kan ontgaan. Er zit echter nog een andere sterke zangeres in het team van Trijntje Oosterhuis. Dat is Leona Philippo. Op 7 december 2012 staan zij tegenover elkaar in de halve finale. Sandra zingt Venus en Leona zingt (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Rapportcijfers van de coaches in combinatie met televotes bepalen wie er door mag. Beide zangeressen krijgen hoge rapportcijfers, maar Sandra krijgt weer de hoogste: drie 10'en en een 9½. De kijkers geven echter de voorkeur aan Leona. Zij krijgt 55,1% van de stemmen, terwijl Sandra het met 44,9% moet doen. Dit verschil blijkt te groot en tot grote verbazing van iedereen stopt hier het Voiceavontuur van Sandra Van Nieuwland.

Leona wint een week later het derde seizoen van The Voice Of Holland en scoort een nummer 2-hit met de Bob Marleycover Could You Be Loved. Sandra houdt uiteindelijk echter een grote succes aan haar deelname over. Bovendien zet zij op 5 januari 2013 een unieke prestatie neer. Dan staat zij met vijf singles tegelijk in de lijst. Vooralsnog is zijn de enige act die dat ooit gepresteerd heeft.

Uiteindelijk blijkt Sandra helaas toch geen blijvertje. Ze scoort in de zomer van 2013 nog wel een flinke hit met Hunter, maar daarna keert ze niet meer terug in de lijst.

Dit gebeurde er nog meer op 7 december:
Bob Dylan brengt op 7 december 1975 een bezoek in de gevangenis aan de bokser Rubin Carter, bijgenaamd The Hurricane.

In de nacht van 16 op 17 juni 1966 bestormden twee mannen een café in New Jersey. Ze beschoten de barkeeper en drie klanten. Enkele uren hiervoor zocht bokser Rubin Carter naar geweren die hij een jaar daarvoor verloor. Tien minuten na de moord werd Carter tot stilstand gebracht door de politie. De agenten waren echter op zoek naar een auto met drie inzittenden en de bokser mocht verder rijden. Rubin Carter dacht verlost te zijn van de politie, maar enkele minuten later werd hij wederom staande gehouden. 

De politie kreeg van ooggetuige Al Bello namelijk een beschrijving binnen van de auto. Die beschrijving kwam exact overeen met het uiterlijk van de auto van Carter en de sportman werd gearresteerd. Later werd hij veroordeeld tot drie keer levenslang voor het plegen van een driedubbele moord. Tijdens de veroordeling van Rubin Carter bestond de jury louter uit blanken en de zwarte bokser verdacht het panel van racisme.

Naar aanleiding van deze voorvallen schreef Rubin Carter de autobiografie The Sixteenth Round. Het boek werd gelezen door Bob Dylan en nadat de Amerikaanse singer-songwriter op 7 december 1975 optreedt in een gevangenis in New Jersey, maakt hij zelfs een praatje met de gedetineerde Carter. Zijn verhaal had een inspirerende werking welke hij verwoordde in het nummer Hurricane. De titel is dan ook de bijnaam van de bokser.

Hurricane wordt overigens niet op single uitgebracht, maar groeit wel uit tot één van de grootste klassiekers van Bob Dylan. Rubin Carter wordt vrijgesproken in 1985 en zet zich sindsdien in voor mensen die ten onrechte in de gevangenis zitten. Overigens wordt Bob Dylan in 1983 voor de rechter gesleept door ooggetuige Patty Valentine, die in het lied bij naam wordt genoemd. Zij is van mening dat ze in Hurricane wordt neergezet als onderdeel van het complot waarin Carter wordt beschuldigd. Valentine wordt in het ongelijk gesteld.

Verder op deze dag:
1967:
Otis Redding neemt (Sittin' On) The Dock Of The Bay op. Het is de allerlaatste geluidsopname van de Amerikaanse zanger, die drie dagen later om het leven komt bij een vliegtuigongeluk.
1968: De Britse zanger Barry Ryan scoort zijn enige nummer 1-hit met Eloise. Met het lied staat de man uit Leeds vier weken aan de top van de hitlijst.
1985: Elton John heeft met Nikita zijn eerste nummer 1-hit te pakken. Voor de Brit is het goed raak, want pas na zeven weken verlaat hij de meest geliefde positie voor Top 40-artiesten.
1996: Hakkûhbar bereikt de eerste plaats met Gabbertje. Het is de allereerste Nederlandstalige gabberplaat op nummer 1. Drie weken later is het afgelopen met de hegemonie.
2015: In een tijdsbestek van 45 minuten weet Adele vier shows in de Ziggo Dome uit te verkopen. Ticketmaster laat achteraf weten dat de 'vraag vele malen groter was dan het aanbod'
2016: Greg Lake, frontman van King Crimson en Emerson, Lake & Palmer verliest op 69-jarige leeftijd de strijd tegen kanker.

Vandaag geboren:
1942 - Harry Chapin
, bij overlijden 38 jaar,
1949 - Tom Waits,
1950 - Charlie McGettigan
,
1951 - Henk Temming, Het Goede Doel | Henk & Henk
1958 - Nicole McCloud,
1963 - Claudia Brücken, Propaganda
1974 - Nicole Appleton, All Saints
1979 - Sara Bareilles,
1987 - Aaron Carter, bij overlijden 34 jaar
1988 - Winston Marshall, Mumford & Sons
1999 - Numidia,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (3) Eloise- Barry Ryan (MGM), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) Sing A Song Of Love- George Baker Selection (Negram), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (4) Nikita- Elton John (Rocket), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn- Gordon (CNR), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (4) Gabbertje- Hakkûhbar (Roadrunner), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (1) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 6 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Hey Brother- Avicii (PRMD), 4 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 10 weken op nummer 1

(07/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi