Nieuws
Op deze dag in 1992

Vandaag: Top 40-kleuter slaat toe

Jordy
Jordy  Kinderen Voor Kinderen  Snow Patrol  Adele  John Miles  Justin Bieber 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de entree van de historisch jonge Jordy in de Top 40.

Voor het overgrote deel van de Top 40-artiesten is een kinderdroom uitgekomen. Zanger(es) worden, beroemd worden, grote hits scoren. Op 5 december 1992 komen al die dromen uit voor iemand van een leeftijd waarop je normaal gesproken je allereerste noot zingt. Zijn naam: Jordy. Onder begeleiding van een dancetune legt hij de wereld uit hoe zwaar het leven als baby is. Hij is echter geen baby meer wanneer hij een hit scoort met Dur Dur D'être Bébé ! 

Jordy werd geboren op 14 januari 1988 in de Franse stad Saint-Germain-en-Laye. Muziek kreeg hij vanuit de paplepel ingegoten, want papa Claude Lemoine was als producer betrokken bij de Franse band Rockets. De ouders hadden in een vroeg stadium al besloten om Jordy onder de publiciteit te brengen. Eerst probeerden ze een hoofdrol voor hem te regelen in een televisiecommercial over luiers, maar dat mislukte.

Toen kwam Claude met het idee om Jordy een single op te laten nemen. Hij voorzag simpele teksten van een catchy sound en het resultaat was Dur Dur D'être Bébé ! Op 5 december 1992 komt Jordy met deze track op 4-jarige leeftijd binnen in de Top 40. Hiermee is hij officieel de jongste act aller tijden in de Lijst der Lijsten. Nederland blijkt gecharmeerd van de kleuter en Dur Dur D'être Bébé ! bereikt nummer 3 in de Top 40. In Frankrijk wordt Dur Dur D'être Bébé ! een nummer 1-hit en daarmee heeft Jordy een plekje in het Guinness Book of Records gekregen. Hij is wereldwijd de jongste nummer 1-artiest aller tijden! 

Het heeft natuurlijk niet in de lijn der verwachting gelegen dat Jordy ooit met een opvolger zou komen. Dat is dan ook niet gebeurd. In 2006 neemt de volwassen geworden Fransman nog een plaat op, maar dat wordt totaal geen succes. In datzelfde jaar bracht hij op 18-jaruge leeftijd zijn autobiografie Je Ne Suis Plus Un Bébé ('Ik ben geen baby meer') uit.

Sinds 2008 is Jordy zanger van de rockband Jordy and The Dixies. Inmiddels is hij getrouwd en heeft hij twee kinderen.

Dit gebeurde er nog meer op 5 december:
De VARA zendt op pakjesavond, 5 december 1980, de eerste editie uit van Kinderen Voor Kinderen.

Het idee voor Kinderen Voor Kinderen ontstond bij het kinderprogramma ’t Spant Erom, waarin kinderen onder andere de opdracht kregen een liedje te zingen. Regisseur Flory Anstadt merkte dat er maar weinig leuke popliedjes voor kinderen waren. Kinderen werden daarom in 1980 via radio en televisie opgeroepen om ideeën voor liedjes in te sturen, die vervolgens werden uitgewerkt door professionele tekstschrijvers.

Tijdens de live-uitzending worden de geselecteerde briefschrijvers kort geïnterviewd en worden de liedjes gepresenteerd. De liedjes worden live door de kinderen gezongen (wat in latere edities vaak niet meer het geval is). Het programma werd gekoppeld aan de VARA-speelgoedactie, die zich sinds 1979 ook op kinderen in ontwikkelingslanden richtte ('voor kinderen van daar'). De liedjes van Kinderen Voor Kinderen verschijnen ook op een lp, die de speelgoedactie meer geld oplevert dan ooit tevoren.

Achteraf bleek dat het niet zo slim was Kinderen Voor Kinderen op pakjesavond uit te zenden. Veel gezinnen waren immers bezig met het uitpakken van cadeautjes en keken niet naar de televisie. Daarom werden de liedjes op zondag 8 maart 1981 nog een keer opnieuw opgevoerd door de kinderen. In datzelfde weekend was Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd als eerste Kinderen Voor Kinderen-hit de Top 40 binnengekomen.

In de jaren 80 zijn de Kinderen Voor Kinderen-lp’s erg succesvol, maar na 1993 zwakt de populariteit wat af. Editie 3 en 4 halen in 1982 en 1983 de eerste plaats van de Album Top 100. In de jaren na Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd leveren de Kinderen Voor Kinderen-programma’s nog drie Top 40-hits op: Op Een Onbewoond Eiland (1981), Meidengroep (1983) en Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet (1986). Daarnaast scoort het koor met Anny Schilder en Het Goede Doel in 1984 een hit met Eeuwige Kerst.

Begin jaren 10 scoort het koor plotseling weer twee hits met Hallo Wereld (2012) en Klaar Voor De Start (2013). Deze liedjes worden gekoppeld aan de Kinderboekenweek en dat blijkt een gouden zet. Daarnaast brengt het koor sinds 2013 ook elk jaar een single uit rond de Koningsspelen. Die liedjes gaan steevast gepaard met een dansje dat op honderden basisscholen in Nederland wordt aangeleerd. Nummers als Bewegen Is Gezond, Zij Aan Zij, FitTop10 en ZiggZagg bereikten allemaal de Tipparade, maar vooralsnog is er nog nooit een Koningsspelensingle doorgedrongen tot de Top 40.

Verder op deze dag:
2009: Snow Patrol stijgt naar de eerste plaats met Just Say Yes. De Schotse band rond zanger Gary Lightbody scoort daarmee zijn eerste (en laatste) nummer 1-hit.
2011: 21 van Adele wordt in het Verenigd Koninkrijk het best verkochte album van de eeuw. 21 overtreft het succes van Back To Black (van Amy Winehouse)
2013: Spotify maakt bekend dat voor iedere draabeurt 0,007 dollar wordt afgedragen. De streamingdienst heeft zo, in vijf jaar tijd, ruim een miljard dollar aan royalties uitbetaald.
2015: Justin Bieber is de eerste artiest die met drie hits in de top 5 staat. Bovendien betreft het zijn eerste drie solohits: What Do You Mean? (5), Sorry (1) en Love Yourself (3). Zijn eerste twee hits waren samenwerkingen.
2021: John Miles, bekend van zijn nummer 2-hit Music uit 1976, overlijdt aan de gevolgen van kanker. Hij was 72 jaar.

Vandaag geboren:
1932 - Little Richard, bij overlijden 87 jaar,
1938 - J.J. Cale, bij overlijden 74 jaar,
1944 - Lucas Sideras, Aphrodite's Child
1946 - Andy Kim,
1946 - José Carreras,
1947 - Jim Messina, Loggins & Messina | Poco
1947 - Rick Wills, Foreigner
1949 - Marco Vrolijk, Supersister | Sweet Okay Supersister
1955 - Marianne Weber, Het Holland Duo
1965 - John Rzesnik, Goo Goo Dolls
1967 - René Shuman, Shuman & Angel-Eye
1977 - Paddy Kelly, The Kelly Family
1980 - Ziaman Higgins, Cleopatra
1981 - Avery Storm,
1982 - Keri Hilson,
1986 - Kyteman,
1998 - Conan Gray,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) Where Have I Been Wrong- The Cats (Imperial), 2 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) Pretend- Alvin Stardust (Stiff), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (1) Faith- George Michael (Epic), 4 weken op nummer 1
1992 - 1 (1) End Of The Road- Boyz II Men (Motown), 3 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) Boom, Boom, Boom, Boom!!- Vengaboys (Breakin'), 3 weken op nummer 1
2009 - 1 (2) Just Say Yes- Snow Patrol (Fiction), 1 week op nummer 1
2015 - 1 (2) Sorry- Justin Bieber (Def Jam), 1 week op nummer 1
2020 - 1 (1) The Business- Tiësto (Musical Freedom), 2 weken op nummer 1

(05/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy