Nieuws
Top 4

Top 4: Acts uit het Verre Oosten

Top 4: Acts uit het Verre Oosten
Kodō  Psy  J Rey Soul  Billy Crawford 

Groepen en artiesten uit het Verre Oosten breken niet zo vaak door in het Westen. Daar lijkt nu verandering in te komen. Dankzij de binnenkomst van de Zuid-Koreaanse boyband BTS staat er namelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Top 40 twee acts uit het Verre Oosten tegelijkertijd in de lijst. Wie die andere act is, verneem je in deze top 4.

Onder het Verre Oosten verstaan wij alle landen van Zuid- en Zuidoost-Azië. Acts van Indische Nederlanders die vanuit ons land opereerden, hebben wij voor dit overzicht niet meegeteld. BTS is pas de zesde act uit het Verre Oosten en de tweede uit Zuid-Korea die de Top 40 haalt. Van de overige vier acts zijn er drie afkomstig uit de Filipijnen en één uit Japan. Grote landen uit het Verre Oosten als China, Mongolië, Indonesië en Thailand hebben nog geen Top 40-acts voortgebracht.

1 Psy

De succesvolste act uit het Verre Oosten is natuurlijk Psy. Deze Zuid-Koreaanse zanger zette in 2012 een bijzondere prestatie neer. Zijn videoclip van Gangnam Style was in december van dat jaar de eerste video op YouTube met meer dan een miljard views. Inmiddels staat de teller al op meer dan 3,8 miljard views, maar zijn deze aantallen al door verschillende video's ingehaald. Hoe dan ook, Psy was in 2012 de eerste Zuid-Koreaanse wereldster en ook in ons land bereikte zijn Gangnam Style de eerste plaats van de Top 40. Een halfjaar later zorgde de opvolger Gentleman ervoor dat Psy niet als eendagsvlieg de boeken in gaat, maar eerlijk gezegd hebben we daarna in het Westen niet veel meer van hem gehoord. Desondanks zette hij met zijn succes de deur op een kier voor de wereldwijde doorbraak van K-pop (Zuid-Koreaanse popmuziek). Daar plukken de jongens van BTS nu, acht jaar na dato, de vruchten van.

2 Billy Crawford

Psy was niet de eerste zanger uit het Verre Oosten die een nummer 1-hit scoorde in de Nederlandse Top 40. Dat record staat op naam van Billy Crawford, die in de lente van 2002 op 19-jarige leeftijd drie weken op nummer 1 stond met Trackin'. Billy is de zoon van een Filipijnse moeder en een Amerikaanse vader en werd in 1982 geboren in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Al op zeer jonge leeftijd was hij regelmatig in Filipijnse reclames, films en een televisieshow te zien. Op zijn twaalfde verhuisde hij echter naar de Verenigde Staten en ook daar bleven de talenten van de jonge Filipijn niet onopgemerkt. In de VS zelf wist hij uiteindelijk geen hitcarrière uit te bouwen, maar in Europa wel. In ons land scoorde hij zelfs drie hits en daarmee is hij naast de Israëlische Rika Zaraï de enige Aziatische artiest met zoveel Top 40-hits op zijn naam. Tegenwoordig woont Billy Crawford weer op de Filipijnen, waar hij inmiddels al meer dan tien jaar veelbekeken talentenjachten en zangwedstrijden op televisie presenteert.

3 Kodō

Kodō is de enige Japanse act die in de Top 40 heeft gestaan. De legendarische slagwerkgroep is al sinds de jaren 80 bekend over de hele wereld en trad in 1984 voor het eerst op in ons land. De leden spelen voornamelijk op taiko's, tradionele Japanse trommels, en wonen op het Japanse eiland Sado waar ze hun eigen Kodōdorp hebben. De groep maakt allesbehalve typische hitparademuziek, maar haalde in 2006 toch de Top 40 dankzij het Umojaproject van Bløf. Daarin reisde de Zeeuwse groep naar dertien verschillende landen van over de hele wereld op daar samen met lokale artiesten nummers op te nemen. Met de samenwerking met Kodō ging een lang gekoesterde wens van Bløfdrummer Norman Bonink in vervulling. Hun gezamenlijke nummer Aanzoek Zonder Ringen bereikte in februari 2006 de tweede plaats in de Top 40 achter Because We Believe van Andrea Bocelli & Marco Borsato. Hoewel Kodō uit ongeveer dertig muzikanten bestaat, zijn op de Aanzoek Zonder Ringen slechts zes leden van de groep te horen. Drie van hen maken anno 2020, vijftien jaar na de opname van het nummer, nog altijd deel uit van de groep.

4 J Rey Soul

Als we deze top 4 drie weken geleden hadden samengesteld, dan had Freddie Aguilar nog op nummer 4 gestaan. Deze Filipijnse zanger stond veertig jaar geleden in de Top 40 met het melancholische liedje Anak, dat hij zong in het Tagalog, een taal die door meer dan 20 miljoen Filipino's wordt gesproken. Zijn score is inmiddels echter overtroffen door die van zijn landgenote J Rey Soul. Deze zangeres staat momenteel hoog in de Top 40 met Mamacita, een samenwerking met de Black Eyed Peas. J Rey Soul werd in 2013 onder haar echte naam Jessica Reynoso bekend dankzij haar deelname aan het eerste seizoen van The Voice Of The Philippines. De destijds 16-jarige zangeres kwam in het team van Apl.de.ap terecht, die net als zij een kind is van een Filipijnse moeder en een Amerikaanse vader. Hoewel Jessica strandde in de liveshows is Apl.de.ap haar nooit vergeten en vroeg hij haar na het vertrek van Fergie de vaste zangeres van de Black Eyed Peas te worden. Hoewel de drie mannen een beetje in het midden laten of ze nu echt officieel lid is van de groep, vervult zij haar nieuwe taak vol trots, zoals vorige week nog tijdens de MTV Video Music Awards.

(Foto: Eva Rinaldi / Flickr / Psy / CC BY-SA 2.0)

(06/09/2020)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter