Vandaag: Gangnam Style breekt YouTube-record

- Vandaag

 Psy
Vandaag: Gangnam Style breekt YouTube-record

Op 24 november 2012 wordt Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper de meest bekeken video op YouTube aller tijden.

In 2012 was daar ineens de Gangnam Style van Psy. Een vreemd nummer, een vreemd dansje, een vreemde zanger, een vreemde taal en bovenal een vreemde videoclip. Miljoenen mensen deelden de video op sociale media of stuurden hem naar elkaar door. Op die manier werd de video van Gangnam Style is een korte tijd heel vaak bekeken. Zelfs zo vaak, dat de video op 24 november van dat jaar de meest bekeken YouTubevideo ter wereld werd. Gangnam Style had toen iets meer dan 800 miljoen views en brak daarmee het record van Baby van Justin Bieber, dat sinds juli 2010 de best bekeken video was op YouTube.

Psy was in eigen land al heel bekend en dankzij het succes van Gangnam Style werd hij een wereldster. Het liedje is genoemd naar de chique wijk Gangnam in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar veel hippe, rijke en beroemde Zuid-Koreanen wonen. Met de titel van zijn nummer verwijst Psy naar de levensstijl van de inwoners van Gangnam. Volgens Psy gaat het nummer vooral over wannabe’s die deze zgn. Gangnamstijl willen kopiëren. Dat doet hij in de videoclip zelf ook. Hij kleedt zich hip en het lijkt alsof hij in een strandstoel aan het strand ligt. Als de camera uitzoomt, blijkt hij echter gewoon in het zand van een speeltuintje te liggen. In de songtekst probeert Psy met zijn stijl een meisje te versieren. Hij benoemt eerst de positieve kenmerken van het meisje en zegt vervolgens dat hij die kenmerken ook allemaal heeft.

Op 21 december 2012 zette Psy nog een bijzondere prestatie neer. Op die dag overschreed zijn video als eerste de grens van 1 miljard views. Het record van meest bekeken video zou ruim 4½ jaar op naam van Psy blijven staan. Pas op 10 juli 2017 werd hij gepasseerd door de video van See You Again van Wiz Khalifa featuring Charlie Puth. Psy was op dat moment al weer een beetje in de vergetelheid geraakt. Door zijn tweede hit Gentleman uit 2013 staat hij niet meer te boek als eendagsvlieg, maar daarna hebben we in het Westen toch niet zoveel meer gehoord van Psy.

In Gangnam waren de mensen overigens wel blij met de aandacht die het nummer genereerde. Gangnam Style zorgde voor veel toerisme in de wijk. In april 2016 werd een groot monument onthuld ter herinnering aan de wereldhit. Het bronzen beeld stelt twee handen voor, met de polsen over elkaar, net zoals Psy dat deed in het kenmerkende paardrijdansje in de clip.

Op deze dag zijn onder meer James Gillespie (1984) en Tom Odell (1990) jarig.

De nummer 1-hits van 24 november:
2001: Zij Maakt Het Verschil- De Poema's
2007: Dan Volg Je Haar Benen- Jan Smit
2012: Skyfall- Adele
2018: Duurt Te Lang- Davina Michelle