Nieuws
Op deze dag in 2001

Vandaag: Pop Idol

Gareth Gates
Gareth Gates  Will Young  Kelly Clarkson  Jordin Sparks  Agnes  Kurt Nilsen  Jamai  Boris  Raffaëla  Nikki ((Kerkhof))  ABBA  Frida  Agnetha Fältskog  Glennis Grace  Whitney Houston  Volumia!  Demis Roussos  The Wiz Stars  Matthias Reim  Kylie Minogue  Psy  The Cats  Bobby Farrell  Boney M.  REO Speedwagon  Cream  Blind Faith  Van Halen  O'G3ne 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: ITV zendt de eerste aflevering uit van de nieuwe talentenjacht Pop Idol.

Op de Britse zender ITV wordt op 6 oktober 2001 de eerste aflevering van Pop Idol uitgezonden. Het is een wekelijkse afvalrace voor onbekende talenten die eerst voor de camera een auditie moeten afleggen. Het programma is bedacht door Simon Fuller, de manager van The Spice Girls. Hij baseerde het op het eerdere concept Popstars, in Nederland bekend als Starmaker, waarin de winnende kandidaten samen een popgroep vormden. Bij Pop Idol blijft er slechts één winnaar over. 

Aan het eind van de eerste aflevering is de auditie van de stotterende 17-jarige Gareth Gates te zien. Hoewel hij de grootst mogelijke moeite heeft om zijn eigen naam over zijn lippen te krijgen, brengt hij een prachtige vertolking van het nummer Flying Without Wings van Westlife. Gareth Gates mag door en bereikt in februari 2002 de finale van Pop Idol. Daarin moet hij het echter afleggen tegen Will Young. In 2002 komen zowel Will Young als Gareth Gates met hun eerste twee singles op de eerste plaats van de Engelse hitlijst terecht. Bovendien bereiken ze daarna nog eens de eerste plaats met een gezamenlijk duet.

Het format van Pop Idol wordt aan veel landen verkocht en bijna overal scoort de winnaar een grote hit. In Nederland wordt het programma sinds eind 2002 uitgezonden onder naam Idols. Een week voor de Nederlandse finale komt de single Anyone Of Us (Stupid Mistake) van Gareth Gates op nummer 3 binnen in de Nederlandse Top 40 en twee weken later stijgt het nummer naar de eerste plaats. Kort daarna scoort ook Will Young met You And I een grote hit.

Andere internationale Idolswinnaars die de Top 40 bereiken zijn de Amerikaanse Kelly Clarkson en Jordin Sparks, Agnes Carlsson uit Zweden en World Idol-winnaar Kurt Nilsen uit Noorwegen. De Nederlandse winnaars –  Jamai, Boris, Raffaëla en Nikki – scoren allemaal een nummer 1-hit na hun overwinning.

Dit gebeurde er ook op 6 oktober:
Lisa, Amy & Shelley winnen op 6 oktober 2007 het Junior Songfestival.

De zusjes Vol staan met hun liedje Adem In, Adem Uit in de finale van de Nederlandse voorronde voor het Junior Eurovisiesongfestival. Een halve maand eerder, tijdens de eerste aflevering van Junior Songfestival Report, werd al duidelijk wat Lisa, Amy & Shelly in hun mars hadden. “’t Is gewoon bijna vervelend, ‘k vind het bijna irritant worden, drie van die kinderen die zo goed kunnen zingen.” Zangcoach Babette Labeij kon de drie meiden eigenlijk amper nog iets bijleren. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze op 22 september met het maximumaantal punten van de vakjury, kinderjury en televoters doorgingen naar de finale.

Lisa (13) en de tweeling Amy en Shelley (11) doen mee met het zelfgeschreven liedje Adem In, Adem Uit, een nummer over klimaatverandering. Hiermee weten ze op 6 oktober ook moeiteloos de finale te winnen, wederom met de volle 12 punten van de jury’s en de televoters. Dat betekent dat ze Nederland mogen vertegenwoordigen op het internationale Junior Eurovisiesongfestival, dat in 2007 in Rotterdam wordt gehouden. Ondanks een voortreffelijk optreden, eindigden ze daar met 39 punten in de middenmoot. Meer dan een elfde plaats zit er niet in.

Na hun songfestivalavontuur blijven de zussen actief in de muziek. Tussen 2008 en 2011 brengen ze nog twee albums en verschillende singles uit. Na een pauze van drie jaar doen de inmiddels volwassen meiden in 2014 mee aan het vijfde seizoen van The Voice Of Holland. Onder begeleiding van coach Marco Borsato komen ze ook in dit programma als winnaars uit de bus. Daarmee is de naam van O’G3ne, zoals de zussen zichzelf inmiddels noemen, definitief gevestigd. In januari wordt hun winnaarssingle Magic tot Alarmschijf gebombardeerd en scoort het trio zijn eerste Top 40-hit.

Met hun loepzuivere harmonieuze zang maken de zussen nadien nog veel indruk tijdens hun deelname aan Beste Zangers in 2016 en het grote-mensen-Eurovisiesongfestival in 2017. Tien jaar na hun deelname aan de juniorvariant eindigen Lisa, Amy en Shelley met Lights And Shadows opnieuw op de elfde plaats. Daarbij moet wel gezegd worden dat deze prestatie veel knapper is, want aan het Junior Eurovisiesongfestival van 2007 deden maar 17 landen mee, terwijl dat er tijdens het Eurovisiesongfestival van 2017 maar liefst 42 zijn. Dat de meiden niet alleen op zanggebied een winnaarsmentaliteit hebben, blijkt in 2019. In dat jaar winnen ze namelijk de finale van het SBS-dansprogramma Dance Dance Dance.

Verder op deze dag:
1978: Tijdens een besloten plechtigheid op het Zweedse eilandje Lidingö treden Benny Andersson en Frida Lyngstad van ABBA met elkaar in het huwelijk. Ruim twee jaar later gaat het koppel al weer uit elkaar. De andere twee leden van ABBA, Björn en Agnetha, waren van 1971 tot 1980 met elkaar getrouwd.
1994: De 16-jarige Glenda Batta wint de Soundmixshow. Als Whitney Houston zingt ze het nummer One Moment In Time. In november scoort ze onder de naam Glennis Grace haar eerste Top 40-hit met I'm Gonna Be Strong. Na een onsuccesvolle songfestivaldeelname in 2005, scoort Glennis in 2011 een nummer 2-hit met de Volumia!-cover Afscheid.
2007: Bruce Springsteen zou contractverplichtingen rond de aanschaf van een paard niet zijn nagekomen en wordt aangeklaagd voor ruim 800.000 dollar. 
2011: Uit een ondezoek van Rolling Stone blijkt dat We Built This City (van Starship) wordt gezien door het meest slechte nummer van de jaren tachtig. The Final Countdown (Europe) en The Lady In Red (Chris De Burgh) eindigen op de plekken 2 en 3.
2019: Ginger Baker overlijdt op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van COPD. Hij werd in de jaren 60 bekend als drummer van Cream en Blind Faith.
2020
: Eddie Van Halen overlijdt op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. De gevierde gitarist leed al een paar jaar aan deze ziekte, maar deelde dat pas in 2019 met de rest van de wereld.

Vandaag geboren:
1943 - Cees Veerman, bij overlijden 70 jaar, The Cats
1943 - Robin Shaw, The Flower Pot Men | White Plains | The First Class
1949 - Thomas McClary, Commodores
1949 - Bobby Farrell, bij overlijden 61 jaar, Boney M.
1951 - Gavin Sutherland, The Sutherland Brothers
1951 - Kevin Cronin, REO Speedwagon
1954 - David Hidalgo, Los Lobos
1960 - Jeff Trachta,
1965 - Jan Wilm Tolkamp, Normaal
1966 - Tommy Stinson, Guns n'Roses
1970 - Hilde Vaneeckhoutte, Confetti's
1981 - Thomas Troelsen,
1982 - William Butler, Arcade Fire
1983 - Lady Bee,
1986 - Bart Meeldijk
, Rigby
1994 - Headie One
,
2004 - Sio, Fifty Fifty

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) My Friend The Wind- Demis Roussos (Philips), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (6) A Brand New Day- The Wiz Stars featuring Diana Ross & Michael Jackson (MCA), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (1) Careless Whisper- George Michael (Epic), 5 weken op nummer 1
1990 - 1 (2) Verdammt - Ich Lieb' Dich- Matthias Reim (Mercury), 1 week op nummer 1
2001 - 1 (2) Can't Get You Out Of My Head- Kylie (Parlophone), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (1) Relax Take It Easy- Mika (Casablanca), 7 weken op nummer 1
2012 - 1 (2) Gangnam Style- Psy (YQ Entertainment), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (1) Verleden Tijd- Frenna & Lil Kleine (777), 3 weken op nummer 1

(06/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist