Nieuws
Op deze dag in 1999

Vandaag: The Verve gaat uit elkaar

The Verve
The Verve  Cliff Richard  R.E.M.  Party Animals  Billy Crawford  Tiësto  Frans Bauer  Mr. Probz  Diplo  Skrillex 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de split van de Britse band The Verve.

Op 27 april 1999 gaat de Britse band The Verve uit elkaar. Volgens het persbericht staat de hele band achter de beslissing, maar er wordt geen reden genoemd. Zanger Richard Ashcroft reageert een dag later in de pers: “Het besluit om uit elkaar te gaan is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik heb altijd alles gegeven voor de band en zou daar mee doorgegaan zijn als de omstandigheden het niet onmogelijk hadden gemaakt.” 

De in 1990 opgerichte band was in 1995 al eens eerder gestopt. Twee jaar later kwam de groep echter weer bij elkaar en scoorde ze een nummer 11-hit met Bitter Sweet Symphony. Hoewel het nummer de grote doorbraak betekende, leverde het ook veel ellende op. De groep verloor een rechtszaak van een voormalige platenmaatschappij van The Rolling Stones, omdat Bitter Sweet Symphony een sample bevat van een orkestrale versie van The Last Time. Bovendien krijgt Ashcroft net als in 1995 ruzie met gitarist Nick McCabe. In 1998 stapt McCabe tijdens een toernee uit de groep, waarna The Verve nog een paar maanden als kwartet doorgaat.

In 2007 komt de groep voor een derde keer bij elkaar. Ook deze keer houden Ashcroft en McCabe het niet langer dan twee jaar met elkaar uit. McCabe verklaart dat Ashcroft van de reünie van The Verve gebruik maakt om zijn solocarrière op de rit te krijgen. Indien dat waar is, heeft Ashcroft hopeloos gefaald. De leadzanger van The Verve maakt op 7 juli 2010 bekend dat het einde van de band definitief is, hoewel hij enkele weken later een reünie niet uitsluit. Een vierde termijn van The Verve is in ieder geval tot op heden geen feit.

Dit gebeurde er nog meer op 27 april:
Mr. Porbz komt op 27 april 2014 op nummer 1 binnen in de Britse hitlijst.

Waves wordt op 26 april 2013 - een jaar eerder dus - uitgebracht in Nederland als single van de ep Against The Stream. In de zomer van dat jaar staat de track drie weken op nummer 6. Internationaal succes laat nog een tijdje op zich wachten, totdat Robin Schulz het nummer van de Nederlander onder handen neemt. De remix van Waves krijgt een plek in de Tipparade maar weet niet door te stromen naar de Top 40.

In Engeland weet Waves van niets op 1 te komen in de Britse singlelijst als er in de eerste week liefst 127.000 stuks worden verkocht. Aan het einde van 2014 staat Waves in de top 4 van zowel de meest gestreamde tracks als ook de meest verkochte hits van het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 32 miljoen streams en ruim 800.000 verkochte exemplaren.

De remix van Waves wordt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk een nummer 1-hit. De track bereikt ook de eerste plaats in onder meer Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden en Noorwegen. Ook in de VS wordt Waves een hit. Daar bereikt het nummer de 14e plaats in de Billboard Hot 100. In de Vlaamse Ultratop 50 werd Waves ook een nummer 1-hit, maar dan in de originele uitvoering zonder Robin Schulz.

Het feit dat Mr. Probz in eigen land geen nummer 1-hit had gescoord, werd in het najaar van 2014 goedgemaakt. Toen haalde hij alsnog de eerste plaats in de Nederlandse Top 40, maar dan met de langverwachte opvolger Nothing Really Matters.

Verder op deze dag:
1968: Hoewel Cliff Richard het Eurovisiesongfestival net niet heeft weten te winnen, stijgt zijn lied Congratulations naar de eerste plaats in de Top 40. Dit kunststukje herhaalt hij in 1973. Met Power To All Our Friends weet hij ook in dat jaar niet het Songfestival te winnen, maar die plaat wordt de tweede nummer 1-hit voor de Brit.
1991: Met Losing My Religion scoort R.E.M. zijn eerste nummer 1-hit. De Amerikaanse band beleeft daarmee een voortreffelijk debuut. Meer nummer 1-hits scoort de formatie niet, hoewel Everybody Hurts (#4 in 1995) een absolute klassieker is.
1996: De Party Animals bereiken de koppositie met Hava Naquila. Het is de tweede nummer 1-hit voor de Amsterdamse happyhardcoreact, nadat Have You Ever Been Mellow in februari 1996 een weekje de Top 40 aanvoerde. Later in 1996 wordt Aquarius de derde nummer 1-hit van de Party Animals.
2002: Billy Crawford bereikt met zijn debuutsingle Trackin' de eerste plek. Het is de enige grote hit voor de geboren Filippijn. Hij is de enige nummer 1-artiest uit dat land. Zijn landgenoot Freddie Aguilar bleef in 1980 op de tweede plaats steken met Anak.
2006: Op het Binnenhof in Den Haag treedt Tiësto voor duizend scholieren op. Als ambassadeur van Dance4Life wil hij aandacht vragen voor de HIV- en aidsproblematiek in de derdewereldlanden.
2007: Frans Bauer begint aan zijn concertreeks in Ahoy' Rotterdam. Deze reeks zou plaatsvinden vanaf 30 december 2006, maar werd uitgesteld vanwege een poliep op de stembanden van de volkszanger. De Belgische zangeres Belle Perez treedt op als gast.
2015: Diplo en Skrillex gooien de ramen van hun kleedkamer open voor een verrassingsoptreden. De Amsterdamse politie besloot snel een einde te maken aan de show vanwege de verkeersoverlast.

Vandaag geboren:
1947 - Pete Ham, bij overlijden 27 jaar, Badfinger
1948
- Kate Pierson, The B-52's
1949 - Herb Murrell, The Stylistics
1951 - Ace Frehley, Kiss
1953 - Joost Witte, Toontje Lager | Captain Gumbo
1958 - Bert Meulendijk, Edwin Evers Band
1959 - Marco Pirroni, Adam and The Ants
1959 - Sheena Easton,
1960 - Gerda Van Den Outenaar, G'Race
1962 - Robin S,
1964 - Rowin Schumm, Lichter Laaie
1969 - Mica Paris,
1972 - Bob Coombes, Supergrass
1979 - Roberta De Brito, Chico et Roberta
1979 - Will Boyd, Evanescence
1980 - David Goncalves,
1984 - Yonah Higgins, Cleopatra
1984 - Patrick Stump, Fall Out Boy
1984 - Eva Simons, Raffish | Rebel Rebel
1988 - Lizzo,
1991 - Jay Hardway,
1994 - CMC$,
1996
- QG

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (3) Congratulations- Cliff Richard (Columbia), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) Be My Day- The Cats (EMI), 2 weken op nummer 1
1985 - 1 (1) We Are The World- USA for Africa (CBS), 2 weken op nummer 1
1991 - 1 (2) Losing My Religion- R.E.M. (Warner), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (2) Hava Naquila- Party Animals (Mokum), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (3) Trackin'- Billy Crawford (V2), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (1) Blurred Lines- Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell (Star Trak), 2 weken op nummer 1
2019 - 1 (5) SOS- Avicii (Avicii), 1 week op nummer 1

(27/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt