Nieuws
Op deze dag in 1991

Vandaag: het overlijden van Freddie Mercury

Vandaag: overlijden Freddie Mercury
Freddie Mercury  Queen  Psy  Julian Lennon  U2  B.B. King  Drukwerk  La Bouche  Passion Fruit  Nelly Furtado  Ariana Grande  Waylon 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden.  In deze aflevering van Vandaag: het overlijden van Queen-zanger Freddie Mercury

In het voorjaar van 1987 was Pain Is So Close To Pleasure de laatste Top 40-hit van Queens album A Kind Of Magic. Daarna was het twee jaar lang stil en zwengelden de geruchten over de verzwakte gezondheid van leadzanger Freddie Mercury aan. Hij zou lijden aan de ziekte aids. In het voorjaar van 1989 verscheen het album The Miracle. Queen ging echter niet op tournee ter promotie van het album. Mercury verklaarde dat de leden van Queen daar te oud voor waren, maar de geruchten omtrent zijn medische situatie werden steeds hardnekkiger.

Eind 1990 verscheen een foto van een broodmagere, vermoeide Freddie Mercury op de voorpagina van de Britse krant The Sun. De kop was duidelijk: “Het is officieel – Freddie Mercury is ernstig ziek”. Mercury en de andere leden van Queen bleven stellig ontkennen, maar de geruchten bleven maar toenemen. Begin 1991 verscheen Innuendo, de eerste single van het gelijknamige album. In de bijbehorende videoclip was Freddie Mercury niet te zien.

In het voorjaar van 1991 verscheen de tweede single I'm Going Slightly Mad. In de clip daarvan was Mercury wel volop aanwezig, maar zijn gezicht werd bedekt met witte make-up en het was duidelijk te zien dat hij gigantisch was afgevallen. Op 23 november 1991 maakte Freddie Mercury aan alle geruchten een einde door vanuit zijn sterfbed bekend te maken dat hij aan aids leed. Geen mens vermoedde toen dat Mercury zijn allerlaatste 24 uren in was gegaan.

Op 24 november 1991 overlijdt Freddie Mercury op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Zijn dood slaat in als een bom. The Show Must Go On van Queen is op dit moment op zijn retour in de Top 40, maar na Mercury's overlijden wordt het alsnog een top 10-hit. Later bereiken oude hits als Bohemian Rhapsody, Who Wants To Live Forever en We Will Rock You / We Are The Champions weer de Lijst der Lijsten. Op 20 april 1992 wordt het Freddie Mercury Tribute Concert gehouden in het Londense stadion Wembley.

Dit gebeurde er nog meer op 24 november:
De Koreaanse zanger Psy breekt op 24 november 2012 met Gangnam Style het record van meest bekeken video op YouTube.

In 2012 was daar ineens de Gangnam Style van Psy. Een vreemd nummer, een vreemd dansje, een vreemde zanger, een vreemde taal en bovenal een vreemde videoclip. Miljoenen mensen deelden de video op sociale media of stuurden hem naar elkaar door. Op die manier werd de video van Gangnam Style is een korte tijd heel vaak bekeken. Zelfs zo vaak, dat de video op 24 november van dat jaar de meest bekeken YouTubevideo ter wereld wordt. Gangnam Style heeft op dat moment iets meer dan 800 miljoen views en breekt daarmee het record van Baby van Justin Bieber, dat sinds juli 2010 de best bekeken video was op YouTube.

Psy was in eigen land al heel bekend en dankzij het succes van Gangnam Style werd hij een wereldster. Het liedje is genoemd naar de chique wijk Gangnam in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar veel hippe, rijke en beroemde Zuid-Koreanen wonen. Met de titel van zijn nummer verwijst Psy naar de levensstijl van de inwoners van Gangnam. Volgens Psy gaat het nummer vooral over wannabe’s die deze zgn. Gangnamstijl willen kopiëren. Dat doet hij in de videoclip zelf ook. Hij kleedt zich hip en het lijkt alsof hij in een strandstoel aan het strand ligt. Als de camera uitzoomt, blijkt hij echter gewoon in het zand van een speeltuintje te liggen. In de songtekst probeert Psy met zijn stijl een meisje te versieren. Hij benoemt eerst de positieve kenmerken van het meisje en zegt vervolgens dat hij die kenmerken ook allemaal heeft.

Op 21 december 2012 zet Psy nog een bijzondere prestatie neer. Op die dag overschrijdt zijn video als eerste de grens van 1 miljard views. Het record van meest bekeken video blijft ruim 4½ jaar op naam van Psy staan. Pas op 10 juli 2017 wordt hij gepasseerd door de video van See You Again van Wiz Khalifa featuring Charlie Puth. Psy is op dat moment al weer een beetje in de vergetelheid geraakt. Door zijn tweede hit Gentleman uit 2013 staat hij niet meer te boek als eendagsvlieg, maar daarna hebben we in het Westen toch niet zoveel meer gehoord van Psy.

In Gangnam waren de mensen overigens wel blij met de aandacht die het nummer genereerde. Gangnam Style zorgde voor veel toerisme in de wijk. In april 2016 wordt een groot monument onthuld ter herinnering aan de wereldhit. Het bronzen beeld stelt twee handen voor, met de polsen over elkaar, net zoals Psy dat deed in het kenmerkende paardrijdansje in de clip.

Verder op deze dag:
1979:
Queen stijgt naar de eerste plaats met Crazy Little Thing Called Love. Het is de derde van zes nummer 1-hits van de band. Crazy Little Thing Called Love staat drie weken bovenaan.
1984: John Lennons zoon Julian debuteert in de Top 40 met Too Late For Goodbyes. Het lied Hey Jude van The Beatles (nr. 1 in 1968) was aan hem opgedragen.
1987: In Fort Worth in Texas spelen U2 en B.B. King voor het eerst het nummer When Love Comes To Town live voor publiek. In het voorjaar van 1989 scoren ze een top 10-hit met dit nummer.
1990: Drukwerk geeft zijn afscheidsconcert in het Stadsschouwburg in Amsterdam. Het concert is volledig uitverkocht. De band stond in 1982 op nummer 1 met Je Loog Tegen Mij.
1994: De MTV Europe Music Awards worden voor het eerst uitgereikt. De Brandenburger Tor in Berlijn is het decor, vijf jaar na de val van de Berlijnse Muur.
2001: Melanie Thornton van La Bouche (34) komt tijdens een vliegtuigongeluk om het leven, evenals Nathaly van den Ende (26) en Maria Serrano (27) van Passion Fruit.
2003: Nelly Furtado brengt het album Folklore uit. Dit album brengt de hits Powerless (Say What You Want), Try, Força en Explode voort.
2013: In Los Angeles wint Ariana Grande de American Music Award voor nieuwe artiest van het jaar. In de media wordt vooral gesproken over haar rode Dolce & Gabbana-jurk, waardoor ze wordt vergeleken met Jessica Rabbit uit de bekende animatiefilm Who Framed Roger Rabbit.
2018: Waylon en Bibi Breijman worden de trotse ouders van hun eerste dochter Teddy. Voor Bibi is het de eerste keer dat ze moeder wordt. Waylon heeft al een zoon uit een eerdere relatie.

Vandaag geboren:
1917 - Rita Corita, bij overlijden 81 jaar,
1926 - Fred Benavente, bij overlijden 79 jaar, Farce Majeure Team
1939 - Jim Yester, The Association
1941 - Donald "Duck" Dunn, bij overlijden 70 jaar, Booker T and The MG's
1941 - Gary Boyle, Brian Auger & The Trinity
1941 - Wayne Jackson, bij overlijden 74 jaar,
1942 - Billy Conolly, Humblebums
1945 - Lee Michaels,
1953 - Gary Cooper, Sly Fox
1955 - Clem Burke, Blondie
1956 - Janneke De Roo, Zusjes De Roo
1956 - Terry Lewis, The Time
1957 - Chris Hayes, Huey Lewis & The News
1958 - Carmel,
1962 - Berre Bergen, bij overlijden 53 jaar, De Kreuners
1962 - John Squire, The Stone Roses
1963 - Nancy Boyd,
1964 - John Eaton, Ready For The World
1967 - Nick Bult, Memories Band
1968 - Chauncey Black, Blackstreet
1970 - Chad Taylor, Live
1984 - James Gillespie,
1990 - Tom Odell,
1995 - Benjy Gibson,
Rain Radio

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee- The Hollies (Polydor), 2 weken op nummer 1
1979 - 1 (4) Crazy Little Thing Called Love- Queen (EMI), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (1) Purple Rain- Prince and The Revolution (Warner), 4 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) Show Me Heaven- Maria McKee (Epic), 2 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Zij Maakt Het Verschil- De Poema's (Sony Music Local), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Dan Volg Je Haar Benen- Jan Smit (Artist & Company), 4 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Skyfall- Adele (XL), 6 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Duurt Te Lang- Davina Michelle (FTV), 4 weken op nummer 1

(24-11-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix