Nieuws
Overig

Top 40-acts uit het Verre Oosten en Azië

Top 40-acts uit het Verre Oosten en Azië
BTS  Billy Crawford  J Rey Soul  Imanbek  Psy  Ayah Marar  Tarkan  K-Maro  Dana  Dana International 

Met BTS staat er na lange tijd eindelijk weer een act uit het Verre Oosten (Zuid-Korea) in de Top 40. Een mooi moment om eens een greep te doen in de bak met namen van acts die uit die regio komen en ook de Lijst der Lijsten haalden.

Billy Crawford (2002)
Billy Crawford heeft naast de Filipijnse ook nog de Amerikaanse nationaliteit, maar hij werd geboren in Manila. In 2002 maakten we kennis met de toen schattige, bijna 20-jarige zanger. Trackin’ werd een dikke nummer 1-hit en de video zul je vast niet zijn vergeten: de beelden van Billy en zijn danscrew zetten veel jongeren aan om te gaan dansen. Inmiddels is de 38-jarige in zijn eigen land een ware superster (mede doordat hij ook nog ging acteren), maar wij zijn hem na 2002 uit het oog verloren.

J. Rey Soul (2020)
Ook J. Rey Soul komt van de Filipijnen. Hoe ze bij de Black Eyed Peas kwam? Dat lijkt moeilijker dan het gegaan is. De zangeres zat namelijk in 2013 in het team van Peas-rapper Apl.de.ap tijdens de Filipijnse versie van The Voice. Daarna vertrok ze naar de Verenigde Staten om verder te werken aan haar carrière. In 2018 werd ze gevraagd om mee te doen op Masters of the Sun Vol. 1, een album van de groep. Dat beviel zo goed, dat ze mee op tournee mocht en uiteindelijk werd ze lid van de Black Eyed Peas, met onder andere de hit Mamacita als resultaat.

Imanbek (2020)
Een act uit Kazachstan. Die zagen we nog niet vaak in de geschiedenis van de Top 40. Imanbek Zeikenov, oftewel Imanbek, was dit jaar de tweede. De eerste Kazachse act? Dat was A*Studio, dat in 2005 met SOS niet verder dan de 33e plek kwam. De 19-jarige Imanbek brak door dankzij zijn remix van Roses van SAINt JHN. Daarmee stond hij in heel wat landen op nummer 1 in de hitlijsten en dat was ook in Nederland het geval. Inmiddels brengt hij zijn eigen tracks uit en wordt hij door steeds meer artiesten gevraagd om samen te werken.

PSY (2012)
Wedden dat jij het dansje van Gangnam Style ook hebt gedaan! De track van Psy was in 2012 een flinke hype op vooral YouTube. Het laat zich raden wat er was gebeurd als TikTok in die tijd al had bestaan. Gangnam Style was de eerste hit in de Nederlandse Top 40, die afkomstig was van een Zuid-Koreaanse act. Niet veel later wist Psy met Gentleman ook de tweede op zijn naam te schrijven. Daarna was ons land wel klaar met de dansjes van de rapper en zagen we hem niet meer terug in de Lijst der Lijsten.

Ayah Marar (2013)
En wat te denken van acts uit Jordanië? Daar hebben we er in de Top 40-geschiedenis maar één van gehad: Ayah Marar. Zij was te horen op Thinking About You van Calvin Harris en daarmee kwam het tweetal in 2013 tot de achttiende plek. Inmiddels woont de zangeres al jaren in de UK, waar ze ook verschillende radioshows heeft gepresenteerd.

Tarkan (1999)
Turkse acts hebben we vaker in de Top 40 gezien, maar met vijf stuks zijn het er nog niet heel veel. Met 498 Top 40-punten is Tarkan Tevetoğlu, kortweg Tarkan, de succesvolste Turkse artiest. Zijn bekendste track is Şımarık, dat in 1999 tot de derde plaats in de lijst wist te komen. Ook de single daarna was succesvol, al kwam Şıkıdım (Hepsi Senin Mi?) slechts tot de 26e plaats. In Nederland droogde het succes daarna op, maar in Turkije bleef hij een superster met grote aantallen verkochte albums.

K-Maro (2004)
Wanneer je K-Maro’s enige Top 40-hit Femme Like U hoort, zou je denken dat hij uit Frankrijk komt. Niets is minder waar, want hij werd in de Libanese hoofdstad Beiroet geboren en verhuisde na de verwoestende oorlog in de jaren 80 met zijn ouders naar Canada. Hij zat het de rapformatie LMDS, waarna hij solo ging. Dat leverde hem zijn enige hit in de Top 40 op. Hij had daarna in verschillende landen nog wat hits, maar na 2006 nam het succes snel af. Inmiddels is Cyril Kamar, zoals K-Maro in het dagelijks leven heet, meer zakenman dan artiest.

Dana International (1998)
Israël bracht maar liefst 9 Top 40-acts voort en de meest opvallende is ongetwijfeld Dana International. De zangeres kwam in 1998 in het middelpunt van de belangstelling te staan, toen bleek dat zij transseksueel was. Ze werd geboren als jongen, maar ontdekte al snel dat ze zich vrouw voelde. Doordat Danna meedeed aan het Eurovisiesongfestival, werd de aandacht alleen maar groter. Voor het eerst mochten de kijkers van het festival meestemmen en dat leverde haar de titel op met haar track Diva, dat uiteindelijk ook de elfde plek in de Nederlandse Top 40 haalde. Andere Israëlische Top 40-acts waren onder anderen Asaf Avidan, Milk & Honey en Dennis Lloyd.

BTS pakte als eerste Zuid-Koreaanse act de Alarmschijf en is nieuw op 25 in de Top 40.

Foto: YouTube

(05/09/2020)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town