Nieuws
Guess who's back

De 5 rappers met de langste hitcarrière

De 5 rappers met de langste hitcarrière
Eminem  Sugarhill Gang  Kool Moe Dee  Snow  Will Smith 

Na een afwezigheid van 6 jaar is Eminem terug in de Top 40. Afgelopen weekend kwam zijn nieuwe single Houdini binnen op nummer 37. In april 1999 maakte Eminem zijn Top 40-debuut met Hi! My Name Is. Dat betekent dat hij een hitcarrière heeft van 25 jaar. Daarmee staat hij in de top 5 van rappers met de langste Top 40-carrière.

Voor deze top 5 hebben we gekeken naar de langste periode tussen de eerste en de laatste week dat een rapper of rapgroep in de Top 40. Rappers die deel uitmaakten van een hiphopcollectief en later onder hun eigen naam in de Top 40 stonden, hebben we niet meegeteld. Daarom ontbreekt bijvoorbeeld Melle Mel, die begin jaren een hit had als lid van Grandmaster Flash & The Furious Five. Zijn Top 40-carrière bestrijkt 32½ jaar, wat een eerste plaats in onderstaand overzicht zou hebben opgeleverd.


1. Sugarhill Gang
29 jaar een 215 dagen van Rapper's Delight (1979) tot Lala Song (2009)

Rapper's Delight van The Sugarhill Gang is een bijzondere Top 40-hit. Toen het nummer op 15 december 1979 binnenkwam in de lijst, maakte de Top 40 voor het eerst kennis met hiphop. Het bleek een aangename kennismaking, want binnen twee maanden steeg dit nieuwe muziekgenre, dat inmiddels niet meer weg te denken is uit het huidige hitlandschap, door naar de eerste plaats. Ondanks de populariteit van hiphop zagen we Wonder Mike, Big Bank Hank en Master Gee nadien niet mee terug in de Top 40, afgezien van een remix die Ben Liebrand in 1989 van het nummer maakte. Een andere dj zorgde er in 2009 voor dat The Sugarhill Gang na 29½ jaar terugkeerde in de Top 40 en zelfs weer een top 10-hit scoorde. Die eer ging naar Bob Sinclar. Hij liet het legendarische raptrio meedoen op zijn track Lala Song, die in mei 2009 in de top 5 belandde. Big Bank Hank was er toen overigens niet meer bij. Hij was vervangen door Hen Dogg.

2. Kool Moe Dee
28 jaar en 217 dagen van Go See The Doctor (1987) tot Downtown (2015)

Hierboven schreven we al dat we Melle Mel voor dit overzicht niet meetellen. Hij was een van de drie legendarische oldskoolrappers die in 2015 een featuring hadden op de track Downtown van Macklemore & Ryan Lewis. De andere twee rappers die meededen op dat nummer waren Grandmaster Caz en Kool Moe Dee. Grandmaster Caz' stem was in 1990 al eens te horen geweest op de hit Operaa House van The World Famous Supreme Team Show, maar daarvoor kreeg hij destijds geen officiële hoescredit. Daardoor loopt ook hij een plek in dit overzicht mis. Kool Moe Dee verdient daarentegen wel een vermelding. Hij had in 1987 namelijk al een top 10-hit gescoord met Go See The Doctor, een rap over de gevaren van soa's, die vooral in Nederland en België populair was. Tussen Go See The Doctor en Downlown had Kool Moe Dee geen enkele andere Top 40-hit. Daarmee behoort hij tot de artiesten die het langst hebben moeten wachten tussen twee Top 40-hits. Dat record is overigens al lange tijd in handen van Don Fardon, de enige artiest die meer dan 40 jaar moest wachten tussen twee Top 40-hits.

3. Snow
26 jaar en 129 dagen van Informer (1993) tot Con Calma (2019)

De Canadese dancehallraper Snow stond in de lente van 1993 drie weken op de tweede plaats in de Top 40, maar zijn reggaehit Informer werd van de eerste plaats gehouden door Mr. Blue van René Klijn en What Is Love van Haddaway. Terwijl het nummer nog in de lijst stond, scoorde hij al een hit met de opvolger Girl I've Been Hurt, maar die track kwam niet in de buurt van het succes van Informer. Nadien is Snow nog wel doorgegaan met het maken van muziek, maar buiten zijn thuisland sloeg die nauwelijks aan. In de rest van de wereld werd Snow al snel vergeten. Dat is tot 2019 gerekend, want toen haalde Daddy Yankee de 26 jaar oude track onder het stof vandaan. De Puerto Ricaan was 16 jaar toen Informer een grote hit was en noemt het een van zijn favoriete tracks uit zijn jeugd. Toen Snow Daddy Yankees bewerking Con Calma hoorde, was hij direct enthousiast. Dankzij zijn gastbijdrage aan het nummer scoorde Snow de tweede top 10-hit in zijn carrière.

4. Eminem
25 jaar en 52 dagen van Hi! My Name Is Slim Shady (1999) tot Houdini (2024)

Alle rappers in deze top 5 hebben voor hun laatste hit een paar niet meer in de Top 40 gestaan. Bij Eminem is die periode een heel stuk korter dan bij zijn collega's. Tussen River en Houdini zit slechts een periode van 6 jaar, terwijl alle andere minimaal 13 jaar geen hit meer hadden gehad. Die anderen hadden ook allemaal een samenwerking nodig voor hun laatste Top 40-hit, maar Eminem flikt het met een solohit. Extra knap dus. Eminem verloor twee maanden geleden zijn record als succesvolste rapper in de Top 40-geschiedenis. Dat staat nu op naam van Ronnie Flex. Als Houdini het een paar weken in de Top 40 weet vol te houden, dan is de kans groot dat Eminem zijn record over een maand gewoon weer terugpakt. Verschillende fans betwijfelen of Eminem na Houdini nog veel hits gaat scoren. Zij interpreteren de tekst waarmee Eminem zijn single Houdini aankondigde - "...and for my last trick!" - als een aanwijzing voor zijn naderende afscheid. De tijd zal het leren.

5. Will Smith
20 jaar en 346 dagen van Men In Black (1997) tot Live It Up (2018)

De vijfde plaats in dit overzicht is voor Will Smith. Het scheelde trouwens niet veel of Snoop Dogg had hier gestaan. Hij heeft namelijk een Top 40-carrière van 20 jaar en 290 dagen, maar die is dus net iets korter dan die van Will Smith. Bij Will Smith hebben we overigens alleen naar zijn solocarrière gekeken. Zes jaar voordat hij zijn eerste solohit scoorde met Men In Black, had hij namelijk al in de Top 40 gestaan met het nummer Summertime als helft van het duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Als we deze periode hadden meegeteld, dan had hij met ongeveer 27 jaar op de vierde plaats gestaan in deze top 5, boven Eminem dus. Will Smith verdween na 2005 als rapper naar de achtergrond, maar als acteur is hij altijd succesvol gebleven. Daardoor bleef hij ook altijd in de spotlights. In 2018 maakte hij zijn comeback in de Top 40 dankzij zijn bijdrage aan de WK-hit Live It Up van Nicky Jam. Met dat nummer bereikte hij zes jaar geleden de 25e plaats in de Top 40.

(13-06-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It