Nieuws
Op deze dag in 2014

Vandaag: Taylor Swift haalt haar muziek van Spotify

Vandaag: Taylor Swift haalt haar muziek van Spotify
Taylor Swift  Rae Sremmurd  Gucci Mane  Ellen Foley  Prince  Steve Miller Band  Hootie & The Blowfish  Bob Dylan  John Denver  Jan Smit  Eminem  Justin Bieber  Lil Kleine  Snelle  Martin Garrix 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Taylor Swift verwijdert al haar muziek van Spotify.

In de loop van de jaren 10 is het muzieklandschap behoorlijk veranderd. In 2010 verdiende de muziekindustrie nog veruit het meeste geld met de verkoop van cd’s. Daarnaast kwam een deel van de inkomsten binnen via betaalde downloads. Het aandeel van cd-verkoop en downloads ging in de jaren daarna echter hard achteruit, terwijl het streamen van muziek almaar populairder werd. Halverwege de jaren 10 werd dat zelfs de populairste manier van muziek luisteren.

Het populairste streamingplatform is Spotify. Via deze in 2008 opgerichte dienst kun je gratis naar muziek luisteren. Het bedrijf verdient zijn geld met reclames die tussen de liedjes worden afgespeeld. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten om zo reclamevrij en in betere kwaliteit te luisteren.

In het begin waren niet alle artiesten en platenmaatschappijen blij met Spotify. Sommigen vonden dat ze met Spotify te weinig verdienden. Wat een artiest precies verdient met één stream op Spotify is moeilijk te zeggen. Volgens Spotify hangt dat van verschillende factoren af. De schattig is dat een artiest een halve cent krijgt per stream. Componisten en tekstschrijvers krijgen een iets hoger bedrag, maar het meest geld wordt uitgekeerd aan de platenmaatschappijen. Vanuit die platenmaatschappijen gaat vervolgens ook wel weer wat geld naar de artiesten.

Taylor Swift haalt op 3 november 2014 uit protest tegen de lage uitbetalingen al haar muziek van Spotify. Eerder noemde ze Spotify al eens een vorm van moderne piraterij en in 2012 weigerde ze een tijdje om haar album Red op Spotify te zetten. Ook op andere streamingplatforms verdwijnen de albums van de 24-jarige zangeres. “Muziek is kunst, en kunst is belangrijk en schaars,” aldus Taylor Swift in de Wall Street Journal, “Belangrijke en schaarse dingen zijn kostbaar. Voor kostbare dingen zou betaald moeten worden. Ik ben van mening dat muziek niet gratis hoort te zijn.” Later omschrijft ze Spotify in een ander interview als ‘een groot experiment’, waaraan zij zonder eerlijke vergoeding niet wenst mee te werken.

In juni 2017 keert de muziek van Taylor Swift weer terug op Spotify. Vanaf dat moment is ook haar album "1989" voor het eerst via het platform te beluisteren. Volgens de media is dat om de verkoop van 10 miljoen exemplaren van het album en van 100 miljoen singles te vieren. Of Spotify ook bepaalde eisen van de zangeres heeft ingewilligd, zoals dat in 2015 tussen Taylor Swift en Apple Music het geval was, is niet bekend.

Dit gebeurde er nog meer op 3 november:
Rae Sremmurd doet op 3 november 2016 mee aan de Mannequin Challenge

Sinds de jaren 10 duiken er zo nu en dan internetchallenges op. Mensen maken massaal een eigen variant op een filmpje dat ze op internet gezien hebben en posten dat dan op sociale media. Het begrip ‘challenge’ werd in Nederland bekend dankzij de Ice Bucket Challenge in de zomer van 2014. Ruim een jaar eerder had je al de Harlem Shake-rage, maar toen werd het woord ‘challenge’ nog niet gebruikt voor dit fenomeen. De Harlem Shake was onlosmakelijk verbonden met de gelijknamige track van Baauer, die dankzij de hype een grote hit werd.

In 2016 zorgt opnieuw een internetchallenge voor een Top 40-hit. In oktober 2016 ontstaat namelijk de Mannequin Challenge. Hierbij is het de bedoeling om met een grote groep mensen zo stil mogelijk te blijven staan, het liefst in interessante of moeilijke poses. Tegelijkertijd loopt de filmer tussen alle mensen door om zo iedereen in beeld te brengen. De challenge ontstaat op Amerikaanse high schools en aanvankelijk wordt er geen vaste muziek of zelfs geen muziek onder de filmpjes gezet. Naar mate meer mensen aan de challenge gaan meedoen, groeit Black Beatles van Rae Sremmurd feat. Gucci Mane uit tot dé soundtrack van deze challenge. Waarom? Misschien wel omdat het Amerikaanse hiphopduo als een van de eerste celebrity's meedoet aan de challenge. Tijdens een optreden op 3 november 2016 in Denver voeren ze samen met het publiek de Mannequin Challenge uit. Dat gebeurt tijdens het nummer Black Beatles.

Het Amerikaanse hiphop Rae Sremmurd bestaat uit de broers Aaquil (24) en Kahlif (23) Brown. Die laatste heeft later ook solosucces onder de naam Swae Lee. Hun bijzondere actnaam is gebaseerd op het label van de groep: EarDrummers Entertainment. De woorden ‘ear’ en ‘drummers’ zijn omgedraaid. De titel Black Beatles is uiteraard een verwijzing naar de succesvolle jaren 60-groep The Beatles. Met die titel benadrukken Rae Sremmurd, Gucci Mane en hun producer Mike WiLL Made-It dat ze zo populair zijn dat ze zichzelf de Afro-Amerikaanse versie van The Beatles mogen noemen. In de songtekst zit ook een verwijzing naar ex-Beatle Paul McCartney. Die ziet hier de lol wel van in en op 10 november doet ook hij mee aan de Mannequin Challenge, op de muziek van Black Beatles uiteraard.

Verder op deze dag:
1979: Ellen Foley scoort haar eerste nummer 1-hit met We Belong To The Night. Eerder was ze ook al te horen op Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf, maar voor die bijdrage kreeg ze geen hoescredit.
1984: Prince & the Revolution weten nu ook wat het is om een nummer 1-hit te scoren. Purple Rain stijgt naar de felbegeerde koppositie. In 1994 zou Prince als The Symbol die positie opnieuw bereiken met The Most Beautiful Girl In The World.
1990: De Steve Miller band stijgt naar de eerste plek met The Joker. Zeventien jaar nadat de klassieker voor het eerst stond genoteerd, wist de band hiermee de Top 40 aan te voeren. Dit met dank aan een heruitgave.
1995: De Amerikaanse band Hootie & The Blowfish komt met Bob Dylan een schikking overeen, buiten de rechtszaal om. Dylan spande de zaak aan wegens plagiaat in Only Wanna Be With You van Hootie & The Blowfish
1997: Het album The Unplugged Collection van de Amerikaanse zanger John Denver wordt uitgebracht. Het bevat zijn laatste opnames voor zijn dood op 12 oktober jl.
2007: Jan Smit komt nieuw binnen op de eerste plaats met Dan Volg Je Haar Benen. Het is na Ik Zing Dit Lied Voor Jouw Alleen (1997), Als De Morgen Is Gekomen (2006), Cupido (2006) en Op Weg Naar Geluk (2007) zijn vijfde nummer 1-hit.
2013: De allereerste YouTube-awards worden uitgereikt in New York City. Eminem wordt Artist of the Year, terwijl I Knew You Were Trouble van Taylor Swift de Phenomenon Award krijgt.
2015: Na 40 dagen taakstraf oordeelt de rechter dat Justin Bieber zijn straf heeft ingelost. De Canadese zanger kreeg de straf nadat hij eieren naar zijn buren had gegooid.
2018: Lil Kleine is voor het eerst te zien als coach in het negende seizoen van The Voice Of Holland. De 24-jarige rapper breekt daarmee het record van Simon Keizer als jongste coach in het programma. Lil Kleine is twee seizoenen lang in het programma te zien.
2019: In de Spaanse stad Sevilla worden voor de 26e keer de MTV Europe Music Awards uitgereikt. Twee Nederlanders vallen in de prijzen. Martin Garrix wint de award voor Best Electronic en Snelle krijgt als populairste act van Nederland de prijs voor 'Best Worldwide Act'.

Vandaag geboren:
1933 - John Barry, bij overlijden 77 jaar,
1942 - Christer Petterson, bij overlijden 63 jaar, The Hep Stars
1942 - Gary Fane, bij overlijden 76 jaar, Johnny Kendall and The Heralds
1943 - Tommy DeGeneres, John Fred and His Playboy Band
1945 - Bobby LaKind, bij overlijden 47 jaar, The Doobie Brothers
1946 - Nick Simper, Deep Purple
1947 - Joe Lala, bij overlijden 66 jaar, Manassas
1948 - Eddie Chin, bij overlijden 74 jaar, The Tourists
1948 - Lulu,
1950 - Milton Reame-James, Cockney Rebel
1954 - Adam Ant, Adam and The Ants
1960 - James Prime, Deacon Blue
1962 - Marilyn, Peter Robinson
1962 - Ian McNabb, The Icicle Works
1966 - Louis Herrey, Herry's
1969 - Robert Miles, bij overlijden 47 jaar,
1989 - Nav,
1997 - Ski Aggu,

2002 - Stephen Sanchez

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) Angie- The Rolling Stones (Rolling Stones (1973)\CBS (1990)), 3 weken op nummer 1
1979 - 1 (3) We Belong To The Night- Ellen Foley (Epic), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (2) Purple Rain- Prince and The Revolution (Warner), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (2) The Joker- Steve Miller Band (Capitol), 1 week op nummer 1
2001 - 1 (1) Can't Get You Out Of My Head- Kylie (Parlophone), 5 weken op nummer 1
2007 - 1 (--)Dan Volg Je Haar Benen- Jan Smit (Artist & Company), 1 week op nummer 1
2012 - 1 (1) Skyfall- Adele (XL), 3 weken op nummer 1
2018 - 1 (4) Duurt Te Lang- Davina Michelle (FTV), 1 week op nummer 1

(03/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season