Nieuws
Op deze dag in 2022

Vandaag: de klap van Will Smith

Vandaag: de klap van Will Smith
Will Smith  Eric Clapton  Anita Meyer  Ian Dury & The Blockheads  Usher  Davina Michelle  Lucas & Steve  Kevin  Rob De Nijs  Van Kooten & De Bie  Bilal Wahib 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Will Smith deelt een ferme klap uit aan Chris Rock.

Bij de Oscaruitreikingen op 27 maart 2022 wint Will Smith zijn allereerste Oscar. In het Dolby Theatre in Hollywood krijgt hij de Academy Award voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van Richard Williams (de vader van de tenniszusjes Serena en Venus Williams) in de biopic King Richard. Het nieuws dat hij zijn eerste Oscar wint, wordt echter volledig overschaduwd door iets wat eerder die avond tijdens de Oscaruitreiking gebeurt.

Voordat comedian Chris Rock de Oscar voor beste documentaire gaat uitreiken, houdt hij een kort praatje waarin hij een grap maakt over de echtgenote van Will Smith. Jada Pinkett Smith lijdt aan de ziekte alopecia waardoor plaatselijk haar haar uitvalt. Daarom schoor ze in  december 2021 haar hoofd volledig kaal. Chris is niet op de hoogte van de ziekte van Jada en in zijn grap maakt hij de vergelijking met G.I. Jane, een filmpersonage met een kaalgeschoren hoofd. Veel mensen in de zaal moeten lachen om de grap, waaronder ook Will Smith, maar Jada lijkt er de humor niet echt van in te zien.

Vervolgens loopt Will Smith het podium op. Hij stapt recht op Chris af en geeft hem een harde klap in het gezicht. Daarna loopt hij terug naar zijn stoel in de zaal. Als Chris reageert op de klap die hij zojuist heeft gekregen, roept Will nog vanuit het publiek: "Keep my wife's name out your fucking mouth!" Chris geeft aan dat het maar een G.I. Jane-grapje was, maar Will herhaalt luid en duidelijk zijn boodschap: "Keep my wife's name out your fucking mouth!". Daarop zegt Chris dat hij dat zal doen en gaat hij verder met de show.

Of de grap van Chris nu ongepast is of niet, The Academy maakt na afloop van de show duidelijk dat ze elke vorm van geweld op het Oscarpodium afwijst en zich gaat beraden op gepaste maatregelen tegen de acterende rapper. Uiteindelijk wordt besloten dat Will Smith zijn Oscar mag houden, maar dat hij de komende tien jaar niet meer welkom is tijdens de uitreikingen. Will Smith heeft zichzelf dan inmiddels al teruggetrokken als lid van The Academy.

Will Smith heeft een paar dagen na 'slapgate' via sociale media openbaar excuses aangeboden. Daarbij noemt hij zijn gedrag onacceptabel en onvergeeflijk. "Ik wil openlijk mijn excuses aanbieden aan jou, Chris," schrijft hij op Facebook, "Ik ging te ver en ik had ongelijk. Ik schaam me en mijn acties zijn niet voorbeeldig voor de man die ik wil zijn. Er is geen plaats voor geweld in een wereld van liefde en vriendelijkheid."

Dit gebeurde er nog meer op 27 maart:
In Tuscon, Arizona treedt Eric Clapton op 27 maart 1979 in het huwelijk met Pattie Boyd.

Pattie Boyd is de ex-vrouw van George Harrison, met wie Clapton goed bevriend is. Eric werd begin jaren 70 al verliefd op Boyd, maar zij was toen nog getrouwd met Harrison. In 1974 verliet ze haar man en trok ze bij Clapton in.

Door haar relatie met twee rockmuzikanten is ze de inspiratie geweest voor verschillende grote hits. Zo gaat Eric Claptons nummer Layla uit 1970 over een onbeantwoorde liefde en ze stond ook aan de basis van zijn liefdesliedje Wonderful Tonight uit 1976. Bovendien beweert Pattie dat het door George Harrison geschreven Beatle-nummer Something - dat in de zomer van 1970 een hit werd in de coveruitvoering van Shirley Basset - ook over haar gaat. George zelf zegt daar later in een interview over dat hij bij het schrijven aan Ray Charles dacht.

Het huwelijksfeest in Engeland op 19 mei levert nog een bijzonder moment op. Het is voor het eerst sinds het uiteengaan van The Beatles in 1970, dat drie ex-leden weer samen op het podium staan. Eric Clapton heeft namelijk een grote jamsessie georganiseerd voor zijn gasten. Naast George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr, zijn onder andere Elton John, David Bowie, Mick Jagger en Clapton’s oude groepsleden van Cream aanwezig. Naar verluidt spelen de drie ex-Beatles het nummer Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. John Lennon is niet op het feest aanwezig; hij zit in Amerika.

Eind jaren 80 gaan Eric Clapton en Pattie Boyd kinderloos uit elkaar. Pogingen om kinderen te krijgen mislukten. Ze hebben het zelf geprobeerd met in-vitrofertilisatie, maar dat draaide twee keer uit op een miskraam. Eric heeft in de jaren 80 wel twee kinderen verwekt bij twee andere vrouwen. In 2002 treedt Eric voor de tweede keer in het huwelijk op 1 januari van dat jaar jaar trouwt hij met de ruim 30 jaar jongere Melia McEnery. Met haar krijgt hij drie dochters.

Verder op deze dag:
1976: Anita Meyer scoort een nummer 1-hit met haar debuutsingle The Alternative Way. Deze plaat voert één week de Top 40 aan. Vandaag de dag wordt de Rotterdamse zangeres vooral herinnerd aan haar tweede en laatste nummer 1-hit Why Tell Me Why. Dit lied staat zes weken op de eerste plaats in 1981.
2000: Ian Dury overlijdt op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide darmkanker. Eind jaren 70 scoorde hij twee top 10-hits met Sex & Drugs & Rock & Roll en Hit Me With Your Rhythm Stick.
2004: De Amerikaanse R&B-zanger Usher stijgt naar de eerste plaats met Yeah!, waarin gastrollen voor rappers Ludacris en Lil Jon zijn weggelegd. Het is de enige nummer 1-hit voor het drietal. Het is de eerste single van Confessions, het meest succesvolle album dat Usher in zijn carrière heeft uitgebracht.
2021: Davina Michelle, Lucas & Steve, Kevin en Rob De Nijs nemen een Edison in ontvangst. Di-Rect en Eefje De Visser krijgen er zelfs twee. De organisatie besluit om af te zien van de uitreiking van een Edison aan Bilal Wahib, omdat hij eerder die week in opspraak is geraakt, nadat hij een minderjarige jongen tijdens een livestream voor de grap had gevraagd zijn geslachtsdeel te tonen.
2023: Wim De Bie overlijdt op 83-jarige leeftijd. In de jaren 70 scoorde hij samen met Kees Van Kooten twee Top 40-hits als Het Simplisties Verbond met Zoek Jezelf en Stoont Als Een Garnaal.

Vandaag geboren:
1946 - Andy Bown, The Herd | Status Quo
1947 - John Mayhew, bij overlijden 61 jaar, Genesis
1949 - John Lagrand, bij overlijden 56 jaar, Cuby & The Blizzards | Livin' Blues
1950 - Tony Banks, Genesis
1952 - Linda Martin,
1953 - Walter Stocker, The Babys
1957 - Billy Mackenzie, bij overlijden 39 jaar, The Associates
1959 - Andrew Farriss, INXS
1960 - Johannes Kerkorrel, bij overlijden 42 jaar,
1962 - Derrick McKenzie, Jamiroquai
1964 - Clark Datchler, Johnny Hates Jazz
1965 - Johnny April, Staind
1970 - Mariah Carey,
1973 - Marnix Stassen, Edwin Evers Band
1975 - Fergie, The Black Eyed Peas
1988 - Jessie J,
1990 - Kimbra,
1992 - Dan Caplen,
1995 - Monica Geuze,
1997 - Lisa, Blackpink

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Letkis- Stig Rauno (Barclay), 6 weken op nummer 1
1965 - 1 (1) Let Kiss- Orkest Gudrun Jankis (Omega), 6 weken op nummer 1
1965 - 1 (--) Letkis Jenka- The Dutch Swing College Band (Philips), 1 week op nummer 1
1971 - 1 (1) Du- Peter Maffay (Telefunken), 4 weken op nummer 1
1976 - 1 (4) The Alternative Way- Anita Meyer (Poker), 1 week op nummer 1
1982 - 1 (1) Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)- Orchestral Manoeuvres In The Dark (Dindisc), 3 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) No Limit- 2 Unlimited (Byte), 4 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) The Launch- DJ Jean (Mo'Bizz), 2 weken op nummer 1
2004 - 1 (10) Yeah- Usher featuring Lil' Jon & Ludacris (Arista), 1 week op nummer 1
2010 - 1 (1) Hey, Soul Sister- Train (Columbia), 4 weken op nummer 1
2021 - 1 (2) Blijven Slapen- Snelle x Maan (Roq 'N Rolla / 8Ball), 1 week op nummer 1

(27/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)