Nieuws
Op deze dag in 1979

Vandaag: hiphop debuteert

Rapper's Delight
Sugarhill Gang  James Brown  L.A. Style  Holy Noise  DJ Paul Elstak  Traumatic Stress  Gerard Cox  Earth & Fire  Enigma  Gigi D'Agostino  Jeroen Van Der Boom  Madonna  Passenger 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de allereerste Top 40-hit uit de hiphopscene.

In de muziekwereld duidt de naam 'hiphop' over het algemeen op de muziekstijl. In feite is de muziek echter een onderdeel van de manier van leven, die de naam 'hiphop' draagt. Hiphop was met name in de beginjaren een middel voor Afro-Amerikaanse gettobewoners als een vorm van protest tegen hun positie in de maatschappij. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de wortel van de hiphop gevestigd is in The Bronx, een arme wijk in New York.

Daar werden geregeld 'block parties' gehouden, waar DJ's twee kopieën van funkplaten met elkaar mixten. Met name de drumsolo's traden in die sketches op de voorgrond. Zodoende werd de hiphop voorzien van een muziekstijl. Die stijl heeft in de jaren 70 op het nippertje een Top 40-hit opgeleverd. Op 15 december 1979 komt Rapper's Delight van Sugarhill Gang binnen in de Top 40.

Deze plaat laat een radiovriendelijke variant op de hiphop horen en het hitsucces hiervan mag dan ook geen verrassing heten. Op 2 februari 1980 stijgt Rapper's Delight naar nummer 1, waarmee Nederland een van de eerste landen ter wereld is waar een rapplaat de nationale hitlijst aanvoert. Dat Rap-O Clap-O van Joe Bataan op 9 februari 1980 op nummer 2 staat achter Rapper's Delight, doet vermoeden dat hiphopmuziek de toekomst is.

In de praktijk blijkt dat in de jaren 80 reuze mee te vallen. Pas vanaf 1986 is er met enige regelmaat een rapplaat in de bovenste regionen van de Top 40 te vinden. Nadat de 'Gouden Eeuw' van de hiphop in 1993 ten einde komt, viert de 'gangsta rap' hoogtij met onder meer een nummer 1-notering van Coolio's hit Gangsta's Paradise tot gevolg. Sindsdien is hiphop niet meer weg te denken uit de hitlijsten.

Dit gebeurde er nog meer op 15 december:
James Brown wordt op 15 december 1988 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar.

De legendarische soulzanger is in 1988 verschillende keren gearresteerd voor onder andere het bezit van drugs en een verboden wapen. Voor deze aanklachten wordt hij op deze dag veroordeeld. In de State Park Correctional Center in South Carolina komt de zanger volledig tot rust. Hoewel hij in de jaren 80 verschillende keren negatief in het nieuws kwam door financiële problemen en tumultueus huwelijk en diverse arrestaties, gedraagt hij zich als gevangene juist voorbeeldig. Hij neemt deel aan dagelijkse activiteiten binnen de gevangenis, zoals het serveren van ontbijt in de gevangeniskantine en het leiden van het koor tijdens de kerkdiensten. "Ik ben nu tot rust gekomen, maar ik mis het moe zijn," laat James in 1989 optekenen in een artikel in Time Magazine.

Op 27 februari 1991 wordt Brown vervroegd vrijgelaten. Later dat jaar duikt James Brown plotseling op in de titel van drie top 10-hits. Het begint met de nummer 1-hit James Brown Is Dead van L.A. Style. In de rap van het nummer wordt overigens wel beweerd dat ‘the hardest working man in showbizz’ wel degelijk 'alive' is en dat je de nieuwslezer niet moet geloven.

Als reactie op James Brown Is Dead komt Holy Noise (Paul Elstak) met James Brown Is Still Alive (nummer 8). Ten slotte haalt Traumatic Stress de negende plaats met Who The Fuck Is James Brown. De maker van dit nummer blijkt wel te weten waar James al die tijd gezeten heeft, want op het hoesje staat naast een grafsteen ook een gevangenis afgebeeld, met daarbij een tekstwolkje met de tekst "J.B. is still alive". Pas op 25 december overlijdt de Godfather Of Soul daadwerkelijk aan de gevolgen van hartfalen. Hij is 73 jaar geworden.

Verder op deze dag:
1944:
Boven het kanaal verdwijnt een vliegtuig spoorloos. De Amerikaanse swinglegende Glenn Miller is één van de passagiers. De exacte details van wat er met Glenn Miller is gebeurd, blijven onbekend. Hij is 40 jaar geworden.
1973: Gerard Cox stijgt naar nummer 1 met 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer. Het lied verblijft vijf weken op de eerste plaats.
1979: De Nederlandse band Earth & Fire scoort met Weekend zijn tweede nummer 1-hit. Met drie weken houdt deze single het één week langer vol dan Memories in 1974.
1990: Enigma beleeft een succesvol debuut door met Sadeness Part I de eerste plaats te bereiken. Het project van de Roemeen Michael Cretu scoort in 1994 nog een grote hit met Return To Innocence.
2001: De Italiaanse diskjockey Gigi D'Agostino heeft zijn nummer 1-hit te pakken. Met L'amour Toujours zal hij drie weken de Top 40 aanvoeren.
2007: Dit jaar kent voor Jeroen van der Boom een nieuw hoogtepunt. Nadat hij de grootste hit van het jaar heeft gescoord met Jij Bent Zo, stijgt opvolger Eén Wereld naar nummer 1.
2008: Een woordvoerder van Madonna maakt bekend dat Guy Ritchie haar ongeveer 77 miljoen dollar moet betalen om hun scheiding definitief te maken.
2012: De Britse singer-songwriter Passenger stijgt naar de felbegeerde koppositie met Let Her Go. Dit lied verblijft twee weken op de eerste plaats.

Vandaag geboren:
1934 - Johnny Moore
, bij overlijden 64 jaar, The Drifters
1939 - Dave Clark, The Dave Clark Five
1939 - Cindy Birdsong, The Supremes
1939 - Kofi Ayivor, Osibisa
1948 - Don Johnson,
1954 - Dingetje,
1955 - Paul Simonon, The Clash
1961 - Corné Klijn, De 3 Musketiers
1961 - Marjan Giesing, De Wiko's
1961 - Nick Beggs, Kajagoogoo
1967 - B.B. Queen, Say When!
1967 - G-Spot, Black Light
1972 - Jason Nevins,
1979 - Edele Lynch, B*Witched
1979 - Keavy Lynch, B*Witched
1980 - Sorin Stefan Brontei, Akcent

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer- Gerard Cox (CBS), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (2) Weekend- Earth and Fire (Vertigo), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (1) When The Rain Begins To Fall- Jermaine Jackson & Pia Zadora (Arista), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (2) Sadeness Part 1- Enigma (Virgin), 1 week op nummer 1
2001 - 1 (2) L'amour Toujours- Gigi d'Agostino (Noise Maker), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (6) Één Wereld- Jeroen Vanderboom (Red Bullet), 1 week op nummer 1
2012 - 1 (3) Let Her Go- Passenger (Embassy Of Music), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (1) Duurt Te Lang- Davina Michelle (FTV), 7 weken op nummer 1

(15-12-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix