Nieuws
Op deze dag in 1970

Vandaag: hey, hey, hey, AVRO’s Toppop

Vandaag: hey, hey, hey, AVRO’s Toppop
Ad Visser  Earth & Fire  Bonnie St. Claire  Aphrodite's Child  The Peddlers  Iggy Pop  Daniel Sahuleka  Beavis and Butt-Head  Cher  Marco Borsato  Nick Cave and The Bad Seeds  Andrea Bocelli  Martin Solveig  Marco Borsato  Famke Louise  Jimmy Page  The Everly Brothers  Diana Ross 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de AVRO zendt de eerste aflevering uit van Toppop.

Op 22 september 1970 zendt de AVRO de eerste aflevering uit van Toppop. Het programma is gebaseerd op de succesformule Top Of The Pops van de BBC en is het eerste wekelijkse popprogramma op de Nederlandse televisie. Artiesten komen naar de studio om daar hun hit te playbacken. Als dat niet mogelijk is wordt een videoclip geschoten op locatie of wordt het ballet van Penney de Jager ingezet. Tijdens de eerste aflevering zijn optredens te zien van onder andere Earth & Fire, Bonnie St. Claire, Aphrodite’s Child en The Peddlers.

De eerste aflevering wordt nog gepresenteerd door het drietal Ad Visser, Penney de Jager en Lars Boom. Die laatste verdwijnt echter al snel uit het programma, maar Ad en Penney vormen acht jaar lang de basis van het programma. In 1978 verlaat Penney de Jager het programma. In de jaren daarna heeft Toppop wel wat te leiden vanwege de opkomst van MTV en het concurrerende muziekprogramma Countdown, maar Toppop gaat door. Pas in 1985 neemt Ad Visser afscheid van het programma. Er worden vervolgens nog drie seizoenen gemaakt met Kas van Iersel, Léonie Sazias en Bas Westerweel als presentatoren, maar in 1988 gaat definitief de stekker uit het programma.

Het beruchtste optreden uit TopPop is dat van Iggy Pop uit 1977. Terwijl Lust For Life speelt, rolt Pop (bewust) slecht playbackend over de vloer, gooit hij een decorstuk om en speelt hij met een plant. Lust for life wordt één van de weinige punkhits in de Top 40 en haalt de derde plaats.
In januari 1983 scoort Toppoppresentator Ad Visser zelf een hit met het nummer Giddyap A Gogo, een samenwerking met Daniel Sahuleka. Het electro-disconummer bereikt de 26e plaats in de Nederlandse Top 40.

Dit gebeurde er ook op 22 september:
Famke Louise wordt op 22 september 2020 het gezicht van de #ikdoenietmeermee-campagne en schuift aan bij Jinek om haar standpunt te verhelderen.

"Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people." Met deze woorden en de hashtag #ikdoenietmeermee vroeg een grote groep artiesten en influencers op Instagram aandacht voor de negatieve gevolgen van de strenge overheidsmaatregelen tijdens de coronacrisis. Onder meer Bizzey, Gers Pardoel en Jebroer deden aan deze actie mee. De populairste artiest die meedeed was Famke Louise.

De talkshow Jinek nodigde haar uit om haar boodschap in de studio uit te komen leggen. Het lukte Famke echter niet goed om haar standpunten duidelijk te maken. Het was niet haar bedoeling om op te roepen om de coronamaatregelen te negeren, maar om haar bezorgdheid uit te spreken over de economie en de samenleving. Ze zat aan tafel met de doorgewinterde deskundige Diederik Gommers en Ahmed Aboutaleb. Zij behandelden de bezorgde zangeres met respect, maar de publieke opinie keerde zich tegen haar.

Een dag na haar televisieoptreden verwijderde zij haar oorspronkelijke bericht van Instagram en bood ze haar excuses aan. Ook andere muzikanten verwijderden de hashtag na dinsdag stilzwijgend weer van hun sociale media. Famke Louise liet kort daarna weten dat ze zich zou laten educaten door 'een bijzonder, inspirerend iemand die gespecialiseerd is in pandemieën'. Dat bleek later Diederik Gommers te zijn. Twee weken later waren zij samen opnieuw te gast bij Jinek.

Volgens de zangeres heeft professor Gommers zich om haar bekommerd toen half Nederland over haar heen viel. De twee zijn met elkaar in gesprek gegaan over de gevolgen van het coronavirus en de invloed van de maatregelen op jongeren. Gommers vertelde daarnaast dat hij van Famke Louise en haar actie had geleerd hoe belangrijk het is om jongeren uitleg te geven over het virus om zo meer draagkracht voor de maatregelen te creëren. De 21-jarige influencer had Gommers ook wegwijs gemaakt op Instagram. En met succes, want de professor had na anderhalve week al meer dan 300.000 volgers.

Verder op deze dag:
1983:
The Everly Brothers geven vandaag en morgen een reünieconcert in The Royal Albert Hall in Londen. Tien jaren geleden waren de broers met ruzie uit elkaar gegaan en hadden ze jarenlang geen contact met elkaar. In 1984 wordt het concert uitgezonden op de Nederlandse televisie.
1992:
In Amerika zendt MTV de eerste pilotaflevering uit van Beavis & Butt-Head. Het tekenfilmduo krijgt vanaf maart 1993 zijn eigen serie waarin het zowel avonturen beleeft als videoclips becommentarieerd. Eind 1993 scoren Beavis & Butt-Head een Top 40-hit met I Got You Babe, een duet met Cher.
1999: Op het vliegveld Heathrow in Londen wordt Diana Ross opgepakt. De zangeres claimt op haar beurt dat een veiligheidsmedewerker aan haar borsten zat. 
2005: Voor zijn hulp aan straatkinderen wordt Jimmy Page onderscheiden als eervol burger van Rio de Janeiro.
2009: The Entertainment Group, het artiestenbureau van Marco Borsato, wordt failliet verklaard. The Entertainment Group is vooral bekend van de concertreeksen Symphonica In Rosso en Groots Met Een Zachte G van Guus Meeuwis.

Vandaag geboren:
1919 - Digno Garcia, bij overlijden 64 jaar,
1938 - Sol Amarfio, bij overlijden 84 jaar, Osibisa
1942 - Brian Keith, Plastic Penny
1945 - Ann Christy, bij overlijden 38 jaar,
1951 - David Coverdale, Whitesnake
1953 - Richard Fairbrass, Right Said Fred
1957 - Nick Cave,
1958 - Joan Jett, Joan Jett & The Blackhearts
1958 - Andrea Bocelli,
1962 - Jesse James Dupree, Jackyl
1965 - Andy Cairns, Therapy?
1971 - Chesney Hawkes,
1976 - Martin Solveig, Europa
1981 - Jem Cooke,
1982 - Christon Kloosterboer, Rigby
1982 - Billie Piper,
1983 - Kyla,
1984 - Miss Montreal,
1987 - Capital Candy,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) Radar Love- Golden Earring (Polydor), 2 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) Quiereme Mucho- Julio Iglesias (CBS), 4 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Careless Whisper- George Michael (Epic), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) I've Been Thinking About You- Londonbeat (Anxious), 3 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Fallin'- Alicia Keys (J Records), 3 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Relax Take It Easy- Mika (Casablanca), 5 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Reckoning Song / One Day - Wankelmut RMX- Asaf Avidan (Columbia), 5 weken op nummer 1
2018 - 1 (11) Verleden Tijd- Frenna & Lil Kleine (777), 1 week op nummer 1

(22/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season