Artiestafbeelding Dusty Springfield

Dusty Springfield

Land Verenigd Koninkrijk

Geboortedatum 16-04-1939

Sterfdatum 02-03-1999

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  43 weken in Top 40
  •  867 punten
  •  #766 aller tijden
  •  5 Top 40-hits

Biografie

Als eerste blanke artieste mocht de Britse zangeres Dusty Springfield, die met haar omfloerste, soulvolle geluid in de jaren zestig hits scoorde als 'Son of a preacher man' en 'Wishin' and Hopin', in 1968 naar het Amerikaanse Memphis komen om met producer Jerry Wexler in de Sun-studio's haar inmiddels klassieke album 'Dusty in Memphis' op te nemen.

Tot 1963 was Springfield, die eigenlijk Mary O'Brien heette, een verlegen Londense platenverkoopster met rood piekhaar. In drie weken schiep ze zichzelf een nieuw imago: hoog opgestoken geblondeerd haar, zware make-up en naaldhakken. Samen met haar oudere broer Tom richtte ze The Springfields op.

Met haar solocarrière kwam de grote doorbraak. Haar debuut 'I only want to be with you' werd een wereldhit. Een groot aantal andere successen volgde, zoals 'I just don't know what to do with myself' en 'You don't have to say you love me'.

Ze vertrok naar Amerika, maar haar ster daalde door de opkomst van de psychedelische popmuziek. Ze belandde in nachtclubs vol ongeïnteresseerde, veel te rijke gasten. Ze zonk weg in een jarenlange roes vol wodka en slaappillen. Later bekende ze in die tijd een zelfmoordpoging te hebben ondernomen.

Begin jaren zeventig ontdekte ze haar biseksualiteit en kreeg ze een relatie met tennisvedette Billie Jean King.

Comebacks

Ze maakte diverse comebacks. De glans van de jaren zestig was echter weg. Halverwege de jaren negentig vlamde haar populariteit nog één keer op, dankzij regisseur Quentin Tarantino. Hij nam 'Son of a preacher man' op op de soundtrack van zijn film Pulp Fiction. Een compleet nieuw publiek ontdekte de soul van Springfield.

De laatste jaren bracht ze, terug in Engeland, alleen door met haar katten. In 1994 werd borstkanker bij haar geconstateerd. Voor twintig miljoen gulden verkocht ze de rechten op haar muziek om met de opbrengst haar ziekte te laten behandelen.

Na een lange strijd tegen de borstkanker is ze in haar huis in Henley-on-Thames overleden. Ze was 59.

In een reactie op haar dood noemde muzikant Elton John Springfield een 'compleet tijdloze' zangeres wier stem zich kan meten met die van de zwarte souldiva Aretha Franklin.
Gerelateerde nieuwsartikelen


192TV: De Top 40 van 14 mei 1966
192TV: De Top 40 van 14 mei 1966

Ieder weekeinde duikt 192TV in de historie van de Top 40. Op zaterdag om 16.00 uur levert dat een te...

Top 40 Classic - comeback Dusty Springfield
Top 40 Classic - comeback Dusty Springfield

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 26 september...