Nieuws
Op deze dag in 1984

Vandaag: de première van Chess

Vandaag: de première van Chess
Murray Head  ABBA  Elaine Paige  Barbara Dickson  Whitney Houston  Cissy Houston  Sonny & Cher  Sonny ((Bono))  Cher  Frans Bauer  Don Partridge  Hazell Dean  Duran Duran  Maaike ((Jansen))  Gwen Stefani 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: in Londen vindt de eerste live-opvoering van de musical Chess plaats.

In Londen wordt op 27 oktober 1984 voor het eerst de concertversie van de musical Chess opgevoerd. De teksten zijn geschreven door Tim Rice en de muziek is van Björn Ulvaeus en Benny Andersson van ABBA. Net als bij de musicals Jesus Christ Superstar en Evita, die Tim Rice samen met Andrew Lloyd Webber schreef, wordt eerst een conceptalbum uitgebracht om de potentie te peilen. Dat album verschijnt rond dezelfde tijd in de winkels. Chess speelt in op de actuele Oost-West-spanningen. Het verhaal gaat over de geliefde van een Amerikaanse schaker die verliefd wordt op diens Russische tegenstander. Tim Rice werd geïnspireerd door de ‘match van de eeuw’ uit 1972 tussen Bobby Fischer en Boris Spasski. 

De cast van het album is dezelfde als die van vanavond. De hoofdrollen zijn voor Murray Head (de Amerikaan), Elaine Paige (zijn geliefde Florence) en de Zweed Tommy Körberg (de Rus). Daarnaast speelt Barbara Dickson een bijrol als vrouw van de Russische schaker. De komende dagen treedt het gezelschap ook op in Parijs, Amsterdam, Hamburg en Stockholm. Het album en de concerten worden een groot succes.

Chess levert twee Top 40-hits op. One Night In Bangkok van Murray Head haalt in februari 1985 de tweede plaats en I Know Him So Well van Elaine Paige en Barbara Dickson komt tot nummer 26. Dat laatste nummer wordt een paar jaar later succesvol gecoverd door Whitney Houston en haar moeder Cissy. Hun uitvoering bereikt in januari 1989 de veertiende plaats in de Top 40.

Als de musical in 1986 opent op West End spelen Head, Paige en Körberg opnieuw de hoofdrollen, maar de rest van de cast is anders. Het stuk wordt drie jaar lang opgevoerd. Op Broadway is Chess een stuk minder succesvol. Daar opent de musical in 1988 (uiteraard met een andere cast), maar stopt hij alweer na twee maanden.

Dit gebeurde er nog meer op 27 oktober:
Sonny & Cher organiseren op 27 oktober 1964 hun trouwfeest.

Salvatore Bono en Cherilyn Sarkisian geven het feest ter gelegenheid van hun huwelijk in de Mexicaanse stad Tijuana, vlak bij de grens met Californië. Volgens henzelf waren ze een jaar eerder al in besloten kring getrouwd. In de zomer van 1965 breken de twee door met de single I Got You Babe onder de naam Sonny & Cher.

In 1962 ontmoette de 16-jarige Cher de 11 jaar oudere Sonny. Hij werkte op dat moment voor producer Phil Spector. De twee raakten bevriend en werden vervolgens verliefd. Dankzij Sonny kon Cher aan de slag als achtergrondzangeres bij opnamen van Phil Spector. Zo is ze te horen op You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ van The Righteous Brothers en Be My Baby van The Ronettes.

Begin 1964, op het hoogtepunt van de Beatlemania, nam Cher haar eerste solosingle Ringo, I Love You op onder het pseudoniem Bonnie Jo Mason. Rond diezelfde tijd maakte ze haar eerste opnamen met Sonny, dan nog onder de naam Caesar & Cleo. Pas als ze de naam Sonny & Cher aannemen komt hun carrière goed van de grond.

Naast duetten als I Got You Babe en de nummer 1-hit Little Man uit 1966 neemt Cher ook een paar succesvolle solonummers op. De nummer 2-hit Sunny, een multinotering met de originele uitvoering van Bobby Hebb en die van Georgie Fame, is de grootste hit uit haar beginperiode. In 1989, na de scheiding met Sonny en een glansrijke acteercarrière, heeft ze een grote comeback met hits als If I Could Turn Back Time en The Shoop Shoop Song (It’s In His Kiss). In 1998 is Believe haar eerste solohit die de eerste plaats in de  Top 40 bereikt. Daarmee breekt ze het record van artiest die (vanaf het Top 40-debuut) het langst heeft moeten wachten op zijn of haar eerste nummer 1-hit.

Sonny heeft ook een solocarrière gehad, maar die stelde niet zoveel voor. Eind 1965 haalde zijn solosingle Laugh At Me de 26e plaats in de Top 40. Sonny gaat later de politiek in wordt burgemeester van het Californische stadje Palm Springs.

Verder op deze dag:
1992: De 18-jarige Frans Bauer maakt zijn televisiedebuut in All You Need Is Love. Een van zijn fans, Diana, wil graag een date met de zanger. De uitzending krijgt echter een interessante wending als er nog een tweede fan blijkt te zijn, die toevallig ook Diana heet en ook met Frans wil daten. De spanning tussen de twee Diana’s is te snijden, maar Frans kiest uiteindelijk voor Diana 1.
2007: De 17-jarige Maaike Jansen wint het tweede seizoen van So You Wannabe A Popstar. Ze verslaat Tessa Van Tol met 53% van de stemmen. Maaikes debuutsingle Don't Look For Me bereikt de 5e plaats in de Top 40.
2013: Nadat hij eerder in 2013 een levertransplantatie heeft ondergaan overlijdt Lou Reed op 71-jarige leeftijd. Reed stond in 1973 in de Top 40 met Walk On The Wildside.
2020: Gwen Stefani maakte bekend dat ze verloofd is met countryzanger Blake Shelton. Beide artiesten zijn op dat moment coach in de Amerikaanse versie van The Voice. Op 3 juli 2021 wordt het huwelijk voltrokken.

Vandaag geboren:
1939 - John Cleese,
Monty Python
1941 - Don Partridge, bij overlijden 68 jaar,
1941 - Tony Ronald, bij overlijden 71 jaar,
1949 - Byron Allred, The Steve Miller Band
1949 - Bobo Steiger, Rheingold
1949 - Gary W. Tallent, The E-Street Band
1958 - Hazell Dean,
1958 - Simon Le Bon, Duran Duran
1966 - Gabber Piet,
1981 - Salem Al Fakir,
1983 - Vince Van Reeken, Di-rect
1984 - Kelly Osbourne,
1997 - James TW,

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (1) Angie- The Rolling Stones (Rolling Stones), 2 weken op nummer 1
1979 - 1 (1) A Brand New Day- The Wiz Stars featuring Diana Ross & Michael Jackson (MCA), 4 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) I Just Called To Say I Love You- Stevie Wonder (Motown), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) Verdammt - Ich Lieb' Dich- Matthias Reim (Mercury), 4 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) Can't Get You Out Of My Head- Kylie (Parlophone), 4 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Bedankt Mijn Vriend- André Hazes & André Hazes Jr (EMI), 3 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Skyfall- Adele (XL), 2 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Verleden Tijd- Frenna & Lil Kleine (777), 6 weken op nummer 1

(27/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor