Suzan & Freek naar 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Daddy Yankee Duncan Laurence NielsonMabelSuzan & freek
Suzan & Freek

Wekenlang hijgden Suzan en Freek Hij Is Van Mij van Kris Kross Amsterdam, Maan, Tabitha en Bizzey in de nek, maar nu is het ze eindelijk gelukt om de eerste plek in de Top 40 te veroveren.

In hun 17e week in de Lijst der Lijsten slagen Suzan en Freek er in de eerste plaats te veroveren. Daarmee is de 96e Nederlandstalige nummer 1-hit in de Top 40 een feit. Er zijn meer hits die pas in de 17e week op nummer 1 kwamen, maar geen andere hit deed dat voor het eerst pas in de 17e week. Het duo zet dus een bijzondere prestatie neer.

Als Het Avond Is is dus de eerste hit die er 17 weken over deed om voor het eerst op nummer 1 te komen. Daaronder zijn een aantal hits ook lang onderweg geweest naar 1: Non Non Rien N'a Changé (Poppys, op 1 in de 14e week), This Strange Effect (Dave Berry, op 1 in de 13e week) en All Of Me (John Legend, voor het eerst op 1 in de 13e week). Suzan & Freek zijn het zesde stel dat een nummer 1-hit weet te scoren.

Mabel staat stil
De opmars van Mabel lijkt even gestuit, al wordt ze steeds meer gestreamd in Nederland en ook haar airplay neemt toe op de Nederlandse radio. Daarmee lijkt Don’t Call Me Up de belangrijkste kandidaat om de eerste plek van Suzan & Freek over te nemen. Voorlopig moet ze genoegen nemen met brons: ze staat deze week op 3, net achter ex-nummer 1 Hij Is Van Mij.

Con Calma sluipt richting Informer
Achter Mabel’s hit stijgt Con Calma van Daddy Yankee en Snow naar de vierde plek. Daarmee is het duo dichtbij de hoogste positie die Snow in 1993 met Informer haalde. Dat nummer, dat de basis voor Con Calma vormde, kwam tot nummer 2.

IJskoud bij de 100 best scorende hits ooit
IJskoud van Nielson zakt van 4 naar 5. Nielson is er met die track, die vijf weken op nummer 2 stond, in geslaagd een plek bij de beste 100 Top 40-hits ooit te krijgen. Hij duwt A Whiter Shade Of Pale (van Procol Harum), dat in 1967 en 1972 in de lijst stond, tot buiten de top 100. Het is voor Nielson zijn tweede hit in de Aller Tijden-top 100. Beauty & The Brains, dat de Top 40 in maart 2013 na 33 weken verliet, staat in die lijst op nummer 65.

Arcade is een vroege Songfestival-hit
Al ruim voor het Eurovisiesongfestival heeft Duncan Laurence met Arcade een top 10-hit te pakken, door van 11 naar 8 te stijgen. De laatste keer dat een Nederlandse inzending vóór het festival al zo hoog in de lijst stond, was in 2013. Toen stond Anouk met Birds eind maart op nummer 3. Na het Eurovisiesongfestival werd het nummer opnieuw populair en bereikte ze de vierde plaats in de Top 40.

De complete Top 40 check je hier!