Nieuws
Top 5

De succesvolste opvolgers van winnende Eurovisiehits

Top 5: De succesvolste opvolgers van winnende Eurovisiehits
Loreen  Teach In  Brotherhood Of Man  Nicole ((Hohloch))  Duncan Laurence 

Is It Love van Loreen stijgt deze week naar de top 10. De opvolger van haar winnende songfestivalliedje Tattoo behoort inmiddels tot de 5 succesvolste follow-ups van winnende songfestivalnummers die in de Top 40 hebben gestaan.

Een overwinning op het Eurovisiesongfestival levert een veel gevallen een grote of kleine Top 40-hit op. Denk maar aan Loreen, die afgelopen jaar met Tattoo vier weken de lijst aanvoerde. Van alle 59 winnende songfestivalliedjes sinds 1965 zijn er 42 geweest die in de Top 40 hebben gestaan. Het is slechts weinig winnaars gelukt om daarna een grote internationale carrière op te bouwen, zoals ABBA, Céline Dion, Vicky Leandros en Måneskin. In totaal zijn er slechts zestien Eurovisiewinnaars geweest die met meer dan één hit in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan.

Follow-upsingles
In onderstaand lijstje richten we onze blikken puur en alleen op de follow-upsingles van Eurovisiewinnaars. Dan valt meteen op dat de vier hierboven genoemde winnaars allemaal ontbreken. Zij haalden na hun Eurovisiesucces allemaal nog wel de top 10 met een ander nummer, maar hun eerste nieuwe single na de Eurovisiewinst bereikte juist niet de top 10. Bij ABBA was dat bijvoorbeeld Honey, Honey, die niet verder kwam dan de 16e plaats. Vicky Leandros kwam overigens wel erg dichtbij, maar na het succes van Après Toi strandde de opvolger Comme Je Suis op de 11e plaats.

Directe opvolgers
Hieronder vind je de vijf succesvolste opvolgers van winnende Eurovisiesongfestivalnummers. Hierbij hebben gekeken naar de volgende single van de act. Dat is niet per se de volgende hit. De jongens en meiden van Bucks Fizz haalde na Making Your Mind Up bijvoorbeeld met hun tweede hit The Land Of Make Believe opnieuw de eerste plaats. Dat nummer was echter niet de directe opvolger van Making Your Mind Up. Dat was namelijk de single Piece Of The Action, die in de zomer van 1981 in de Tipparade strandde.

1. Duncan Laurence - Love Don't Hate It
463 punten, hoogste positie: nummer 6

Het record van de succesvolste follow-upsingle staat sinds een paar jaar op naam van Duncan Laurence. Hij bezorgde Nederland in 2019 voor het eerst sinds 1975 een overwinning op het Eurovisiesongfestival. Dat deed hij met het nummer Arcade, wat ook de eerste Nederlandse songfestivalhit werd die de eerste plaats in de Top 40 bereikte. Op de opvolger Love Don't Hate It moesten we wel een tijdje wachten. Die kwam pas in november 2019, een klein halfjaar na Duncans songfestivaloverwinning, in de Top 40. Dat was overigens een bewuste keuze. Hij wilde wachten tot hij het juiste nummer gevonden had. Het succes van Love Don't Hate It beperkte zich overigens wel tot Nederland en België. In andere landen werd de opvolger van Arcade geen hit.

2. Brotherhood Of Man - My Sweet Rosalie
242 punten, hoogste positie: nummer 5

VóórDuncan Laurence was het record van succesvolste Eurovisie-follow-up jarenlang in handen van Brotherhood Of Man. Het Britse viertal had in 1976 glorieus het songfestival in Den Haag gewonnen met Save Your Kisses For Me. De opvolger liet niet lang op zich wachten. Drie maanden na hun overwinning stond de opvolger My Sweet Rosalie al in de Top 40. Het liedje werd geschreven door dezelfde auteurs en producer als van Save Your Kisses For Me. Aan het intro is duidelijk de never-change-a-winning-team-gedachte te horen. En aan de songtekst ook. Save Your Kisses For Me lijkt in eerste instantie een liefdesliedje te zijn, maar aan het eind van het nummer blijkt dat de zanger zijn 3-jarige dochtertje toezingt. My Sweet Rosalie eindigt ook met zo'n grapje. Check hieronder zelf wie Rosalie blijkt te zijn.

3. Teach-In - Goodbye Love
204 punten, hoogste positie: nummer 5

Het record heeft ook één jaartje op naam van Teach-In gestaan, de groep rond Getty Kaspers die in 1975 namens Nederland het songfestival won met Ding-A-Dong en vervolgens een internationale top 10-hit scoorde. Na hun overwinning lag er niet direct een geschikte opvolger klaar. Uiteindelijk kwam pas ruim een halfjaar de opvolger Goodbye Love in de Top 40. Van alle opvolgers uit deze top 5 is dit het nummer dat het langst na de Eurovisiewinst in de Top 40 belandde: 29 weken later om precies te zien. De groep uit Enschede gooide het met de opvolger wel over een iets andere boeg. Goodby Love is een reggaeachtig liedje, dat werd geschreven door Koos Versteeg. Dat is de toetsenist van Teach-In die eerder ook hun top 5-hit In The Summernight had geschreven. Ding-A-Dong was juist geschreven door mensen die zelf niet in de band zaten (Will Luikinga, Dick Bakker en Eddy Ouwens). In Nederland boekte Goodbye Love met een vijfde plaats in de Top 40 een prima resultaat, al had Teach-In er zelf eigenlijk meer van verwacht. Buiten de Benelux sloeg het nummer helaas niet aan.

4. Loreen - Is It Love
(voorlopig) 173 punten, hoogste positie: nummer 10

Loreen zette in mei een bijzondere prestatie neer door als eerste zangeres twee keer het Eurovisiesongfestival te winnen. Daarmee trad ze in de voetsporen van Johnny Logan, die in de jaren 80 twee keer namens Ierland het songfestival won. Johnny slaagde er destijds na beide overwinningen niet in om met een succesvolle opvolger te komen. Dat lukt Loreen nu wel. Na haar overwinning in 2012 met Euphoria scoorde zij ook al een tweede hitje, maar My Heart Is Refusing Me kwam nooit verder dan de 26e plaats. Dat nummer was trouwens ook niet helemaal nieuw. Het was een nieuwe versie van het lied waarmee ze in 2011 had meegedaan aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Tot haar comeback in 2023 scoorde ze geen Top 40-hits meer, maar 2024 zal ons leren of Loreen alsnog een blijvertje is. Met haar top 10-hit Is It Love is ze in ieder geval goed op weg.

5. Nicole - M'n Eigen Vrijheid
143 punten, hoogste positie: nummer 10

In totaal zijn er precies vijf songfestivalwinnaars geweest die met de follow-upsingle van hun winnende liedje de top 10 hebben bereikt. De zangeres die we nog niet hebben besproken, is Nicole. Zij won in 1982 met grote voorsprong het Eurovisiesongfestival met Ein Bißchen Frieden en sleepte daarmee de eerste overwinning voor Duitsland in de wacht. Voor de Nederlandse markt werd ook een Nederlandstalige versie gemaakt, die naast de originele Duitstalige versie in de winkels lag. Voor de Top 40 werden de verkoopresultaten van beide singles opgeteld. In Duitsland werd Papillon de opvolger van Ein Bißchen Frieden, maar op de Nederlandse markt werd eerst nog de single M'n Eigen Vrijheid uitgebracht. Dat liedje had ze pop 29 juli 1982 in de TROS-televisiespecial Nicole In Bloemenland gezongen en kwam een week later binnen in de Top 40. In augustus stond het nummer twee weken op de tiende plaats. Hieronder zie de Duitstalige uitvoering - die overigens op de A-kant van de single stond - die ze destijds zong in het programma Toppop. Meine Kleine Freiheit belandde in Duitsland op de B-kant van Papillon.

(06/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi