Nieuws
Op deze dag in 1995

Vandaag: Maywood uit elkaar

Maywood
Maywood  Shirley Bassey  Bangles  Céline Dion  Prince  The Les Reed Orchestra  Mia Nicolai  Dion Cooper  Duncan Laurence  Andres  Sandra & Andres  Rosy & Andres  The Kelly Family 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de break-up van het Friese zussenduo Maywood.

De Nederlandse kranten melden op 15 april 1995 dat het duo Maywood uit elkaar is. Het Friese duo bestond uit de zussen Aaltje en Doetje de Vries, die zichzelf respectievelijk Alice May en Caren Wood noemden. Begin jaren 80 scoorden ze grote hits met Late At Night (nummer 1), Give Me Back My Love (nummer 5) en Rio (nummer 3). Daarna nam het succes langzaam af. Een overschakeling naar Nederlandstalig repertoire en hun deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1990 zorgden niet voor de gehoopte comeback.

De zussen groeiden uit elkaar nadat Caren in 1993 een relatie kreeg met Henk, een getrouwde politieagent. Alice vond dat Henk zich teveel met de groep bemoeide, terwijl Caren voelde dat haar zus haar keuze niet accepteerde. Na de split spreken de twee zussen niet meer met elkaar. Hoewel ze maar vijf kilometer bij elkaar vandaan wonen, is er jarenlang geen contact geweest tussen Alice May en Caren Wood. In 2013 komt daar echter verandering in. Ze begraven de strijdbijl en Maywood verzorgt twee optredens in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Een jaar later gaat het dan toch mis. De echtgenoot van Caren bemoeit zich weer met het duo, waarop Alice besluit om een punt achter Maywood te zetten. Zij ontwijkt haar dus vervolgens bewust en verwacht niet dat zij ooit nog contact gaat krijgen met Caren.

Dit gebeurde er nog meer op 15 april:
Na het optreden van Mia Nicola en Dion Cooper op 15 april 2023 tijdens Eurovision In Concert in Amsterdam barst een storm van kritiek los op de Nederlandse songfestivalinzending.

Geen Eurovisiesongfestival zonder schandaal. Ook dit jaar is het weer raak, al leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Nederland wordt in 2023 in Liverpool vertegenwoordigd door het gelegenheidsduo Mia Nicolai en Dion Cooper met het nummer Burning Daylight. Hun liedje valt bij veel mensen in de smaak. Qmusic roept het nummer uit tot Alarmschijf, waarna Burning Daylight eind maart de 21e plaats in de Top 40 bereikte. Er was wel wat kritiek op Mia, omdat zij zich in het verleden ooit negatief had uitgelaten over Nederland, maar verder waren er weinig bijzonderheden.

Op 8 april ging het echter mis. Die dag traden Mia Nicolai en Dion Cooper tijdens PrePartyES in Madrid voor het eerst op voor live publiek. Daarbij lieten we allebei wat steken vallen, wat ze achteraf aan hun in-ears weten. Precies een week later gaan ze tijdens Eurovision In Concert in AFAS Live in de herkansing. Hoewel hun optreden beter is dan in Madrid voldoen ze niet aan de verwachtingen. Direct ontstaat er een storm van kritiek die zich niet alleen richtte op Mia en Dion, maar ook op hun begeleider Duncan Laurence en op de selectiecommissie. Mia en Dion hebben hun liedje blijkbaar nooit live hoeven zingen voor de selectiecommissie.

Deze kritiek wordt onder meer uitgesproken in kranten en in showrubrieken RTL Boulevard en Shownieuws. Op 17 april besteedt zelfs het achtuurjournaal een item van 2½ minuut aan alle kritiek. Niet veel later wordt bekend dat Jan Smit geen deel meer uitmaakt van de selectiecommissie. Hij zou het niet eens zijn geweest met de keuze voor Mia en Dion.

De toonhoogte van het lied wordt nog aangepast, maar het komt niet meer goed met Burning Daylight. Mia en Dion geven in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei een stabiel, maar voorzichtig optreden. Ondanks hun zeer gunstige startpositie maakt hun optreden te weinig indruk op de Europese televisiekijkers. Nederland zit niet tussen de tien enveloppen. Voor het eerst sinds 2015 heeft Nederland geen finaleplek op het Eurovisiesongfestival.

Nederland blijkt uiteindelijk slechts 7 punten bijeengesprokkeld te hebben: Moldavië en Zweden hadden 2 punten voor ons over en Azerbeidzjan, Noorwegen en Portugal en gaven ons 1 punt. Daarmee heeft Nederland het minste aantal punten gehaald sinds 1997. Mrs. Einstein moest in 1997 genoegen nemen met slechts 5 punten. Ondanks alles hebben Mia en Dion Liverpool met opgeheven hoofd verlaten. "Ik voel me nog steeds wel een winnaar," verklaarde Mia na afloop van de halve finale aan de Nederlandse pers. "We hebben door dit aan te gaan en te durven zo veel overwonnen.’’

Alle kritiek op de Nederlandse inzending vond ook zijn weerslag op Duncan Laurence. Hij zou eind mei zijn tweede album Skyboy uitbrengen, maar dat werd uitgesteld wegens de mentale inzinking waarin hij na alle negativiteit was terechtgekomen. Later geeft hij in de talkshow Humberto aan dat hij dingen onderschat had over zijn rol als creative director en dat hij meer naar de voorgrond had moeten treden. Door alle bedreigingen en kritiek die hij heeft ontvangen, heeft hij op dat moment nog steeds last van spanningen en angsten.

Verder op deze dag:
1965: De derde James Bond-film Goldfinger gaat in Nederland in première. Een week later komt de titelsong, gezongen door Shirley Bassey, op nummer 36 binnen in de Top 40. Ze bereikt in juni uiteindelijk de vijfde plaats. Goldfinger is de eerste James Bond-hit in de Top 40.
1989: De Bangles stijgen naar de eerste plaats met Eternal Flame. De meidengroep verblijft zeven weken bovenaan en scoort met Eternal Flame uiteindelijk de grootste hit van 1989. Hiermee eindigt het succes van de Bangles op het hoogtepunt, want daarna scoort de groep geen hits meer.
1995: Céline Dion scoort haar eerste nummer 1-hit met Think Twice. 1995 groeit uit tot een topjaar voor de Canadese zangeres, want later dit jaar wordt de derde plaats gehaald met Pour Que Tu M'aimes Encore. In 1997 (Tell Him) en 1998 (My Heart Will Go On) bereikt Dion eveneens de koppositie.
2016: Prince wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De zanger moest in Illinois een noodlanding maken met zijn privé-vliegtuig. Ernstige griepverschijnselen zouden de oorzaak zijn van de spoedopname. 
2019: Les Reed overlijdt op 83-jarige leeftijd. Zijn Man Of Action werd in ons land bekend als het thema van Radio Noordzee.
2020: Dries Holten overlijdt op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tussen 1968 en 1975 scoorde hij 14 Top 40-hits als helft van het duo Sandra & Andres. Daarna volgden nog vier hits van Rosy & Andres.
2021: Barby Kelly overlijdt op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longembolie. Tot 2002 maakte zij deel uit van de familiegroep The Kelly Family. Barby is de eerste van de Kelly-broers en -zussen die komt te overlijden.

Vandaag geboren:
1933 - Roy Clark, bij overlijden 85 jaar,
1939 - Marty Wilde,
1943 - Riem De Wolff, bij overlijden 74 jaar, The Blue Diamonds
1944 - Dave Edmunds, Love Sculpture
1947 - Bojoura,
1947 - Sepp Krassnitzer, Waterloo & Robinson
1948 - Michael Kamen, bij overlijden 55 jaar,
1949 - Marsha Hunt,
1953 - Spencer James, The First Class
1955 - Bert Stelder, De Dijk
1962 - Nick Kamen, bij overlijden 55 jaar,
1965 - Linda Perry, 4 Non Blondes
1965 - Oscar Harrison, Ocean Colour Scene
1965 - Graeme Clark, Wet Wet Wet
1966 - Samantha Fox,
1968 - Ed O'Brien, Radiohead
1978 - Chris Stapleton,
1978 - Luis Fonsi,
1980 - Patrick Carney, The Black Keys
1982 - Ester Dean,
1987 - Iyaz,
1988 - Eliza Doolittle,
1990 - Kovacs,
1993 - Bjørgen,
1998 - Nils Käller, Mainstreet

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) This Is My Song- Petula Clark (Vogue\Pye), 3 weken op nummer 1
1967 - 1 (--)This Is My Song- Harry Secombe (Philips), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) The Talk Of All The U.S.A.- Middle Of The Road (RCA), 2 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Stayin' Alive- Bee Gees (RSO), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (3) Eternal Flame- Bangles (CBS), 1 week op nummer 1
1995 - 1 (2) Think Twice- Celine Dion (Columbia), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (1) Freestyler- Bomfunk MC's (Epidrome), 4 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Right Here Right Now- Raffaëla (Zomba), 4 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 13 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 12 weken op nummer 1

(15/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season