Nieuws
Nieuw record voor Joost

Deze Eurovisiehits stonden het langst op nummer 1

Nieuw record voor Joost: deze Eurovisiehits stonden het langst op nummer 1
Joost  S10  Duncan Laurence  Nicole ((Hohloch))  Bucks Fizz  Brotherhood Of Man  Cliff Richard  Vicky Leandros  Sandie Shaw  Loreen 

Joost heeft weer een nieuw Top 40-record te pakken. Zijn Europapa staat deze week voor de vijfde week op nummer 1. De afgelopen 60 jaar hebben er in totaal 11 Eurovisiesongfestivalinzendingen de eerste plaats van de Top 40 gehaald, maar nooit eerder stond een songfestivalliedje langer dan een maand op nummer 1.

Speciaal voor deze gelegenheid zetten we alle songfestivalliedjes die ooit op nummer 1 hebben gestaan hieronder op een rij. Bij elke hit vermelden we uiteraard hoelang dat die op 1 heeft gestaan en welk nummer hem uiteindelijk van de eerste plaats verdreef.


1. Joost - Europapa
5 weken op nummer 1 in 2024

Na de release van Europapa op 29 februari 2024 kreeg Joost Klein van het Nederlandse publiek direct het voordeel van de twijfel. Zijn track werd massaal gestreamd. Zo massaal zelfs dat hij vanuit het niets op nummer 1 binnenkwam in de Top 40. Het was de eerste keer dat een songfestivalinzending dit presteerde en ook de eerste keer dat een songfestivalnummer zo vroeg al op nummer 1 stond. Het was immers nog 9 weken voordat de finale op 11 mei in Malmö zou plaatsvinden. Die finale moet Joost trouwens eerst nog zien te bereiken, maar als we de wedkantoren mogen geloven, moet dan geen enkel probleem zijn. Europapa staat inmiddels op nummer 4 in de lijst van liedjes die de meeste kans op de overwinning zouden hebben, na dat inzendingen van Zwitserland, Kroatië en Italië. Of Europapa tot de finale op nummer 1 zal blijven staan, is zeer de vraag. Het countrynummer Texas Hold 'em van Beyoncé staat te trappelen om Joosts nummer 1-positie over te nemen.

2. Cliff Richard - Congratulations
4 weken op nummer 1 in 1968

De tweede plaats in dit overzicht wordt bezet door zes nummers die allemaal 4 weken op nummer stonden. We behandelen ze op chronologische volgorde en beginnen zodoende bij Congratulations van Cliff Richard uit 1968. Hij was de gedoodverfde favoriet om dat jaar in eigen land het festival te winnen en de Britse inzending kwam een week voor het Eurovisiesongfestival al binnen in de Nederlandse Top 40. Tot Tattoo van Loreen in 2023 is het daarna niet meer voorgekomen dat een buitenlandse inzending (meer dan) een week voor de finale als in de Top 40 stond. Ondanks zijn favorietenrol greep Cliff naast de winst. Congratulations kreeg één punt minder dan La La La van de Spaanse zangeres Massiel. Ondanks dat scoorde Cliff wel een veel grotere hit dan Massiel. Terwijl de Spaanse zangeres genoegen moest nemen met een 15e plaats in de Top 40, steeg Congratulations naar de eerste plaats. Na vier weken nam Lazy Sunday van de Small Faces de koppositie over.

2. Vicky Leandros - Après Toi
4 weken op nummer 1 in 1972

Congratulations groeide in 1968 uit tot de grootste songfestivalhit uit de nog prille Top 40-geschiedenis. Na vier jaar moest hij die titel echter afstaan aan de enige Franstalige songfestivalhit die ooit op nummer 1 in de Top 40 heeft gestaan: Après Toi van Vicky Leandros. De zangeres was afkomstig uit Griekenland, woonde al jarenlang in Duitsland, maar nam deel namens Luxemburg. Dit land - dat volgende maand na 31 jaar afwezigheid zijn Eurovisie-rentree zal maken - heeft in totaal vijf keer het songfestival gewonnen. Van al die Luxemburgse winnaars was Vicky Leandros de enige act die niet uit Frankrijk kwam. Vicky had in 1967 ook al eens deelgenomen aan het songfestival en was toen met L'amour Est Bleu als vierde geëindigd. Après Toi stond net als Congratulations vier weken op nummer 1. Het nummer werd van de eerste plaats gestoten door Memories van Earth & Fire. Na haar Eurovisiewinst brak Vicky definitief door. Eind 1972 scoorde ze nog een tweede nummer 1-hit met Ich Hab' Die Liebe Geseh'n en ze groeide uit tot een van de succesvolste zangeressen van de jaren 70. 40 jaar na haar overwinning raakte ze haar record van succesvolste songfestivalhit aller tijden kwijt aan Euphoria van Loreen. Hoewel dat nummer nu nog steeds geldt als de grootste songfestivalhit in de Top 40-geschiedenis heeft het nooit de eerste plaats gehaald.

2. Cliff Richard - Power To All Our Friends
4 weken op nummer 1 in 1973

Vijf jaar na zijn songfestivaldeelname achtte Cliff Richard de tijd rijp voor een herkansing. In 1973 vertegenwoordigde hij opnieuw zijn land, deze keer met het nummer Power To All Our Friends. De geschiedenis herhaalde zich, want opnieuw eindigde hij achter Spanje, dat dit jaar werd vertegenwoordigd door de groep Mocedades met Eres Tu. Hoewel de scores van de top 3 erg dicht bij elkaar lagen was er één land nog sterker dan deze twee. Luxemburg won dankzij de bijdrage Tu Te Reconnaîtras van Anne Marie David. De winnares en de runner-up scoorden allebei een top 3-hit, maar Cliff Richard ging er met de nummer 1-hit vandoor. Net als Congratulations voerde Power To All Our Friends vier weken de lijst aan, totdat Tie A Yellow Ribbon van Dawn hem naar de tweede plaats verwees. Doordat Cliff met twee hits in dit lijstje staat, heeft hij nog wel het record als zanger die het langst het songfestivalhits op nummer 1 heeft gestaan. Als je Congratulations bij en Power To All Our Friends bij elkaar optelt, kom je namelijk op 8 weken uit. Als Joost dit record ook wil breken, dan zal nog tot de finale zijn nummer 1-positie moeten behouden (of later nog een keer een nummer 1-hit scoren met een songfestivalinzending). Cliff scoorde dertien jaar later overigens nog een derde en laatste nummer 1-hit met een remake van Living Doll, die hij samen had opgenomen met The Young Ones. Ook deze hit stond vier weken op nummer 1.

2. Nicole - Ein Bisschen Frienden / Een Beetje Vrede
4 weken op nummer 1 in 1982

In de jaren 60, 70 en 80 hebben vijf Eurovisiewinnaars met hun winnende inzending de eerste plaats gehaald in de Top 40. Daarna werd de invloed van het festival op de hitlijst kleiner. Tussen 1982 en 2019 kwam er geen enkel songfestivalliedje meer op de eerste plaats. Pas daarna brak weer een nieuwe succesperiode voor het songfestival aan. In 1982 was de 17-jarige Nicole voorlopig even de laatste Eurovisiewinnares met een nummer 1-hit in ons land. Zij had namens Duitsland het festival gewonnen met haar vredesboodschap Ein Bißchen Frieden. Ze was vooraf al favoriet en ze won met een straatlengte voorsprong op de nummer 2. Dat was de Israëlische inzending Hora van Avi Toledano. De Duitsers zelf hadden duidelijk ook op een overwinning gerekend, want bij de reprise verraste Nicole het publiek door haar liedje in vier talen te zingen, waaronder het Nederlands. Een volledig Nederlandstalige versie, Een Beetje Vrede, was ook op single beschikbaar en werd voor de Top 40-notering bij de originele Duitstalige versie opgeteld. Na vier weken op nummer 1 werd Nicole opgevolgd door Can't Take My Eyes Off You van de Boys Town Gang.

2. Duncan Laurence - Arcade
4 weken op nummer 1 in 2019

Nederland had er 44 jaar op moeten wachten, maar eindelijk won ons land weer eens het Eurovisiesongfestival. In Tel Aviv ging Duncan Laurence met zijn Arcade er met de winst vandoor en trad hij in de voetsporen van de groep Teach-In, die in 1975 het songfestival had gewonnen met Ding-A-Dong. In de week van het songfestival steeg Arcade al naar de eerste plaats, dus zelfs al Duncan die zaterdagavond in mei 2019 niet gewonnen had, dan had hij nog zijn nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 op zak. Arcade hield het vier weken vol op de eerste plaats, totdat Hoe Het Danst van Marco Borsato & Armin van Buuren & Davina Michelle hem naar de tweede plaats verwees. Duncans winnende nummer staat op nummer 2 in de lijst van grootste Eurovisiehits aller tijden en heeft daarmee het record van succesvolste Nederlandse inzending. Het was bovendien de eerste Nederlandse inzending die de Top 40 wist aan te voeren. Arcade werd ook in verschillende andere landen een hit. In 2021 bereikte het nummer (dankzij TikTok) zelfs de 30e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100, iets wat geen enkele ander Nederlands songfestivalliedje daarvoor ooit gelukt was.

2. Loreen - Tattoo
4 weken op nummer 1 in 2023

Zweden wordt zeker tegenwoordig gezien als hét Eurovisieland bij uitstek. Toch wist vóór Tattoo van Loreen nooit eerder een Zweedse inzending de eerste plaats in de Top 40 te bereiken. Zelfs Waterloo van ABBA niet. Die hit strandde in 1974 op nummer 2 in de Top 40 achter Be My Day van The Cats. Daarnaast strandde Loreen na haar eerste overwinning in 2012 zelf ook op de tweede plaats, ondanks dat haar Euphoria in de boeken staat als de grootste songfestivalhit aller tijden. Bij haar zatde monsterhit Balada van Gusttavo Lima in de weg. Maar in 2023 was het wel raak. Met Tattoo maakte ze eigenhandig een einde aan de 16 weken op nummer 1 van Flowers van Miley Cyrus. De overwinning van Loreen is om meerdere redenen bijzonder. Na de Ierse Johnny Logan was zij de eerste persoon die twee keer als uitvoerende het Eurovisiesongfestival heeft gewonnen. Daarnaast was Tattoo de zevende overwinning voor Zweden, waarmee het land even vaak het songfestival heeft gewonnen als recordhouder Ierland. Ten slotte is het feit dat Tattoo zes weken voor de finale al in de Top 40 stond ook uniek. Na vier weken was het People van Libianca dat een einde maakte aan het nummer 1-verhaal van Loreen.

8. Sandie Shaw - Puppet On A String
3 weken op nummer 1 in 1967

In 1967 stond er voor het eerst een songfestivalliedje op nummer 1 in de Top 40. Dat hadden we te danken Sandie Shaw en haar vrolijke Puppet On A String. De Britse zangeres bezorgde haar eigen land daarmee de eerste van vijf songfestivaloverwinningen. Hoewel Sandie niet zo'n grote ster was als haar Eurovisieopvolger Cliff Richard was ze zeker geen onbekende in ons land. Voor haar songfestivaldeelname had ze al met zes hits in de Top 40 gestaan, waaronder de top 10-hit Long Live Love. Zelf vond Sandie Shaw haar liedje Puppet On A String helemaal niet leuk. Ze was veel liever met een ander lied naar Wenen gegaan. Desondanks bracht de 20-jarige zangeres haar nummer met volle overtuiging én op blote voeten. Dat laatste is later door vele songfestivaldeelnemers nagedaan, onder meer door Loreen bij haar twee overwinningen. Puppet On A String in de enige Eurovisiehit in de Top 40-geschiedenis die exact drie weken op nummer 1 heeft gestaan. Eind mei 1967 werd het nummer afgelost door Ha! Ha! Said The Clown van Manfred Mann.

9. Brotherhood Of Man - Save Your Kisses For Me
2 weken op nummer 1 in 1976

Alle acts in dit overzicht hadden voor hun songfestivaldeelname nog nooit met een ander liedje op nummer 1 gestaan in de Top 40. Eén act kwam echter wel heel dicht in de buurt. Brotherhood Of Man had eind 1975 namelijk de tweede plaats gehaald met Kiss Me, Kiss Your Baby. Op dat moment was nog niet duidelijk dat ze een halfjaar later op het Eurovisiepodium zouden staan. Op 25 februari 1976 won het viertal de Britse voorronde A Song For Europe, waarna ze met hun liedje Save Your Kisses For Me naar het songfestival in Den Haag mochten. De Engelse groep was ondanks hun nipte overwinning in de nationale voorronde de topfavoriet voor de eindoverwinning in Den Haag. Een 27-jarige journalist, genaamd Johan Derksen, voorspelde in Het Nieuwsblad Van Het Noorden al dat Engeland met dit nummer zou gaan winnen. "Een pretentieloos deuntje, maar visueel ziet het er goed uit en ze brengen het bijzonder goed," schreef hij destijds over de Britse inzending. Die overwinning kwam er ook en niet veel later stond Save Your Kisses For Me de eerste plaats in de Top 40. Na twee weken moest het viertal echter alweer plaatsmaken voor Baretta's Theme van Sammy Davis Jr.
3 weken op nummer 1 in 1967

9. Bucks Fizz - Making Your Mind Up
2 weken op nummer 1 in 1981

Wie vorig jaar naar het Eurovisiesongfestival keek, zag Bucks Fizz nog even voorbijkomen. Tijdens de eerste halve finale op dinsdag dook de groep eventjes op tussen de liedjes van Letland en Portugal. Tegenwoordig heet de groep The Fizz, want Bobby G is er niet meer bij. Diens echtgenote heeft de rechten op de naam Bucks Fizz en geeft Jay, Cheryl en Mike geen toestemming om op te treden onder die naam. In 1981 was alles echter nog pais en vree. De groep was speciaal samengesteld voor een deelname aan het Eurovisiesongfestival. Dat is meestal geen goede voedingsbodem voor een lange carrière, maar de originele bezetting van Bucks Fizz heeft het toch ruim vier jaar met elkaar uitgehouden en verschillende hits gescoord, waaronder hun tweede nummer 1-hit The Land Of Make Believe. Op het Eurovisiesongfestival van 1981 in Dublin viel de groep op door hun vrolijke kleding in de kleuren rood, groen, blauw en geel en natuurlijk door hun act waarbij de heren de jurken van de dames wegtrokken, waardoor hun minirokjes tevoorschijn kwamen. Hun liedje Making Your Mind Up won het festival en stond twee weken op nummer 1 in de Top 40. Daarna werd het van de eerste plaats gestoten door de grootste hit van 1981: How 'bout Us van Champaign.

11. S10 - De Diepte
1 week op nummer 1 in 2022

We besluiten dit overzicht met het eerste Nederlandstalige songfestivalnummer dat de eerste plaats heeft gehaald en het enige dat slechts één week op nummer 1 stond: De Diepte van S10. Zij bewees in 2022 dat onze taal zeker geen belemmering hoeft te zijn om een mooi resultaat te bereiken op het Eurovisiepodium. In Turijn eindigde S10 op de 11e plaats en daarmee is De Diepte het enige nummer in dit overzicht dat op het songfestival buiten de top 3 is geëindigd. Het was de eerste keer sinds Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) van Sieneke dat de Nederlandse taal op het songfestival te horen was. Voor het laatste Nederlandstalige songfestivalliedje dáárvoor moeten we terug naar de vierde plaats die Edisilia Rombley in 1998 behaalde met Hemel & Aarde. De Diepte van S10 leek na de bekendmaking van het nummer aanvankelijk niet verder de komen dan de 2e plaats in de Top 40, maar in het songfestivalweekend steeg ze alsnog naar nummer 1. Daarbij stootte ze As It Was van Harry Styles van de toppositie. Na een week heroverde die zijn eerste plaats weer en hij zou uiteindelijk een recordaantal van 18 weken de lijst aanvoeren.

(07/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Frenna - Pretty Girls
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Rondé - Undecided
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Di-Rect - My Blood
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Illusion
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details La Fuente - Ratata
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi