Nieuws
Top 4

De grootste kersthits uit de jaren 20

Top 4: Kerst in de jaren 20
Ed Sheeran  Elton John  Ava Max  Miss Montreal  Nielson 

In december werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we de grootste vier kersthits op een rij. Vandaag blijven we in het huidige decennium: de jaren twintig.

1 Merry Christmas - Ed Sheeran & Elton John

Wat is de grootste kersthit van het huidige decennium? Die vraag is niet zo moeilijk. In 2021 stond er voor het eerst sinds 1985 weer een kerstnummer op de eerste plaats: Merry Christmas van Ed Sheeran & Elton John. Beide heren hadden met deze bijzondere samenwerking hun vijfde nummer 1-hit te pakken. Voor Elton John was deze prestatie nog eens extra bijzonder. Met zijn 74 jaar werd hij namelijk de oudste artiest met een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 en bovendien de eerste die in vier decennia de lijst heeft aangevoerd. In de jaren 80, 90 en 00 stond hij namelijk ook al verschillende weken op nummer 1. Op de dag dat Merry Christmas naar de eerste plaats steeg, pakte het gelegenheidsduo ook de eerste plaats in de Britse hitlijst, maar met een ander nummer. Daar stootten Ed en Elton namelijk zichzelf van de eerste plaats met een parodie op hun eigen kersthit. Die hadden ze samen opgenomen met de Britse YouTuber LadBaby, die daarmee zijn vierde 'Christmas Number 1' op rij te pakken had. De nieuwe versie van Merry Christmas heette Sausage Rolls For Everyone en paste in de traditie van LadBaby om elke kerst met een liedje over saucijzenbroodjes op nummer 1 te komen.

2 Christmas Without You - Ava Max

De grootste kersthit van 2020 was Christmas Without You van Ava Max. Het nummer heeft niets te maken met de gelijknamige hit van Kenny Rogers en Dolly Parton, maar heeft natuurlijk wel hetzelfde thema: (de gedachte aan) een eenzame kerst. Dit thema is al in heel veel grote kersthits gebruikt, zoals Lonely This Christmas, Eenzame Kerst, Met Kerst Ben Ik Alleen, 2000 Miles, Being Alone At Christmas, Christmas Lights en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In Nederland bereikte Christmas Without You de 19e plaats. Daarmee is het geen grote hit, maar Ava Max had met dit nummer wel meer succes in Nederland dan in andere landen. In haar geboorteland, de Verenigde Staten, kwam het nummer niet eens de Billboard Hot 100 en ook in Engeland werd Christmas Without You geen hit. In verschillende Europese landen had het nummer wel bescheiden succes, maar kwam haar hit niet zo hoog als in Nederland. Christmas Without You is mede geschreven door Sam Martin. Hij werkte als songwriter mee aan verschillende hits, maar we kennen hem vooral als vocalist op hits van David Guetta en Armin Van Buuren.

3 Angels In The Sky - Miss Montreal

Miss Montreal heeft een speciale band met kerstliedjes. Nadat Being Alone At Christmas was uitgegroeid tot de grootste kersthit uit de jaren 00, heeft ze meerdere pogingen ondernomen om met een kerstnummer terug te keren in de Top 40. In 2013 schreef ze het nummer Christmas Hearts, dat tijdens de halve finale van het vierde seizoen van The Voice Of Holland gezongen werd door de acht halvefinalisten, waaronder Julia Van Der Toorn, Cheyenne Toney en Shirma Rouse. Drie jaar later bracht Miss Montreal het nummer zelf uit als single, maar net als de Voicekandidaten kwam haar eigen versie niet verder dan de Tipparade. In 2020 had ze meer succes met Angels In The Sky. Daarvoor had ze wederom haar sleebellen van stal gehaald, maar deze keer zelfs ook een Bachtrompetje en een heel kinderkoor. Dat het nummer op 4 december werd uitgeroepen tot Alarmschijf was heel bijzonder. Miss Montreal is namelijk de enige artiest die tweemaal de Alarmschijf heeft gegrepen met een kerstsingle. Ondanks de Alarmschijf-bonus werd Angels In The Sky niet zo'n grote hit als Being Alone at Christmas. Het nummer bereikte in de laatste week van 2020 de 26e plaats.

4 Nielson - Kerstcadeau

Nielson heet voluit Nicolaas Laurens Littooij. Met zo'n voornaam zou je misschien eerder een sinterklaashit verwachten, maar hij heeft met zijn Kerstcadeau toch echt de grootste Nederlandstalige kersthit van dit nog jonge decennium op zijn naam staan. Kerstcadeau was de enige kersthit van 2022 en bereikte in de laatste week van dat jaar de 24e plaats. De enige andere twee Nederlandstalige kersthits van dit decennium zijn Als De Eerste Sneeuw Valt van Emma Heesters en Beuk De Ballen Uit De Boom van Snollekebollekes. Deze strandden allebei in het onderste kwart van de lijst. Nielson zette met Kerstcadeau nog een andere bijzondere prestatie neer. Het nummer werd een bescheiden hitje in de Vlaamse Ultratop 50. Het bereikte de 42e plaats als hoogste positie. Voor de laatste keer dat een Nederlandse kersthit ook succes had bij onze zuiderburen moeten we helemaal terug naar 2004. Toen stond André Hazes postuum één weekje op nummer 47 in Vlaanderen met de 2004-versie van Met Kerst Ben Ik Alleen.

(23/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)