Nieuws
Op deze dag in 2020

Vandaag: Baby Shark breekt YouTube-record

Vandaag: Baby Shark breekt YouTube-record
Luis Fonsi  Daddy Yankee  Heintje  Marvin Gaye  Nana Mouskouri  Nelly  Kelly Rowland  Madonna  Adele  Taylor Swift  Lange Frans  Lange Frans & Baas B 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Baby Shark is de meest bekeken video op YouTube.

Van 14 april 2010 tot en met 1 november 2020 was het record van meest bekeken video op YouTube altijd in handen van een wereldwijde hit. In deze periode van 10½ jaar voerden achtereenvolgens de video’s van Bad Romance, Baby, Gangnam Style, See You Again en Despacito deze ranglijst aan. Op 2 november 2020 wordt het record overgenomen door een filmpje van een heel ander kaliber: Baby Shark van Pinkfong. Op dit Zuid-Koreaanse YouTubekanaal zijn honderden Engelstalige kinderliedjes te vinden en Baby Shark behoort ook tot die categorie.

Het filmpje van Baby Shark werd in 2016 geüpload en werd al gauw razend populair onder jonge kinderen. Baby Shark is een liedje met een heel simpele tekst over een familie haaien. De kracht zit hem in het bijbehorende dansje. Daarin wordt elk familielied met een verschillend hand- of armgebaar uitgebeeld. Nadat het filmpje het record van Despacito heeft afgepakt, groeit het ook nog eens uit tot het eerste filmpje op YouTube dat door meer mensen wordt bekeken dan dat er op aarde rondlopen. Dat mag toch ook een bijzondere prestatie genoemd worden.

In sommige landen leidde de populariteit van Baby Shark tot een notering in de hitparade. Zo bereikte het liedje in januari 2019 de 6e plaats in de Britse hitlijst en in de Amerikaanse Billboard Hot 100 kwam het liedje tot nummer 32. In Nederland heeft het liedje de Top 40 nooit gehaald.

Wat de exacte oorsprong van Baby Shark is, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn het liedje en het dansje ergens in de 20e eeuw ontstaan als kampvuurlied. In 2011 zette de Amerikaanse kinderanimator al een filmpje op YouTube met nagenoeg hetzelfde liedje en dansje. Nog vier jaar eerder, in januari 2007, zette de Duitse studente Alexandra Müller onder de naam Alemuel een filmpje met de titel Kleiner Hai op YouTube. De melodie van het liedje dat zij zong, was wel een beetje anders, maar het onderwerp en de gebaren waren ongeveer hetzelfde. In de Duitstalige landen werd dit filmpje een populaire meme en in 2008 werd een technoremix van het nummer, uitgebracht als Kleiner Hai Dim Dim … van Kleiner Hai feat. Alemuel, een bescheiden hit in Duitsland en Oostenrijk. Dit was waarschijnlijk de eerste keer dat er ergens een versie van Baby Shark in hitparade stond.

Dit gebeurde er nog meer op 2 november:
Lange Frans schrijft op 2 november 2004 een nieuw couplet voor de hit Zinloos.

Dit doet hij naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. De bekende regisseur en columnist werd die ochtend in de Linnaeusstraat in Amsterdam in koelen bloede vermoord door een moslimextremist. Het nummer Zinloos staat op dat moment op nummer 2 in de Top 40.

Zinloos is een Nederlandstalig hiphopnummer dat gaat over slachtoffers van zinloos geweld die in de loop der jaren veel media-aandacht hebben gekregen in ons land. Lange Frans en Baas B rappen over het dodelijk geweld tegen onder meer Kerwin Duinmeijer, Daniël van Cotthem, Meindert Tjoelker, Joes Kloppenburg en René Steegmans. De dood van Kerwin Duinmeijer werd eerder al bezongen in de top 10-hit Zwart Wit van de Frank Boeijen Groep. Het refrein van Zinloos wordt gezongen door Ninthe.

Lange Frans schrijft niet alleen een nieuw couplet over Theo Van Gogh. Aan de track worden ook fragmenten uit het radiojournaal, een toespraak van premier Balkenende en een interview met Van Gogh toegevoegd. De nieuwe tekst wordt voor het eerste couplet ingevoegd en luidt als volgt:

Theo van Gogh, nam nooit een blad voor zijn mond
En laat dat de reden zijn dat ie vanochtend niet meer opstond
Een aantal schoten en een mes en een brief
Ik vraag me af: wordt het ooit nog positief
Wie denkt van niet, die draagt bij aan de onzin
Wie denkt van wel heeft respect voor ons ding
En niet vergeten, de man heeft gestreden
En Theo zelf, homie, rust in vrede

De Theo van Gogh-versie van Zinloos is vanaf 3 november op de radio te horen. De nieuwe versie wordt niet op single uitgebracht, maar is te downloaden op de website van Lange Frans & Baas B. Dat weekend stijgt Zinloos naar de eerste plaats van de Top 40. De moord op Theo van Gogh staat overigens los van die stijging, want de nieuwe lijst was op dat moment al samengesteld. Het was al duidelijk dat Zinloos de nieuwe nummer 1 zou worden. Zinloos is de eerste nummer 1-hit van het rapduo en voert drie weken de lijst aan. In oktober 2005 scoren Lange Frans & Baas B nog een tweede nummer 1-hit met Het Land Van... In die hit worden Theo van Gogh en zijn moordenaar Mohammed B. ook genoemd.

Verder op deze dag:
1968: Heintje scoort zijn tweede nummer 1-hit met Heidschi Bumbeidschi. De schlagerzanger uit Kerkrade verblijft drie weken op die positie, zeven weken korter dan voorganger Ich Bau' Dir Ein Schloß in de zomer van dit jaar.
1984: Marvin Gaye, Sr. wordt veroordeeld tot vijf jaar cel wegens de moord op zijn zoon Marvin Gaye, Jr. op 1 april 1984. Na een flinke ruzie werd de soullegende een dag voor zijn 45ste verjaardag doodgeschoten.
1985: Nana Mouskouri stijgt naar de koppositie met Only Love. De Griekse zangeres scoort daarmee haar eerste en enige nummer 1-hit.
1996: Zangeres Eva Cassidy overlijdt op 33-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Ze heeft nooit in de Top 40 gestaan, maar haar vertolkingen van Fields Of Gold (Sting) en Songbird (Fleetwood Mac) zijn klassiekers geworden.
2002: De R&B-ballad Dilemma van de jarige Nelly en Destiny's Child-zangeres Kelly Rowland komt op de eerste plaats terecht, om die na zeven weken pas te verlaten. Het is de enige nummer 1-hit voor beiden.
2002: Madonna komt op plaats 11 binnen met Die Another Day. Het is de titelsong van de gelijknamige James Bond-film, waar Madonna een bijrol in vertolkt.
2015: Hello van Adele komt op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijst terecht. Het is de eerste single in de geschiedenis die in één week tijd meer dan 1 miljoen digitale exemplaren weet te verkopen.
2016: Volgens Forbes is Taylor Swift de best verdienende zangeres. Met 170 miljoen dollar zou ze, in een jaar tijd, twee keer zoveel hebben verdiend als Adele. 

Vandaag geboren:
1938 - Jay Black, bij overlijden 82 jaar, Jay & The Americans
1941 - Bruce Welch, The Shadows | Marvin, Welch & Farrar
1942 - Jimmy Bilsbury, bij overlijden 60 jaar, The Les Humphries Singers
1944 - Keith Emerson, bij overlijden 71 jaar, Emerson, Lake & Palmer
1946 - Len Hawkes, The Tremeloes
1946 - Steve Bender, bij overlijden 59 jaar, Dschinghis Khan
1952 - Maxine Nightingale,
1956 - Eric Van Tijn, Fluitsma & Van Tijn
1956 - Fred Fairbrass, Right Said Fred
1962 - Ron McGovney, Metallica
1963 - Bobby Dall, Poison
1966 - Erik De Windt, The Shorts
1969 - Reginald Arvizu, Korn
1974 - Prodigy, bij overlijden 42 jaar, Mobb Deep
1974 - Nelly,
1974 - Iain Cook,
Chvrches
1984 - Anastasia Karpova, Serebro
1986 - Yes-R,
1989 - Katelyn Tarver,
1992 - Philip Strand,

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (4) Heidschi Bumbeidschi- Heintje (CNR), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) Kung Fu Fighting- Carl Douglas (Pye), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (5) Only Love- Nana Mouskouri (Carrere), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) James Brown Is Dead- L.A. Style (Bounce), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (1) I Can't Help Myself (I Love You, I Want You)- The Kelly Family (Kel-Life), 2 weken op nummer 1
2002 - 1 (13) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (2) Tsunami- Dvbbs & Borgeous (Spinnin'), 3 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Dance Monkey- Tones And I (Bad Batch), 5 weken op nummer 1

(02/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind