Euphoria op 1 in de officiële Songfestival Top 40

- Hitlijsten

 Duncan Laurence Anouk The Common Linnets 3Js Loreen
Euphoria op 1 in de officiële Songfestival Top 40

Over week vindt in Rotterdam de finale van het Eurovisiesongfestival plaats. Het liedjesfestijn wordt dit jaar voor de 65e keer georganiseerd en heeft in totaal al bijna 100 Top 40-hits opgeleverd. De 40 grootste hits hebben we op een rij gezet.

Als je alle inzendingen van dit jaar meetelt, zijn er sinds 1956 al meer dan 1600 verschillende liedjes op het Eurovisiesongfestival te horen geweest. In de eerste jaren van de Top 40 werden de winnaars vaak een grote hit. Denk maar aan Waterloo, Save Your Kisses For Me of Ein Bißchen Frieden. De laatste jaren levert de songfestival niet zo vaak meer een grote hit op, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. De twee grootste songfestivalhits alles tijden komen namelijk uit de afgelopen tien jaar.

In onze Songfestival Top 40 kijken we naar het succes van songfestivalliedjes in de Nederlandse Top 40. Veel van deze liedjes waren ook succesvol op het songfestival zelf, maar niet allemaal. Zo vind je in de lijst een nummer terug dat allerlaatste werd in de voorronde, maar wel 15 weken in de Top 40 stond.

Van de 40 liedjes in de lijst wist precies de helft het Eurovisiesongfestival te winnen. Vier liedjes moesten genoegen nemen met een plek buiten de top 10 en twee daarvan haalden zelfs niet eens de finale. Dit waren allemaal Nederlandse inzendingen die ondanks hun afgang in Europa toch een behoorlijke hit werden in eigen land.

De meeste Nederlandse inzendingen voor het songfestival hebben de Top 40 gehaald. Het is dan ook niet vreemd dat Nederland met 13 noteringen het best vertegenwoordigde land is in de Songfestival Top 40. Op de tweede plaats komt het Verenigd Koninkrijk met 9 noteringen. Andere landen die meer meerdere inzendingen in de lijst staan, zijn Zweden (4), Luxemburg (3) en Ierland (3).

Hieronder lichten we een paar recente songfestivalhits uit. De volledige lijst is hier te vinden.

1. Loreen - Euphoria
Veertig jaar was het record van grootste songfestival aller tijden in handen geweest van de winnaar van 1972: Après Toi van Vicky Leandros. In 2012 werd dit record verpulverd door de Zweedse inzending van dat jaar. Nadat Loreen met haar dancenummer Euphoria met grote overmacht het songfestival in Baku had gewonnen, stond ze maar liefst 18 weken onafgebroken in de top 10 van de Nederlandse Top 40. Tot die had er nog nooit een songfestivalliedje zo lang in de top 10 gestaan, laat staan in de Top 40! Na Euphoria scoorde Loreen ook nog een hitje met een remix van My Heart Is Refusing Me, het nummer waarmee ze in 2011 aan de Zweedse voorronde had deelgenomen.

2. Duncan Laurence - Arcade
Dat het Eurovisiesongfestival volgende week in Rotterdam plaatsvindt, hebben we te danken aan Duncan Laurence. Twee jaar geleden wist de 'small town boy' uit Hellevoetsluis de overwinning naar zich toe te trekken met zijn indrukwekkende vertolking van Arcade. De voormalige Voice Of Holland-kandidaat heeft inmiddels bewezen dat hij een blijvertje is, want hij heeft inmiddels al vier Top 40-hits op zijn naam staan. Bovendien heeft Duncan met zijn winnende liedje momenteel een hit te pakken in Amerika. Daar staat Arcade op de 89e plaats in de Billboard Hot 100, wat een uitzonderlijke prestatie is voor een songfestivalnummer.

5. Anouk - Birds
Nederland behoort tot de beste presterende landen op het songfestival van de afgelopen jaren. Dat hebben we voor een groot deel te danken aan Anouk. Na acht jaren waarin ons land steevast in de halve finale strandde, bewees zij met haar eigenzinnige bijdrage Birds dat kwalitatief goede inzending altijd beloond worden. Zelfs als die uit Nederland komen. De kwalificatie 'te goed voor het songfestival' kon voorgoed in de prullenbak. Birds eindigde in 2013 in het Zweedse Malmö op een keurige 9e plaats. Haar succes had tot gevolg dat Nederlandse topartiesten het nu wel aandurfden om hun land te vertegenwoordigen.

19. The Common Linnets - Calm After The Storm
In het jaar na Anouk werd ons land vertegenwoordigd door Ilse DeLange en Waylon, die samen het duo The Commons Linnets vormden. Na de presentatie van hun inzending Calm After The Storm in De Wereld Draait Door vielen de reacties aanvankelijk tegen. Het liedje zou veel te eentonig zijn voor het songfestival. De criticasters kregen echter ongelijk. Na de repetities in Kopenhagen werd al snel duidelijk dat The Common Linnets een serieuze kandidaat voor de overwinning konden worden. Ilse en Waylon eindigden uiteindelijk als tweede, achter Rise Like A Phoenix van de bebaarde Oostenrijkse zangeres Conchita Wurst.

23. 3Js - Je Vecht Nooit Alleen / Never Alone
We besluiten met de Nederlandse inzending van 2011. Tijdens het Nationaal Songfestival, waarbij de 3Js zes liedjes aan het Nederlandse publiek presenteerden, kwam Je Vecht Nooit Alleen als winnaar uit de bus. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was om het nummer in het Nederlands te zingen, meenden de heren uiteindelijk toch dat ze meer kans zouden maken als ze in het Engels zongen. Helaas haalde het niets uit, want in Düsseldorf eindigde het trio roemloos als allerlaatste in de halve finale. Maar voordat dat gebeurde was hun inzending wel een behoorlijke hit geworden in de Top 40, met de 12e positie als hoogste resultaat.

De Songfestival Top 40 op Spotify

Top 40 Hitdossier Songfestival
De lekkerste hits van het Eurovisiesongfestival zijn gebundeld op de cd-box Top 40 Hitdossier Songfestival. Je kunt 'm hier bestellen!

Foto: YouTube